Cenaze namazı kılınırken imam cenazenin neresinde durur?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

CENAZE NAMAZI KILINIRKEN CENAZENİN NERESİNDE DURULUR?

Cenaze namazi kilinirken imam cenazenin neresinde durur

ويقف عند رأس الرجل وعجزها

Cenaze namazı kılan kişi; erkek cenazenin başı hizasında, kadın cenazenin ise kalçası hizasında durur.

Cenaze namazını kılan imam veya münferit kişi; büyük erkek veya çocuk cenazesinin başı hizasında, kadın cenazenin ise kalçası hizasında durur.

Bu konuda Tirmizî’nin rivayet ettiği ve hasen kabul ettiği bir ha dis bulunmaktadır. El-Mecmu’da belirtildiğine göre çift cinsiyetli şahıs da bu konuda kadın ile aynı hükme tâbidir.

Erkek ile diğerleri arasında farklılık olmasının sebebi; kadının örtülmesi konusunda işi sıkı tutmak, çift cinsiyetli şahıs konusunda da ihtiyatı esas almaktır.

İmama uyan kişi ise safın herhangi bir yerinde durabilir.

————-Not:

1. “Acize” sözcüğü yalnızca “kadın kalça kemiği” hakkunda kullanılır. “Acuz” kelimesi ise hem kadın hem de diğer şahısların kalça kemiği hakkında kullanılır.

2. Bazı Yemenli fakihler şöyle demiştir: “Erkek ile diğerleri arasındaki bu fark liliğin, kabir başında kılınan cenaze namazında da geçerli olacağını söylersek, doğruya uzak bir görüş belirtmiş olmayız.” Zerkeşi bunu uzak bir görüş say mışsa da asıl [kendisine kıyas yapılan] meseledeke sünneti esas aldığımız gibi burada da (ona kıyaslal uygulama yapmış oluruz ki bu, güzel bir görüştür. (Şirbini)

Muğnil Muhtaç

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

  1. Doğu Şeyhi avatarı
    1
    2021-10-08T15:47:59+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ölen kişinin tabutu musalla taşına nasıl konulmalıdır, yani ölünün başı ne tarafta olmalıdır?

     

    – Henefî ve Şafiilerin ittifakıyla, ölünün sağ omuzu kıbleye bakacak şekilde musallaya konur. Bu hususta kadın ve erkek arasında fark yoktur.

    – Hanefilere göre, imam cenazenin göğsünün hizasında durur. Bunda erkek, kadın fark etmez. Hanbelî ve Şafiilere göre, erkek için imam (veya tek başına cenaze namazını  kılan kimse), cenazenin başı hizasında, kadın için ise, cenazenin kalçaları hizasında durur. Hikmeti, kadının kalın kısmını diğer insanlara karşı örtmektir.

  2. Mahalle imamı avatarı
    1
    2021-10-08T16:32:06+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cenaze Namazı için İmam Cenazenin Neresinde Durur?

    Cenaze Namazı Kılmak için İmamın, Cenazenin Neresine Doğru Duracağı Meselesi
    Semure b. Cündub (r.a)’tan rivayet edilmiştir:
    “Lohusa halindeyken vefat eden (Ensar’dan) Ummü Ka’b adındaki kadının cenaze namazını Peygamber (s.a.v.)’in arkasında kıldım. Resulullah (s.a.v.), cenaze namazını kılmak için cenazenin tam orta hizasına doğru durdu.”
    Hadisin Açıklaması:
    Hadisin metninde geçen “vesetahâ” kelimesinden maksat; bazılarına göre ölünün kalçalarıdır, bazılarına göre ise ölünün göğüs kısmıdır.
    Hanefilere göre; vücudun ortası, “Göğüs” kısmıdır. Baş ve ayaklar, vücuttan sayılmaz. Esas vücudu teşkil eden kısım, kasıklar ile boyun kökü arasında kain kısımdır. Bu kısmın ortası da, hiç kuşkusuz göğüstür.
    Bu bakımdan hem vücudun her tarafının namazdan payını eşit olarak alması için, hem de İlim ile hikmet madeni olan kalbe yakın olmak için imam, cenaze namazını kılarken ölünün göğsü hizasında durur.
    Her ne kadar Ebu Dâvud, Cenâiz 51-53, 3195; Tirmizî, Cenâiz 45; İbn Mâce, Cenâiz 21’de geçen Enes hadisinde; erkeğin namazını kıldırırken cenazenin baş tarafında, kadının cenazesini kıldırırken de kalçaları tarafında durduğu ifade ediliyorsa da, aslında bu farklılık, ravinin yanılmasından İbarettir.
    Aslında Enes, her iki cenazede de ölünün göğsü hizasında durmuştur. Fakat erkeğin cenazseinde biraz baş tarafa doğru, kadının cenazesinde de biraz kalça tarafına doğru meylettiği için, ravi, bu iki durumun birbirinden tamamen farklı olduğunu zannetmiş ve kendi kanaatini rivayet etmiştir.
    Lohusa halinde iken ölen kadın, her ne kadar şehit ise de, cenaze namazı kılınmadan kabre konulmaz. Cenaze namazı kılınmadan kabre konulup konulamayacağı konusunda ihtilaf söz konusu olan şehid, Allah yolunda ölen şehittir.
    Kaynak: Buhâri, Hayz 29, Cenâiz 63, 64; Ebu Dâvud, Cenâiz 51-53, 3195; Tirmizî, Cenâiz 45, 1035; Nesâî, Cenâiz 75; İbn Mâce, Cenâiz 21 1493; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 5/19. B.k.z: Kâsânî, Bedayiu’s-Senai, 1/312

    En iyi cevap

Cevapla