Cehennem nedir kısaca bilgi

Question

Cehennem ne demek cehennem ile ilgili bilgi

Cehennnem, Allaha isyan edenlere cezasını vermek için yarattığı azap yeridir.
Kıyametten sonra günahkar müminlerin günahları miktarınca, Kagir, münafık ve müşriklerin ebedi sonsuz olarak kalacağı yerin adıdır.


 

CEHENNEM VE ÖZELLİKLERİ

           

Dünya hayatı fani, ahiret hayatı ise ebedidir. Ölüm her canlıyı yakalayacak olan bir gerçek;hiç bir kimsenin kurtulamadığı,kurtulamayacağı ilahi bir tecellidir.Kur’an-ı Kerim’in ifadesi ile Yüce Allah’ımız dünya hayatında inanan ve salih ameller işleyenleri altlarından ırmaklar akan cennetlerle müjdelerken,nefsinin ve şeytanın esiri olanları da cehenneme atmakla cezalandıracağını bizlere haber vermiştir.Bu konu ile ilgili olarak “iyiler hiç şüphesiz cennette nimetler içerisinde,kötüler ise muhakkak cehennemde alevli ateştedirler.” (1) buyurmuştur.

Kur’an-ı Kerim’in 77 ayetinde yer alan cehennem, “derin kuyu, hayırsız, uğursuz” gibi anlamlara gelmekle birlikte, kafirlerin, münafıkların ve zalimlerin azap görecekleri yer olarak da anlatılmaktadır. Söz konusu ayetlerin bir çoğunda cehennem için “mesva, me’va kelimeleri veya azab-ı cehennem, naru cehennem” gibi ifadelerde kullanılmıştır. Kur’an-ı Kerim de “cehennem ateşi anlamına gelen” nar kelimesi cehennem azabının çeşitli şekillerinden biri olan sadece “yakıcı” olanını ifade eder. Bunun yanında 12 ayette geçen “hamim” de cehennemliklere içirilecek ve başlarından aşağı dökülecek olan kaynar su dur. “Azıp saptırmak yanlış inançları benimsemek” anlamındaki “GAY”da cehennem kuyularının vadilerinin ve nehirlerinin adıdır.

 

Cehennemin yedi kapısının olduğu Hicr suresinin 44.ayetinde “Onun yedi kapısı vardır. Her kapıya onlardan bir grup ayrılmıştır.” (2) şeklinde tarif edilmiştir. Cehennem ebedi azap yeri olup, insanlara korku ve endişe verir. Cezaların en şiddetli olacağı bu mekan hakkında, Efendimiz (S.A.V) şöyle buyuruyor “Dünyada yaktığınız ateş varya, bu cehennem ateşinin yetmiş cüz’ünden bir cüzdür.” (3)

 

Cennet ve cehennem kainat düzeni ile birlikte yaratılmış iki büyük ahiret mekanıdır. Bu mekanlardan birisinden uzak durmak, diğerine yakın olmak demektir.

Bir ayet-i kerime meali ile son verelim : “Ve de ki: Hak Rabbinizdendir. Öyle ise dileyen iman etsin,dileyen inkar etsin.Biz,zalimlere öyle bir cehennem hazırladık ki,Onun  duvarları kendilerini çepe çevre kuşatmıştır. (Susuzluktan) imdat dileyecek olsalar imdatlarına,erimiş maden gibi yüzleri haşlayan bir su ile cevap verilir.Ne fena bir içecek ve ne kötü bir kalma yeri !” (4)

 


Kaynaklar

1 – İnfitar Suresi : Ayet 13-14

2 – Hicr Suresi : Ayet 44

3 – Kütüb-i Sitte C.14-S.435

4 – Kehf Suresi : Ayet 29


kolay gelsın hocam cehennem kotu ınsanların yandıgı cezanlandırdıgı yer olarak bılınıyo ama her ınsan ıstesede ıstesemesede gunah ıslıyor ve onun cezası ınsanlara ne olarak doner bılmıyorum ama benım bılgım kadarıyla ıdrarın tene degmesı bıle gunah mıs ve cehennem de yanmaya sebep oluyomus bununda hakkında buyuklerden boyle hıkayeler duymustum

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2021-08-05T22:46:11+03:00

    Cehennem, dünyada Allah’a isyan eden, Allah’ı inkar eden kişilerin, kâfirlerin, müşriklerin ebedi kalacakları yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşin adıdır.

    Kur’an-ı Kerim’de cehennem 77 yerde geçmektedir. Bu geçen yerlerde cehennem derin kuyu, hayırsız, uğursuz” gibi anlamlara gelmekle birlikte, kafirlerin, münafıkların ve zalimlerin azap görecekleri yer olarak da anlatılmaktadır.

    Hicr Suresinin 44. ayetinde Rabbimiz (cc) şöyle buyuruyor;

    “Onun yedi kapısı vardır. Her kapıya onlardan bir grup ayrılmıştır.”

    En iyi cevap

Cevapla