Cemaatle Beş Vakit Namaz Nasıl Kılınır

Question

Cemaatle 5 vakit namaz nasıl kılınır?

Cemaatle Bes Vakit Namaz Nasil Kilinir

Namaz, dinin direğidir. Dinen sorumlu olan her bir Müslüman’ın beş vakit namazı mutlak surette yerine getirmesi gerekmektedir. Çünkü bu emir bizlere Allah’ın emridir.
Müslüman, elinden geldiği kadar namazlarını camide cemaat ile beraber kılmaya ehemmiyet vermelidir. Cemaat ile beraber namaz kılmanın hükmü müekked sünnettir. Fakat Hanbelîler namazın cemaatle kılınmasının, erkekler için farz-ı ayın, Şâfiîler ise farz-ı kifâye olduğunu söylemişlerdir. Cemaatle beş vakit namaz nasıl kılınır? sorusunu detaylı bir şekilde anlatacak olursak;

Sabah Namazı
Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının farzını kılmaya şeklinde niyet edilir. Eğer kişi cemaat ise uydum imama diye niyet eder. İmam ve cemaat içinden subhaneke duasını veya veccehtü duasını okur. Sonra imam Fatiha ve zammı sure okur. Burada Fatiha ve zammı sure veya Kuran’dan ayetler okunduğu zaman Hanefi mezhebine mensup olanlar susar imamı dinler, Şafii mezhebini taklit edenler ise imam Fatiha Suresini bitirdikten sonra içlerinden onlar da Fatiha Suresini okurlar. Rükû ve secdeye gidildikten sonra ikinci rekata hep beraber kalkılır. İkinci rekatta imam Fatiha suresini ilk rekatta olduğu gibi açıktan okur. Fatiha suresi okunduktan sonra Şafii mezhebine mensup olanlar içlerinden onlar da Fatiha suresini okurlar. Sonra imam zammı sure okuduktan sonra rükû ve secdeler yapılır ve ardından teşehhüde oturulur. Burada tahiyyat Salli ve Barik duaları ile beraber rabbena duaları okunduktan sonra imam selam verir cemaatte imamla beraber selam verip namazdan çıkılır. Böylelikle sabah namazı cemaatle beraber bu şekilde kılınmış olur.
Öğle namazı
Öğle namazının farzını cemaatle kılacağımız zaman cemaat isek niyet ettim Allah rızası için öğle namazının farzını kılmaya imam isek kıldırmaya cemaat isek uydum imama şeklinde niyet ederiz. Allahu Ekber deyip tekbir alıp iftitah duasını okuruz. Sonrasında imam gizliden Fatiha ve zammı sure okur. Şafii mezhebine mensup olanlar da içlerinden Fatiha suresini okurlar. Rükû ve secdelerden sonra ikinci rekata kalkılır. Yine imam içinden Fatiha ve zammı sure okur. Cemaat ise sessizce bekler. Şafii mezhebine mensup olanlar cemaatte olsalar Fatiha Suresini okurlar. Fatiha ve zammı sureden sonra rükû ve secdye gidip teşehhüde oturulur. Burada tahiyyat duası okunup üçüncü rekata kalkılır. Üçüncü rekatta yine imam içinden Fatiha suresini okur. Şafii mezhebine mensup olanlar da Fatiha suresini içlerinden okurlar. Farz namazların üç ve dördüncü rekatlarında sadece Fatiha suresi okunduğu için zammı sure okunmadan rükuya gidilir. Rükû ve secdeler yapıldıktan sonra dördüncü rekata kalkılır. Yine imam içinden Fatiha suresini okur cemaat de sessizce bekler. Fatiha suresinden sonra rükû ve secdeler yapılıp teşehhüde oturulur. Burada tahiyyat, Salli, barik ve rabbena duaları okunup selam verildikten sonra namazdan çıkılır. Böylelikle öğle namazı cemaat ile beraber bu şekilde kılınır.
İkindi namazı
İkindi namazı cemaat ile beraber kılınacağı zaman öğle namazı nasıl kılınıyor ise bu şekilde kılınır. Sadece niyet farkı vardır.
Akşam namazı
Akşam namazının farzını cemaatle kılacağımız zaman cemaat isek niyet ettim Allah rızası için akşam namazının farzını kılmaya imam isek kıldırmaya cemaat isek uydum imama şeklinde niyet ederiz. Allahu Ekber deyip tekbirr alırız. Hep beraber sessizce iftitah duasını okuruz. Sonrasında imam açıktan Fatiha ve zammı sure okur. Şafii mezhebine mensup olanlar imam Fatiha suresini okuduktan sonra içlerinden Fatiha suresini okurlar. Sonrasında rükû ve secdeler yapılıp ikinci rekata kalkılır. İkinci rekatta imam yine açıktan Fatiha ve zammı sure okur. Şafii mezhebine mensup olanlar imam Fatiha suresini bitirdikten sonra içlerinden Fatiha suresini okurlar. Sonra rükû ve secdeye gidilir ve secdelerden sonra teşehhüde oturulur. Burada tahiyyat duası okunur ve sonrasında üçüncü rekata kalkılır. Üçüncü rekatta bu sefer imam açıktan değil, sessizce Fatiha suresini okur. Şafii mezhebine mensup olanlar da içlerinden Fatiha suresini okurlar. Sonra rükû ve secdeler yapılıp teşehhüde oturulur. Burada tahiyyat, Salli, barik ve rabbena duaları okunduktan sonra selam verilip namazdan çıkılır.
Yatsı namazı
Yatsı namazının farzını cemaatle kılacağımız zaman cemaat isek niyet ettim Allah rızası için yatsı namazının farzını kılmaya imam isek kıldırmaya cemaat isek uydum imama şeklinde niyet ederiz. Allahu Ekber deyip tekbir alırız. İçimizden iftitah duasını okuruz. Sonra imam açıktan Fatiha suresini okur. Fatiha suresini okuduktan sonra Şafii mezhebine mensup olanlar da içlerinden Fatiha suresini okurlar. İmam zammı sureyi okuduktan sonra rükû ve secdeye gidip ikinci rekata kalkılır. İmam açıktan bir şekilde Fatiha suresini okur. Bittikten sonra Şafii mezhebine mensup olanlar da içlerinden yine Fatiha suresini okurlar. Zammı sureyi de imam açıktan okuduktan sonra rükû ve secdeler yapılıp teşehhüde oturulur. Burada imam ve cemaat içinden tahiyyat duasını okuyup üçüncü rekata kalkılır. Üçüncü rekatta imam bu sefer açıktan değil sessizce Fatiha suresini okur. Yine Şafii mezhebine mensup olanlar da içlerinden Fatiha suresini okurlar. Ve zammı sure okunmadan rükû ve secdeler yapılıp dördüncü rekata kalkılır. Dördüncü rekatta yine imam sessizce Fatiha suresini okur. Şafii mezhebine mensup olanlar da aynı şekilde içlerinden Fatiha suresini okurlar. Zammı sure okunmadan rükû ve secdeler yapılıp teşehhüde oturulur. Burada tahiyyat Salli, barik ve rabbena duaları okunduktan sonra selam verilip namazdan çıkılır.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    0
    2023-05-07T16:06:24+03:00

    Cemaatle beş vakit namaz kılmanın adımları aşağıdaki gibidir:

    1. Cemaatle namaz kılınacak camiye gidin. Erkekler için en önemli şartlardan biri de namaz için uygun bir şekilde giyinmektir. Genellikle namaz kılınacak yerlerde terlik gibi ayakkabılar kullanılır.
    2. Namaz başlamadan önce abdest alınmalıdır. Abdest almak için önce eller yıkanır, sonra ağız çalkalanır ve burna su çekilir. Son olarak yüz, kollar, baş, kulaklar ve ayaklar yıkanır.
    3. Namaz öncesi sıralarınızı alın ve saf tutmak için yanınızdaki insanlara yakın durun.
    4. İmam namazı önceden belirlenmiş duaya başlamadan önce tekbir alır ve cemaat de onu takip eder. Bu tekbir, namazın başlaması anlamına gelir.
    5. İmam Fatiha suresini okumaya başlar ve cemaat ona uyarak okur. Ardından, herhangi bir sure okunabilir.
    6. İmam, rükuya eğilirken “Allahu Ekber” diyerek tekbir alır ve cemaat de ona uyarak rükuya eğilir. Bu sırada eller dizlere koyulur.
    7. İmam, rükudan doğrulurken “Semi Allahu li men hamideh” diyerek tekbir alır ve cemaat de ona uyarak doğrulur.
    8. İmam secdeye giderken “Allahu Ekber” diyerek tekbir alır ve cemaat de ona uyarak secdeye gider. Secdedeyken, “Sübhane Rabbiyel A’la” diyerek Allah’ı yüceltir.
    9. İmam secde pozisyonundan kalkarken “Allahu Ekber” diyerek tekbir alır ve cemaat de ona uyarak kalkar.
    10. İmam ikinci rekata başlarken “Allahu Ekber” diyerek tekbir alır ve cemaat de ona uyarak tekrar aynı şekilde devam eder.
    11. Namazın sonunda, oturarak “Ettehiyyatü lillahi ve salavatü ve tayyibatü” gibi okunan duaları söyleriz.
    12. Namaz sonunda, sağdan başlayarak “Es-Selamü aleyküm ve rahmetullah” diyerek selam verilir.

    Cemaatle namaz kılmak, toplum içinde bir araya gelerek ibadet etmek için önemli bir fırsattır. Bu adımları takip ederek cemaatle namaz kılabilirsiniz.

Cevapla