Cenaze adabı nasıl olmalıdır

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Cenaze Adabı

Cenaze adabi adabi

SORU: Ölüm ve cenazede izlememiz gereken edepler nelerdir?

CEVAP: Diyebiliriz ki müslümanın cenazeye katılması halinde uyacağı en önemli edep, ömrü ne kadar uzasa, nihayet kendisinin de öleceğini hatırlamasıdır. Nitekim Kur’an’da şöyle buyuruluyor:

Her canlı ölümü tadacaktır. Elbette kıyamet günü yaptıklarınızın karşılığı size tastamam verilecektir. Kim cehennemden uzaklaştırılıp cennete konursa, o gerçekten kurtuluşa ermiştir. Bu dünya hayatı ise aldatma metaından başka bir şey değildir. (Âl-i İmran/185)

İnsana yaraşan bu sonuçtan ibret almaktır. Eğer insanın aile bireylerinden birisi vefat ederse, İslâm dini bağırıp çağırmaksızın, dövünüp feryat etmeksizin ağlamayı mubah kılmıştır.

Rivayet olunduğuna göre Hz. Peygamber oğlu İbrahim’in vefat etmesi üzerine ağladı ve şöyle buyurdu:

Göz ağlar, kalp üzülür. Fakat biz rabbimizin gazabını çekecek şeyler söylemeyiz. Ey İbrahim sen(in vefatın)dan ötürü üzgünüz.

Hz. Peygamber bir diğer hadisinde: “(Ölüm karşısında) yüzünü tokatlayan, yakasını yırtan, cahiliyet yoluna çağıran bizd’en değildir” buyurmuştur.

Fıkıh âlimleri, kadının ölen bir yakını için üç gün yas tutmasının caiz olduğunu söylemişlerdir. Bu süre kocası öldüğü takdirde dört ay on gündür. Buradaki yas tutmaktan maksat, süslenmemek ve cicili bicili giysiler giymemektir.

Cenazenin kefenini, hayatında giyindiği Ölçü dikkate alınarak savurganlığa kaçmadan orta derecede yapmak da cenaze ile ilgili edeplerdendir.

Yüksek sesle Kur’an okuyarak, ilahi veya benzeri şeyler söyleyerek cenaze götürmek doğru değildir. Halktan böyle yapanlar vardır. Bunların hepsi bid’attir. Cenazenin önünde veya arkasında yürümek caizdir. Cenazenin peşinden kadınlar gitmez.

Kabrin yerden bir karıştan fazla yüksek olmaması da İslâmi bir edeptir.

Başsağlığı dileği vefattan sonra üç gün içerisinde yapılır.

Cenaze merasimi sırasında çadırlar kurup (oturmak üzere) sıralar koymak, vefattan sonra cuma geceleri, kırkıncı gece ve yıldönümü gibi zamanlarda merasimler yapmak bid’attir, İslâm’da yeri yoktur.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2021-10-31T15:33:12+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cenaze adanının nasıl olması gerektiği konusunda şunları söyleyebiliriz; öncelikle her canlı ölümü tadacaktır. Bunu bilmemiz ve buna göre hareket etmemiz gerekir. Aslında bu ayete göre hareket ettiğimiz vakit, cenaze adabı konusunda bir sorun yaşamayız.

    İnsana yakışan ölümden ibret almaktır.

    Fıkıh âlimleri, kadının ölen bir yakını için üç gün yas tutmasının caiz olduğunu söylemişlerdir. Bu süre kocası öldüğü takdirde dört ay on gündür. Buradaki yas tutmaktan maksat, süslenmemek ve cicili bicili giysiler giymemektir.

     

     

    En iyi cevap

Cevapla