Paylaş
Cenaze hakkında bütün hadisler
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Cenaze ile ilgili hadisler İslam’da cenaze merasimlerinin nasıl yapılması gerektiğine dair önemli bilgiler verir. İşte bazı önemli hadisler:
Resûlullah (s.a.s.), bir Müslümanın ölümü üzerine:
“Bir din kardeşiniz vefat etmiştir. Kalkın, onun cenaze namazını kılın.” (Müslim, Cenâiz, 66 [952]; bk. Buhârî, Cenâiz, 54 [1320]).
Ölü üzerine namaz kıldığınızda, ihlasla dua edin:
“Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: ‘Ölü üzerine namaz kıldınız mı ona ihlasla dua edin.'” [Ebû Dâvud, Cenâiz 60, (3199); İbnu Mâce, Cenâiz 23, (1497)].
Cenazede bulunmanın fazileti:
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Kim bir cenazede, cenaze namazı kılınıncaya kadar bulunursa, bir kîrat, gömülünceye kadar kalırsa, iki kîrat sevap alır.” – İki kîrat ne kadardır? diye sordular. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem; “İki büyük dağ kadar!” cevabını verdi. (Buhârî, Cenâiz 59; Müslim, Cenâiz 52, 53. Ayrıca bk. Nesâî, Cenâiz 79; İbni Mâce, Cenâiz 34).
Cenazede bulunan 40 kişi:
“Hangi Müslümanın cenazesinde Allah’a şirk koşmamış kırk kişi hazır bulunup namazını kılarsa, Allah, onların ölü hakkındaki şefaatini mutlaka kabul eder.” (Müslim, Cenaiz, 59).
Şefaat eden 100 kişi:
Hz. Aişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: ‘Üzerine Müslümanlardan, kendisine şefaat taleb eden yüz kişinin namaz kıldığı her ölüye mutlaka şefaat edilir.'” [Müslim Cenâiz 58, (947), Tirmizî, Cenâiz 40, (1029); Nesâî, Cenâiz 78, (4, 75)].
Cenazeyi taşımak:
“Kim, cenazeyi kırk adım taşırsa, kırk tane büyük günahına kefaret olur.” (Mebsut, Şemsüddin Es-Serahsî. II/56,57).
Kadınların cenazeye katılımı:
Bir kerre Rasulullah (sallallahü aleyhi vesellem) ile bir cenazeye gitmiştik de Rasulullah (orada) bir takım kadınlar görmüştü. Resulü Ekrem bunlara: “Cenazeyi omuzlar mısınız?” diye sordu. Bunlar: “Hayır omuzlamayız,” dediler. Rasulullah (sallallahü aleyhi vesellem): “Ya ölüyü defneder misiniz?” buyurdu. Kadınlar: “Hayır,” diye cevap verdiler. Rasulullah (sallallahü aleyhi vesellem): “Öyle ise nikâbınızla ve hiçbir hayır ve sevaba nâil olmayarak evinize dönünüz,” buyurdu. (Tecrid-i Sarih tercemesi, Kâmil Miras, IV, 450).
Cenaze namazına katılan 100 Müslüman:
Hz. Âişe (ra), Rasûlullah (s.a.s.)’ın şöyle dediğini nakletmiştir: “Bir cenazenin namazını yüz Müslüman kılarak hepsi ona şefaat dilerse, kendilerine o kimse hakkında şefaate izin verilir.” (Müslim Cenâiz, 58).
Cenazeye katılan 40 kişi:
İbn Abbas (r.a.), Rasûlullah (s.a.s.)’ın şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: “Bir Müslüman öldüğü zaman, cenazesini, Allah’a hiç bir şeyi ortak koşmayan kırk kişi tutup kaparsa, Allah kendilerine o kimse hakkında şefaate izin verir.” (Müslim, Cenâiz, 59).
Cenazede hazır bulunmanın sevabı:
“Namaz kılınıncaya kadar cenazede hazır olan kimseye bir kırat, gömülünceye kadar hazır bulunana da iki kırat sevap vardır.” “İki kırat nedir?” diye sorulunca, Hz. Peygamber (s.a.s.) “İki büyük dağ gibi” diye cevap verir, yani iki büyük dağ kadar sevap verilir. (Müslim, Cenâiz, 52).
Necâşî’nin cenaze namazı:
Ebû Hüreyre’den rivayet edildiğine göre, “Peygamber (s.a.s.), Necâşî’nin vefat haberini öldüğü gün vermiş, ashabını namazgâha çıkartarak saf bağlatmış ve dört defa tekbir almıştır.” [bk. Buhari, Cenaiz 4, 55, 61, 65, Menakibu’l-Ensar 38; Müslim, Cenaiz 62, 63, (951); Muvatta, Cenaiz 14].
Bu hadisler, Müslümanların cenaze merasimlerinde nasıl davranmaları gerektiği konusunda rehberlik sağlar ve bu ibadetin faziletlerini vurgular.
2
Cenaze ile İlgili tüm Hadisler
İslam dininde cenaze merasimi, Müslümanların vefat eden kardeşlerine karşı son görevlerini yerine getirdikleri önemli bir ibadettir. Bu süreçle ilgili birçok hadis bulunmaktadır. İşte bazıları:
Cenazeye Katılmanın Önemi:
Resûlullah (s.a.s.) buyurdu ki: “Bir din kardeşiniz vefat etmiştir. Kalkın, onun cenaze namazını kılın.” Bu hadis, cenaze namazının önemini ve Müslümanların bu göreve katılmaları gerektiğini vurgular.
Resûlullah (s.a.s.) buyurdu ki: “Kim bir cenazede, cenaze namazı kılınıncaya kadar bulunursa, bir kîrat, gömülünceye kadar kalırsa, iki kîrat sevap alır.” Bu hadis, cenazeye katılmanın ve merasimin tamamına kadar bulunmanın sevabını belirtir.
Cenazede Dua Etmek:
Resûlullah (s.a.s.) buyurdu ki: “Ölü üzerine namaz kıldınız mı ona ihlasla dua edin.” Bu hadis, cenaze namazından sonra ölen kişi için samimiyetle dua etmenin önemini vurgular.
Cenaze Namazını Kılanlara Şefaat:
Resûlullah (s.a.s.) buyurdu ki: “Hangi Müslümanın cenazesinde Allah’a şirk koşmamış kırk kişi hazır bulunup namazını kılarsa, Allah, onların ölü hakkındaki şefaatini mutlaka kabul eder.” Bu hadis, cenaze namazını kılanların ölen kişi için şefaatçi olabileceğini belirtir.
Resûlullah (s.a.s.) buyurdu ki: “Üzerine Müslümanlardan, kendisine şefaat taleb eden yüz kişinin namaz kıldığı her ölüye mutlaka şefaat edilir.” Bu hadis, cenaze namazını kılanların sayısının fazlalığının şefaatin kabulünde etkili olduğunu ifade eder.
Diğer Hadisler:
“Kim, cenazeyi kırk adım taşırsa, kırk tane büyük günahına kefaret olur.” Bu hadis, cenazeye yardım etmenin sevabını vurgular.
“Bir cenazenin namazını yüz Müslüman kılarak hepsi ona şefaat dilerse, kendilerine o kimse hakkında şefaate izin verilir.” Bu hadis, cenaze namazının önemini ve şefaatin kabulünde etkili olduğunu belirtir.
Sonuç olarak:
Cenaze ile ilgili hadisler, Müslümanların vefat eden kardeşlerine karşı son görevlerini yerine getirmelerinin önemini vurgular. Cenaze namazına katılmak, dua etmek, cenazeye yardım etmek gibi davranışlar büyük sevaplar kazandırır ve ölen kişi için şefaatçi olma imkanı sağlar. Bu hadisler, Müslümanların ölüm karşısında nasıl davranmaları gerektiği konusunda da rehberlik eder.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da cenaze ile ilgili birçok hadis bulunmaktadır. Bu hadisler, cenaze hazırlığı, defin işlemleri ve cenaze namazı gibi çeşitli konuları kapsar. İşte İslam’da cenaze ile ilgili bazı önemli hadisler:
Cenaze Hazırlığı ve Defin
Cenaze Namazı
Mezarlık Adabı
Diğer Cenaze ile İlgili Hadisler
Bu hadisler, cenaze ile ilgili İslami usulleri ve adabı kapsamaktadır. Cenaze işlemlerinde ve mezarlık ziyaretlerinde bu hadislerin ışığında hareket etmek, İslami kurallara uygun bir şekilde davranmayı sağlar. Bu kurallar, hem ölen kişiye saygı gösterilmesini hem de geride kalanların dini vecibelerini yerine getirmesini amaçlar.