Cenaze defnedildikten sonra kabri başında durmak, dua etmek ve Kur’an okumak sünnet midir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ölünün defninden sonra kabri başında beklemek, dua etmek ve Kur’an okumak

Cenaze defnedildikten sonra kabri basinda durmak dua etmek ve Kuran okumak sunnet midir

CENAZE DEFINDEN SONRA ÖLÜYE DUA ETME; ONA DUA VE İSTİĞFAR ETMEK VE KUR’AN OKUMAK İÇİN KABRİNİN YANINDA BİR SÜRE OTURMA

946/1 وعن أبي عمرو ـ وقيل : أبو عبد الله، وقيل : أبو ليلى – عثمان بن عفان رضي الله عنه قال: كان النبي ﷺ إذا فرغ من دفن الميت وقف عليه، وقال: «أستغفروا لأخيكم، وسلوا له التثبيت، فإنه الآن يسأل .

1/946-Ebu Amr / Ebu Abdullah / Ebu Leyla Osman bin Affan radıyallahu anh diyor ki: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem cenazeyi defnettikten sonra kabrin başında durur ve:

Kardeşiniz için istiğfar edin ve dayanması için dua edin; zira o şimdi sorguya çekilmektedir, derdi. Ebu Davud rivayet etmiştir.

Lügatler: Dayanması: Kabirde iki melek ona soru sorarlarken dilinin dolaşmaması için Allah’tan ona yardım etmesini dileyin, demektir.

Hadisten çıkan hükümler:

Definden sonra kabrin yanında durup meleklerin karşısında paniğe kapılmaması için ölüye dua etmek müstehaptır. O zaman Allah ona doğru cevabı ilham eder ve ölü: Rabbim Allah; dinin İslâm, der. Kafir ve münafık ise, hadiste geçtiği gibi: Bilmiyorum, der. Hadisten şu da istifade edilmiştir ki, melekler tarafından kabir suali haktır.

٩٤٧/٢ وعن عمرو بن العاص رضي الله عنه قال: إذا دفنتمـوني

فأقيموا حول قبري قدر ما تنحر جزور، ويقسم لحمها حتى أستأنس بكم، وأعلم ماذا أراجع به رسل ربي .

2/947-Amr bin As radıyallahu anhuma şöyle demiştir: Beni defnettiğiniz zaman, bir deve kesilip eti dağıtılacak kadar kabrimin etrafinda bekleyin ki, sizden cesaret alayım ve Rabbimin elçileri olan meleklere ne cevap vereceğimi bileyim. Müslim rivayet etmiştir. Hadis daha önce uzun olarak geçmişti.

İmam Şafii şöyle demiştir: Kabrin yanında Kur’an’dan bir şeyler okumak müstehaptır. Eğer hatim indirirlerse daha güzel olur. Hadisten çıkan hükümler: Ölü kabrinin başında din kardeşlerinin ve ailesinin dualarından cesaret alır.

https://islamisorusor.com/

Anasayfa

https://mumsema.com.tr/

Bu hadisler, İslam’da ölen bir kişi için defin işlemi tamamlandıktan sonra yapılması tavsiye edilen dualar ve ibadetler hakkında bilgi vermektedir.

Hadis 1

  • Kaynak: Ebu Davud
  • Ravi: Osman bin Affan (radıyallahu anh)
  • Hadis Metni:
    • Arapça: كان النبي ﷺ إذا فرغ من دفن الميت وقف عليه، وقال: «أستغفروا لأخيكم، وسلوا له التثبيت، فإنه الآن يسأل .
    • Türkçe: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem cenazeyi defnettikten sonra kabrin başında durur ve: “Kardeşiniz için istiğfar edin ve dayanması için dua edin; zira o şimdi sorguya çekilmektedir,” derdi.
  • Açıklama: Definden sonra kabrin yanında durup ölüye dua etmek müstehaptır. Bu dua, meleklerin karşısında paniğe kapılmaması ve doğru cevapları verebilmesi için Allah’tan yardım istemek anlamına gelir.

Hadis 2

  • Kaynak: Müslim
  • Ravi: Amr bin As (radıyallahu anhuma)
  • Hadis Metni:
    • Arapça: إذا دفنتمـوني فأقيموا حول قبري قدر ما تنحر جزور، ويقسم لحمها حتى أستأنس بكم، وأعلم ماذا أراجع به رسل ربي .
    • Türkçe: Beni defnettiğiniz zaman, bir deve kesilip eti dağıtılacak kadar kabrimin etrafında bekleyin ki, sizden cesaret alayım ve Rabbimin elçileri olan meleklere ne cevap vereceğimi bileyim.
  • Açıklama: Defin işleminden sonra ölü, din kardeşlerinin ve ailesinin dualarından cesaret alır. Bu, meleklerin sorularına doğru cevapları verebilmesi için önemlidir. İmam Şafii, kabrin yanında Kur’an okunmasının müstehap olduğunu ve hatim indirilirse daha güzel olacağını söylemiştir.

Hadisten Çıkan Hükümler

  1. Definden sonra kabrin yanında durup ölüye dua etmek müstehaptır.
  2. Ölü, kabir suali esnasında doğru cevapları verebilmesi için Allah’tan yardım ister.
  3. Kabrin yanında Kur’an okumak ve hatim indirmek müstehap olarak kabul edilir.
  4. Ölü, din kardeşlerinin ve ailesinin dualarından cesaret alır.

Bu hadisler, İslam’da ölen bir kişinin kabrinde dua ve Kur’an okunmasının önemini ve faydalarını vurgulamaktadır.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cenaze defnedildikten sonra kabrin başında durup dua etmek ve Kur’an okumak sünnettir. Bu konuda hadislerde şu bilgiler yer almaktadır:

    Hz. Osman’ın rivayeti: Peygamber Efendimiz, cenaze defnedildikten sonra kabrin başında durur, ölen kişi için istiğfar dilenmesini ve Allah’tan ona sabır vermesini isterdi. Bu rivayet, kabir başında dua etmenin önemini gösterir.
    Amr bin As’ın rivayeti: Amr bin As, defnedildikten sonra kabrinin başında bir deve kesilip etinin dağıtılacağı kadar süre beklemelerini istemiştir. Bu rivayet, kabir başında beklemenin ve dua etmenin ölünün huzur bulmasına yardımcı olduğuna işaret eder.
    İmam Şafii de kabir başında Kur’an’dan bir şeyler okumanın müstehap olduğunu belirtmiştir.

    Bu hadisler ve bilgiler ışığında, cenaze defnedildikten sonra kabir başında durmanın, dua etmenin ve Kur’an okumanın sünnet olduğu ve ölünün huzur bulmasına yardımcı olduğu söylenebilir.

    En iyi cevap

Cevapla