İmam Ahmed b. Hanbel gibi bazı âlimlere göre cemaatle namaz kılmak, “Ezanı işittiği hâlde mescide gitmeyen kişinin daha sonra kılacağı namaz, namaz değildir. Bir özrü olması müstesnâ.” ve “Mescidin komşusu olan kişinin, mescidden başka yerde namazı yoktur.” meâlindeki hadislerin delâletiyle farz-ı ayndır. Ancak cemaatle namaz kılmak Hanefî Mezhebi’ne göre sünnet-i müekkededir ve ezanı işiten kişinin, mescide gitmeyip daha sonra kendi başına namaz kılması durumunda, kıldığı namaz sahihtir.
Hanefî âlimlerin yukarıdaki hadislere rağmen böyle bir hükme ulaşmış olmalarını nasıl açıklarsınız?
Hanefî âlimlerin yukarıdaki hadislere rağmen böyle bir hükme ulaşmış olmalarını nasıl açıklarsınız?
Cemaatle namaz hakkındaki yukarda naklettiğiniz hadisi, kimi alimler emir olarak almış kimi tavsiye(sünnet). Bu içtihattır isabet eden iki sevap isabet etmeyenler ise bir sevap alır.
Bu arada hanefi mezhebi dışındaki 3 mezhebe göre farzdır, hanebliye göre farzı ayn, şafii ve malikiye göre farzı kifayedir.
- Cemaatle namaz kılarken imamı Peygamberimiz olarak düşünmek
- Cemaatle namazda bismillah demek
- Hanbeli mezhebine göre Cemaatle namaz
- Gripken Cemaatle namaz
- Şafii mezhebine göre Cemaatle namaz
Answer ( 1 )
Cemaat ile namaz kılmak Hanefi mezhebine göre müekked sünnettir. İmam Şafii ve İmam Malik’e göre farzı kifayedir. Yani o bölgedeki insanların bu farzı yerine getirdikleri zaman diğerlerinden bu yükümlülük kalkmış olur. Fakat İmam Ahmed b. Hanbel’e göre cemaat ile namaz kılmak farzı Ayn dır.
Mezhep imamlarının cemaat ile namaz konusundaki ictihadları bu şekildedir. Fakat herhangi bir mazeret yok ise cemaat ile namaz kılmaya özen göstermelidir Müslüman