Paylaş
Cenaze evinde okunacak dua
Question
Cenaze evinde Peygamberimizin okuduğu okunacak taziye duası
Taziye duası Arapça yazılışı ve okunuşu
عظم الله اجركم واحسن عزائكم وغفر الله لميتكم
Ázzamellahu ecrakum ve ahsene azaekum ve ğaferallehe li meyyitikum
Taziye duası anlamı:
Allah ecrinizi artırsın taziye nizi en güzel eylesin ve ölünüzü bağışlasın.
Cenaze evinde, vefat eden kişinin ruhuna dua etmek ve yakınlarına teselli vermek İslamî bir gelenektir. Bu ziyaretler sırasında okunabilecek bazı dualar ve sureler şunlardır:
1. Taziye Duası:
Taziye sırasında, vefat edenin yakınlarına başsağlığı dilemek ve onları teselli etmek amacıyla şu dua okunabilir:
“E’zemellâhu ecrekum ve ehsene azâekum ve ğafere limeyyitikum.”
Anlamı: “Allah ecrinizi büyük kılsın, sabrınızı güzel eylesin ve vefat edeninizi bağışlasın.”
SORULARLA İSLAMIYET
2. Fâtiha Suresi:
Kur’an-ı Kerim’in ilk suresi olan Fâtiha, cenaze evinde okunması tavsiye edilen surelerdendir. Bu sure, hem vefat edenin ruhuna hediye edilir hem de yakınlarına teselli sağlar.
3. Bakara Suresi’nin 153-157. Ayetleri:
Bu ayetler, sabır ve metanetin önemini vurgular ve taziye sırasında okunabilir:
“Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile Allah’tan yardım dileyin. Şüphesiz Allah, sabredenlerle beraberdir. Allah yolunda öldürülenlere ‘ölüler’ demeyin. Bilakis onlar diridirler, fakat siz farkında değilsiniz. Andolsun ki sizi biraz korku, biraz açlık, biraz da mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle deneriz. Sabredenleri müjdele. Onlar, başlarına bir musibet geldiğinde, ‘Biz Allah’a aidiz ve şüphesiz O’na döneceğiz’ derler.”
4. Telkin Duası:
Cenaze defnedildikten sonra, mezar başında ölüye telkin vermek amacıyla şu dua okunabilir:
“Bismillâhi ve alâ milleti resûlillâh. Allahümme yessir aleyhi emrehû ve sehhil aleyhi mâ ba‘dehû ve es‘idhu bi likaike vec‘al mâ harece ileyhi hayren mimmâ harece anhü.”
Anlamı: “Allah’ın adıyla ve Resûlullah’ın dini üzere… Ey Allah’ım, bunun işini kolaylaştır ve sonrasında güçlük gösterme. Onu, cemalinle mutlu eyle. Gittiği yeri, ayrıldığı yerden daha hayırlı eyle.”
5. Sabır ve Teselli Sözleri:
Taziye sırasında, vefat edenin yakınlarına sabır ve metanet dilemek amacıyla şu ifadeler kullanılabilir:
*”İnna lillâhi ve inna ileyhi râciûn.”
Anlamı: “Şüphesiz biz Allah’a aidiz ve şüphesiz O’na döneceğiz.”
Bu dualar ve sureler, cenaze evinde okunarak hem vefat edenin ruhuna hediye edilir hem de yakınlarına teselli ve destek sağlanır.
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Bir cenaze olduğu vakit; cenaze sahiplerini de teskin etmek için de aynı zamanda bir duadır bu dua. Allah ecrinizi arttırsın, taziyenizi en güzel eylesin ve ölünüzü bağışlasın.
Bunun haricinde cenaze olduğu zaman cenaze yakınlarını teskin etmek için de çelitli dualar da okunabilir.
Cenaze evinde, vefat eden kişinin ruhuna dua etmek ve yakınlarına teselli vermek İslâmî bir gelenek olarak önemli bir yer tutar. İşte taziye sırasında okunabilecek dua, sureler ve teselli verici sözler:
1. Taziye Duası
Taziye sırasında, vefat edenin yakınlarına başsağlığı dilemek ve onları teselli etmek amacıyla aşağıdaki dua okunabilir:
عَظَّمَ اللَّهُ أَجْرَكُمْ وَأَحْسَنَ عَزَاءَكُمْ وَغَفَرَ لِمَيِّتِكُمْ
Ázzamellahu ecrakum ve ahsene azaekum ve ğaferallehe li meyyitikum
“Allah ecrinizi büyük kılsın, taziyenizi en güzel şekilde versin ve ölünüzü bağışlasın.”
Bu dua, cenaze evine gidildiğinde, yakınlarına başsağlığı dilerken veya taziye amacıyla bulunduğunuzda okunabilir.
2. Fâtiha Suresi
Kur’an-ı Kerim’in ilk suresi olan Fâtiha, cenaze evinde okunması tavsiye edilen surelerdendir. Bu sure, hem vefat edenin ruhuna hediye edilir hem de yakınlarına teselli sağlar. Fâtiha Suresi’nin okunması, vefat edenin ruhuna rahmet, yakınlarına ise huzur ve sabır dileyen bir dua anlamı taşır.
3. Bakara Suresi’nin 153-157. Ayetleri
Bu ayetler, özellikle sabır ve metanetin önemine vurgu yapar ve cenaze evinde okunması tavsiye edilir:
“Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile Allah’tan yardım dileyin. Şüphesiz Allah, sabredenlerle beraberdir. Allah yolunda öldürülenlere ‘ölüler’ demeyin. Bilakis onlar diridirler, fakat siz farkında değilsiniz. Andolsun ki sizi biraz korku, biraz açlık, biraz da mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle deneriz. Sabredenleri müjdele. Onlar, başlarına bir musibet geldiğinde, ‘Biz Allah’a aidiz ve şüphesiz O’na döneceğiz’ derler.” (Bakara, 2:153-157)
4. Telkin Duası
Cenaze defnedildikten sonra, mezar başında ölüye telkin vermek amacıyla şu dua okunabilir:
بسم الله وعلى ملة رسول الله. اللهم يسر عليه أمره وسهل عليه ما بعده وأسعده بلقائك واجعل ما خرج إليه خيرا مما خرج عنه.
Bismillâhi ve alâ milleti resûlillâh. Allahümme yessir aleyhi emrehû ve sehhil aleyhi mâ ba‘dehû ve es‘idhu bi likaike vec‘al mâ harece ileyhi hayren mimmâ harece anhü.
“Allah’ın adıyla ve Resûlullah’ın dini üzere… Ey Allah’ım, onun işini kolaylaştır, sonrasında güçlük gösterme. Onu, cemalinle mutlu eyle ve gittiği yeri, ayrıldığı yerden daha hayırlı kıl.”
5. Teselli ve Sabır Sözleri
Taziye sırasında vefat edenin yakınlarına, başlarına gelen musibetten dolayı Allah’a tevekkül etmelerini hatırlatmak amacıyla şu teselli cümlesi kullanılabilir:
“Şüphesiz biz Allah’a aidiz ve şüphesiz O’na döneceğiz.” (Bakara, 2:156)
Bu dualar ve sureler, cenaze evinde bulunulduğunda hem vefat edenin ruhuna hediye olarak okunabilir hem de yakınlarına sabır ve teselli vermek için kullanılabilir.
Cenaze evinde okunan dualar
Cenaze evinde okunan dualar, genellikle merhum veya merhumenin ruhu için Allah’tan rahmet ve mağfiret dilemek amacıyla yapılır. Cenaze evinde okunan bazı yaygın dualar şunlardır:
1. Fatiha Suresi
Fatiha Suresi, merhumun ruhuna bağışlanarak okunur. Kısa ve kapsamlı bir sure olduğu için sıkça tercih edilir.
Anlamı: “Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur. O, rahmân ve rahîmdir. Din gününün mâlikidir. Yalnız sana ibadet eder ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola ilet; nimetine erdirdiğin kimselerin yoluna; gazaba uğramış ve sapmışların yoluna değil.”
2. İhlas Suresi
İhlas Suresi de yine merhumun ruhuna bağışlanarak okunur.
Anlamı: “De ki: O Allah bir tektir. Allah Samed’dir (her şey O’na muhtaçtır, O ise hiçbir şeye muhtaç değildir). Doğurmadı ve doğurulmadı. Hiçbir şey O’na denk değildir.”
3. Yasin Suresi
Yasin Suresi, ölen kişinin ruhu için okunan en makbul surelerden biridir. Özellikle 36. Ayet olan Yasin’in okunması, ruhun huzura ermesi için tavsiye edilir.
4. Salavat-ı Şerife
Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) salavat getirilir ve ardından ölen kişinin ruhuna bağışlanır.
5. Cenaze Duası
Cenaze duası ise şöyle yapılabilir: “Allah’ım! Bu ölen kişiyi bağışla, onu rahmetine kavuştur ve ona lütfettiğin nimetleri katında fazlasıyla ikram eyle. Kabir azabından, cehennem azabından ve sorgu meleklerinin fitnesinden onu koru.”
Bu dualardan herhangi birini ya da bir kaçını okuyarak merhum veya merhumenin ruhuna bağışlayabilirsiniz.