Paylaş
Cemaatle namaz kılmak neden önemlidir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
CEMAATLE NAMAZ KILMANIN ÖNEMİ
İnsanın ilk görevi Allah’ın varlığına ve birliğine, Hz. Muhammed (s.a.v)’in peygamberliğine inanmaktır. İmandan sonra farzların en önemlisi ise namazdır. Hz. Peygamber namazı dinin direği olarak tanımlamıştır.[1] Amellerin Allah’a en sevimli olanı vaktinde kılınan namazdır. Namaz mü’minin miracıdır. Onun sayesinde insan, Rabbi ile yakınlığa erer. İmanın göstergesi olan namaz, kalbi aydınlatan bir ışık, bunalan ruhları, sıkıntıya düşen gönülleri huzura kavuşturan manevî bir sığınaktır. Bu konuda Kur’an şöyle buyurmaktadır: “Sana vahyolunan kitabı oku, namazı dosdoğru kıl, gerçekten namaz hayâsızlıktan ve fenalıktan alıkoyar.”[2]
Namaz mü’minlerin hem yalnız başlarına hem de cemaat halinde kılabildikleri özel bir ibadettir. Namazın topluca eda edilmesinin faziletine binaen inşa edilen camiler ve mescitler birbirleriyle aynı anlamı ifade etmektedir. Mescid ve camiler Müslümanların Allah’a topluca ibadet ettikleri ve ona yöneldikleri, hayırlı mekânlardır.
Yeryüzünün en şerefli yerleri olan camiler “Allah’ın evi” hükmündedir. Yüce Rabbimizin: “Namazı kılın, zekâtı verin. Rükû edenlerle birlikte siz de rükû edin”[3] ayeti kerimesi bir bakımdan namazı cemaatle kılmak gerektiğini bizlere hissettirmektedir. Camiye ibadet için giden mü’min, Allah’ın ziyaretçisi ve misafiri durumundadır. Ev sahibi evine gelen misafirlerine ikramda bulunduğu gibi, camiye giden mü’minlere de yüce Allah büyük mükâfatlar verecektir. Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) bir hadisi şerifinde şöyle buyrulmuştur. “Bir kimse evinde güzelce temizlenir de Allah’ın farzlarından birini ödemek için mescitlerden birine giderse, attığı adımlardan biri günahlarını siler, diğeri de onun derecesini yükseltir.”[4]
Namazı doğru ve şuurlu olarak kılan bir kimse, zamanla kötülük yapmaktan vazgeçer. Esasen Allah katında makbul olan namaz, insanı kötülüklerden alıkoyan namazdır. Namazını doğru kılan kimse Allah’ın sevgisini ve hoşnutluğunu kazanır. İmanını kuvvetlendirir. Günah kirlerinden arınarak ebedî saadet yurdu olan cennete girmeye lâyık temiz bir kul olur.
“Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir.”[5] Dinimiz, cemaatle namaz kılmaya büyük önem vermiştir. Cemaatle namaz kılan Müslümanlar, birbirleri ile yakından tanışır, bilmeyenler bilgili olanlardan yararlanır, iyi alışkanlıklar kazanır, zamanla kötü alışkanlıklardan vazgeçer. Cemaatle namaz, camide kılınabileceği gibi, müsait olan her mekânda ifa edilebilir ve hatta edilmelidir de. Nitekim Hz. Peygamber Efendimiz konunun ehemmiyetini şu hadisleriyle beyan etmiştir: “Bir köy veya kırda üç kişi birlikte bulunur da namazı aralarında cemaatle kılmazlarsa, şeytan onları kuşatıp yener. Şu halde cemaate devam ediniz. Muhakkak ki sürüden ayrılan koyunu kurt yer”[6]
Cemaate devam etmekle Müslümanlar arasında karşılıklı sevgi meydana gelir, kardeşlik ve dayanışma duyguları kuvvetlenir, cemaatle namaz kılan Mü’minler, tek başına namaz kılanlardan daha çok sevap kazanır. Hz. Peygamber (s.a.v)’in “Yatsı namazını cemaatle kılan kimse, gece yarısına kadar namaz kılmış gibidir. Sabah namazını cemaatle kılan kimse ise bütün gece namaz kılmış gibidir”.[7] Buyurması, konunun ehemmiyetini bir kez daha gözler önüne sermektedir.
Farz namazlar tek başına da kılınır ancak, cemaatle kılınması sünnet’i-müekkededir. Camiye devam etmenin manevî kazancı çok, toplumun birliğini sağlamada rolü büyüktür. İbn Mes’ûd şöyle demiştir:“Şüphesiz Resûlullah (s.a.v) bize hidayet yollarını öğretmiştir. İçinde ezan okunan mescidde namaz kılmak da hidayet yollarındandır.”[8]
Cemaatle namaza devam etmek kadar, cemaat adabına riayet etmek de önemlidir. Namaza giderken üstün başın ve ayakların temizliğine ve düzenine dikkat etmemek, hoş olmayan bir koku sürünerek, ya da rahatsız edici şeyler yiyerek insanlara eziyet etmek de mü’mine hiç yakışmayan hallerdendir. Müslümanların günde beş defa bir araya gelmeleri, huşu ve huzurla namaz kılmaları davranışların en güzeli, ibadetlerin en mükemmelidir. Hastalık, ihtiyarlık gibi meşru mazeretler bulunmadıkça; şiddetli soğuk, sel, fırtına, çamur ve yağmurlu havalar engel olmadıkça cemaate devam edilmelidir. Müslümanların bir arada bulunması, safların düzgün tutulması, namazların kabulüne ve ruhların kemâle ermesine vesile olur. Cemaate devam etmek, zaruret olmadıkça terk edilmemelidir. Rabbim hepimizi huzurunda olmaktan ve kullarıyla omuz omuza saf tutmaktan ayırmasın ve bu ikrarla bizi rızasına ve cennetine nail eylesin.
——————————
[1] Aclûnî, Keşfü’l-Hafa, II/31.
[2] Ankebut, 29/45.
[3] Bakara, 2/43
[4] Müslim, Mesacid, 51.
[5] Buhârî, Ezân 30; Müslim, Mesâcid 249.
[6] Ebû Dâvûd, Salât 46; Nesâî, İmâmet 48.
[8] Müslim, Mesâcid 256–257; Nesâî, İmâmet 50.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Müslüman’ın beş vakit namaz kılması farzdır. Bu namazı cemaat ile beraber yerine getirmesi ise daha güzel bir davranıştır. Dinimiz, cemaatle namaz kılmaya büyük önem vermiştir. Cemaatle namaz kılan Müslümanlar, birbirleri ile yakından tanışır, bilmeyenler bilgili olanlardan yararlanır, iyi alışkanlıklar kazanır, zamanla kötü alışkanlıklardan vazgeçer.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Cemaatle namaz kılmak, İslam’da önemli bir yere sahiptir. Kur’an-ı Kerim’de, “Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin, rükû edenlerle birlikte siz de rükû edin.” (Bakara, 43) ayetiyle cemaatle namaz kılmanın emredildiği belirtilmiştir.
Cemaatle namaz kılmanın önemi şu şekilde sıralanabilir:
Dini vecibelerin yerine getirilmesinde birlik ve beraberliği sağlar. Cemaatle namaz kılan Müslümanlar, aynı anda aynı yerde aynı ibadeti yerine getirirler. Bu durum, Müslümanların birlik ve beraberlik duygularını güçlendirir.
İslam’ın topluma yayılmasında rol oynar. Cemaatle namaz kılmak, Müslümanların bir araya gelmesini sağlar. Bu durum, İslam’ın topluma yayılmasında önemli bir rol oynar.
İbadet bilincini geliştirir. Cemaatle namaz kılan Müslümanlar, imama uymak ve diğer Müslümanlarla birlikte hareket etmek zorunda kalırlar. Bu durum, Müslümanların ibadet bilincini geliştirir.
İslam’ın kardeşlik ruhunu güçlendirir. Cemaatle namaz kılan Müslümanlar, birbirlerini tanır ve kaynaşırlar. Bu durum, İslam’ın kardeşlik ruhunu güçlendirir.
Cemaatle namaz kılmanın sevabı da tek başına namaz kılmaktan daha fazladır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Bir kimse cemaatle namaz kılar ve imamla birlikte rükû ederse, onun namazı, yalnız başına kıldığı namazdan 27 derece daha faziletlidir.” (Buhari, Ezan, 30)
Bu nedenle, Müslümanların mümkün olduğunca cemaatle namaz kılmaya özen göstermeleri gerekir.