Cebbar Nedir? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Cebbar Ne Demektir? Kısa bilgi

Kırığı yerine getirip sıkıca sarmak, eksiği giderip tamamlamak, telafi etmek, birini bir işe zorlamak, bir şeyi zorla yaptırmak anlamlarındaki “c-b-r” kökünden türeyen cebbâr sözlükte; zalim, kibirli, gaddar, azgın, zorba, kahredici, insanları hükmü altına alan istediği şeyi yaptırmaya zorlayan, merhametsiz ve baskıcı demektir.

Allah’ın sıfatı olarak cebbâr; âsî ve azgınları kahredici, emir ve yasaklardan istediğini kullarına yaptırmaya gücü yeten, kahhar; dertlere derman veren, kırılanları onaran, yoksullara rızık veren, perişanlıkları yoluna koyup düzelten anlamındadır.

Kur’ân’da “cebbâr” kelimesi; anîd (inatkâr) (Hûd, 11/59; İbrâhîm, 14/15), mütekebbir (Mü’min, 40/35), asiyy (isyânkâr) (Meryem, 19/14) ve şakîyy (azgın) (Meryem, 19/32) kelimeleri ile birlikte 10 âyette insanın, sadece 1 âyette (Haşr, 59/23) Allah’ın sıfatı olarak kullanılmıştır. Azgın, zâlim ve insanları küfre ve isyâna çağıran, insan ve toplumları niteleyen cebbâr kavramı Allah’ın sıfatı olarak hem O’nun gücünü, kuvvetini, dilediğini kullarına yaptırabileceğini, âsileri cezalandırabileceğini hem de insanların dertlerine derman olan, yaraları saran ve yoksulları zengin eden olduğunu ifade eder.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü


Cebbar “bozuk olan bir şeyi ıslah edip düzeltmek, birine zor kullanılarak iş yaptırmak” anlamındaki Cebir kökünden mübalağa ifade eden bir sıfattır. Ragıp el isfehani’ye göre Cebr kelimesini asıl manası herhangi bir şekilde zor kullanarak bir şeyi ıslah edmektir, bununla beraber bir kelime bazen zor kullanmaksızın düzeltme, bazen de düzeltme söz konusu olmadan zor kullanmayı da ifade eder.

Answer ( 1 )

    0
    2021-09-23T06:26:29+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cebbar kelimesi, Rabbimiz (cc)’un sıfatlarından birisidir. Cebbar kelimesinin sözlük anlamı; zalim, kibirli, gaddar, azgın, zorba, kahredici, insanları hükmü altına alan istediği şeyi yaptırmaya zorlayan, merhametsiz ve baskıcı demektir.

    Rabbimiz (cc)’un sıfatı olarak Cebbar; âsî ve azgınları kahredici, emir ve yasaklardan istediğini kullarına yaptırmaya gücü yeten, kahhar; dertlere derman veren, kırılanları onaran, yoksullara rızık veren, perişanlıkları yoluna koyup düzelten anlamındadır.

Cevapla