Cehennem sonsuz mu

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Cehennem sonsuz mu ?

Cehennem sonsuz mu

Hud suresi 107 ayette cehennemin sonsuz olması rabbin dilemesine bağlıdır diyor anlamadıgım ehli sunnet in hepsi cehennem sonsuzdur diyor neden boyle diyorlar acaba

Cevap:

Hud süresi 107 ayette geçen  ve “gökler ve yer durdukça” şeklinde çevirilen ifadeyi müfessirler iki şekilde yorumlamışlardır: a) Bu cümle Arap dilinde mecazi anlamda sonsuzluğu ifade etmek için kullanılır. Buna göre âyet bedbahtların cehennemde ebedî olarak kalacaklarını göstermektedir. b) “Âhiretteki gökler ve yer durdukça” demektir. Âhiret sonsuz olduğuna göre bedbahtlar da cehennemde sonsuz olarak kalacaklardır (âhiretteki gökler ve yer için bk. İbrâhim 14/48). “Rabbinin dilediği hariç” istisnası ile ilgili olarak da müfessirler farklı yorumlarda bulunmuşlardır. a) “Allah dilediği takdirde bu ebedîliği bir süre sonra sona erdirecek” demektir. Bu durum cehennemin de sonlu olacağını hatıra getirmektedir. b) Allah dilediği kimseleri orada ebedî kalmaktan kurtaracaktır. Bu da bazı müşrik ve inkârcıların cehennemde ebedî kalmaktan kurtulacağı ihtimalini hatıra getirmektedir (krş. En‘âm 6/128). Şüphesiz ki Allah istediğini yapma gücüne sahiptir; O’nun için hiçbir engel söz konusu değildir; ancak müşrik ve inkârcıları affetmeyeceğini, bunların ebedî olarak cehennemde kalacağını açıkça bildirmiştir (Nisâ 4/14, 116). c) Başka bir yoruma göre ise bedbahtlar, günahkâr müminler ve inkârcılar olmak üzere ikiye ayrılır. Bu istisna müşrik ve inkârcıları değil günahkâr müminleri ifade eder. Bunlar belli bir süre cehennemde kaldıktan sonra yüce Allah bunları oradan çıkartıp cennete yerleştirecek, inkârcı bedbahtlar ise ebedî olarak cehennemde kalacaklardır. Bu yorum müminlerin ebedî olarak cennette, inkârcıların ise ebedî olarak cehennemde kalacaklarını açıkça ifade eden âyetlerle bu âyeti uzlaştırmaya yöneliktir (bk. Mâide 5/119; Cin 72/23. Bu istisna ile ilgili diğer görüşler için bk. Şevkânî, II, 595-596).

 Bize göre, “Allah dilemedikçe…” şeklindeki ifade, “Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz” meâlindeki âyette olduğu gibi (İnsân 76/30) –birçok yerde– her şeyin Allah’ın dilemesi sonucu olduğunu açıklamaya yöneliktir. Burada da âyeti şöyle anlamak mümkündür: “Cehenneme girecek olanların bir kısmının orada ebedî kalmaları “Allah’ın dilemesine bağlı” olarak böyledir.
 Mutlu olanlara gelince bunlar da sonsuz olarak cennette yaşayacaklardır. “Rabbinin dilediği hariç” istisnası bunlar hakkında da mevcuttur; ancak âyetin son cümlesi cennet nimetlerinin kesintisiz olduğunu ve cennete girenlerin oradan çıkarılmayacağını göstermektedir. Bu takdirde istisnanın anlamı nedir? İbn Âşûr’a göre bu istisna iki anlamda yorumlanabilir: 1. Tövbe etmeden âhirete giden müminler bir süre cehennemde kaldıktan sonra Allah merhameti gereği onları bir sebep ve hikmetle affeder ve cennete koyar. 2. Bu istisnadan maksat Allah’ın lutuf ve rahmetinin bir tecellisi olan nimetlerin, “ödenmesi gereken bir borç” şeklinde anlaşılmasını önlemektir (XII, 165-166). Bazı müfessirlerse bu istisnayı, “Allah onlara başka bir mükâfat bahşetmeyi istemedikçe” şeklinde yorumlamışlardır (Reşîd Rızâ, XII, 160-161). “Allah insanın önünde yeni bir evrim sahnesi, daha yüksek bir evre açmadıkça (cennette sonsuz olarak kalacaklardır)” şeklinde yorumlayanlar da vardır (Esed, 447).

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-06-13T19:28:22+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cehennem konusu, farklı inanç sistemlerinde ve dini kaynaklarda farklı şekillerde ele alınır. İslam inancına göre, cehennem ebedi bir cezadır ve bazı yorumlara göre sonsuzdur. Kur’an’a göre, cehennemdeki cezalar kalıcıdır ve cehennem sakinleri için sonsuz bir süre boyunca devam eder.

    Ancak, bu konuda farklı yorumlar ve farklı anlayışlar da bulunmaktadır. Bazı İslam düşünürleri ve alimler, cehennemdeki cezaların süresinin kesin olmadığını ve belirli bir süre sonra sona erebileceğini savunurlar. Bu görüşe göre, cehennemdeki ceza, günahkarların günahlarının affedilmesine ve arınmalarına kadar devam eder. Dolayısıyla, cehennem sonsuz olmayabilir.

    Diğer inanç sistemleri ve dini öğretiler de cehennem konusunda farklı perspektiflere sahip olabilir. Cehennem ve ebedi ceza kavramı, inançların ve dini kaynakların tefsirine, yorumuna ve inanç prensiplerine bağlı olarak değişebilir.

    En iyi cevap

Cevapla