Paylaş
Cemaatle Namaz Ve Adabı
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Cemaatle Namaz Adabı
Müslümanları bir araya getiren, onları birbirine kardeş gibi bağlayan en önemli etkenlerden biri cemaatle namaz kılmaktır. Cemaatle namazın fert ve toplum hayatına önemli katkıları vardır. Birlik ve beraberliğin pekişmesini, sosyal dayanışma ve yardımlaşmayı sağlar.
Kuranı Kerimde “Namazı dosdoğru kılın, zekatı verin, rüku edenlerle birlikte siz de rüku edin” (1) ayeti namazın cemaatle kılınmasına işaret etmektedir. Malumunuz Hicretten bir buçuk yıl önce Miraç’ta beş vakit namaz farz olmuştur. Mekkeli müşrikler fırsat vermedikleri için Mescid-i Haram’da Müslümanlar cemaatle namaz kılamamışlardır. Peygamberimiz Medine’ye hicret edince ilk iş olarak bir mescit bina etmiştir. Mescidin yapımı tamamlandıktan sonra namazlarını camide cemaatle kılmışlardır. İmamlığı peygamberimizin bizzat kendisi yapmıştır. Namazları cemaatle kılmaya teşvik etmiş ve sevabını şöyle bildirmiştir: “ Kişinin cemaat ile kıldığı namaz, evinde veya çarşıda kıldığı namazdan 25 derece daha faziletlidir. Bu fazilet şu şekilde gerçekleşir: Biriniz güzelce abdest alır sırf namaz kılmak için camiye gelirse camiye varıncaya kadar attığı her adım için bir sevap verilir ve bir günahı silinir. Camiye girdiği zaman namaz için beklediği sürece namaz kılıyormuş gibi sevap kazanır. Melekler bu kimseye dua ederler. Kimseye eziyet etmediği ve abdesti bozulmadığı sürece; ‘Allah’ım! Bu kulunu bağışla, ona merhamet et ve tövbesini kabul et’ diye dua ederler.” (2) Allah Rasulünün bizzat uygulamasından ve hadislerinden anlıyoruz ki namazın cemaatle kılınması, zaruret olmadıkça terk edilmemelidir. Hastalık, ihtiyarlık gibi meşru mazeretler bulunmadıkça, hava şartları engel olmadıkça cemaate devam edilmelidir. Değerli Müminler!
Camiye, koşmadan ağır ve vakarlı gitmek sünnettir. Peygamberimiz, “Namaza başlandığı zaman koşarak gelmeyin. Vakar ve sekinet ile gelin” buyurmaktadır. Ayrıca saflar arasında ilerlerken insanlara eziyet vermeyelim, namaz kılanların önünden kesinlikle geçmeyelim, vaaz verilirken, imam hutbe okurken veya namaz kılanlar varken huzur ve huşunun gereği olarak mutlaka sessiz olalım. Unutmayalım ki toplulukta rahmet, ayrılıkta azap vardır.
- Bakara, 43
- Ebu Dâvûd, Salât, 49, I, 378
BENZER KONULAR:
Cevapla