Paylaş
Cenabetken yemek yapılır mı?
Question
Cünüpken yemek yapılır mı
Kadınlar cünüpken veya adet ve lohusa iken yemek yapmalarında dini açıdan hiç bir engel yoktur.
Kadınların hayız iken ve cünüpken yemek yapmasını yasaklayan yahudilerdir, İslam kadına değer verir ve dinimizde kadının yemek yapmasını engelleyen bir hükmü yoktur,
müslümanların cünüp ve hayızlı kadına mesafeli durma gibi kötü huyu yoktur çok şükür Allaha.
İslam’da cünüpken yemek yapmanın dini geç bir sakıncası yoktur
Cünüp kişi namaz kılamaz camiye giremez kur’an-ı Kerim elleyemez ve okuyamaz onun dışında yer içer yemek yapar
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
İslam’da, cinsel ilişki veya boşalma gibi belirli faaliyetlerden sonra bir cünüplük durumuna (büyük ritüel safsızlık) ulaşılır ve kişinin belirli eylemlere devam edebilmesi için gusül (tüm vücut abdesti) adı verilen bir ritüel arınma gerçekleştirmesi gerekir. ibadet, namaz gibi.
Ancak cünüp olmak, kişinin yemek pişirmesi veya yemek hazırlaması da dahil olmak üzere günlük işlerini yapmasına engel değildir. Unutulmamalıdır ki, cünüplük hali kişiyi fiziksel olarak kirli yapmaz, aksine gusül arınmasını gerektiren manevi bir durumu ifade eder.
Yemek pişirmeden veya yemek yemeden önce gusül almak şart olmamakla birlikte, yemek hazırlama da dahil olmak üzere tüm faaliyetlerde temizlik ve hijyenin sağlanması her zaman tavsiye edilir. Müslümanlar, yiyeceklere dokunmadan önce ellerini iyice yıkamaya ve pişirme alanı ile kapların temiz olduğundan emin olmaya teşvik edilir.
Şunu belirtmekte fayda var ki, cünüplük halinde olan ve yemek pişirmeden veya yemek yemeden önce abdest alması (abdest alması) gerekiyorsa, tam gusül almasına gerek kalmadan abdest alabilir. Abdest, gusülden daha az bir arınma şeklidir ve namaz gibi bazı ibadetlerden önce alınması gerekir.
Özetle, cünüp olmak, kişinin yemek yapmasına, yemek yapmasına engel değildir. Bununla birlikte, kişinin ritüel saflık durumu ne olursa olsun, yemek hazırlarken temizlik ve hijyeni korumak her zaman önemlidir.