Paylaş
Cenaze namazı Kılınışı kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Cenaze namazı kılınış şekli
Cenaze namazının kılınış şekli:
İmam cenaze karşısında belirttiğimiz şekilde durur; cemaat onun arkasında saf tutar; hep birlikte, yani imam ve arkasında saf tutan cemaat ölü için namaza niyet ederler. Sünnet olan dört tekbirdir; imam bunları sesli olarak yapar ve her tekbirde ellerini kaldırır.
Cenaze namazında rükû, secde ve tahiyyât için oturma (ku’ûd) yoktur; sadece dediğimiz gibi dört tekbirle ayakta durma vardır. Cemaat tekbirlerde imama uyar ve içlerinden imamın söylediklerini söylerler. İmam tekbirlerden sonraki kıraat ve duaları sesli yapmaz; çünkü bunlar zikirdir ve zikirde sünnet olan gizli yapmaktır. Cenaze namazı aşağıdaki gibi icra edilir:
– İlk tekbir ve ondan sonra okunacaklar:
İmam tekbiri alır ve cemaat da onu izler, sonra eûzü çeker ve besmele ile başlayarak Fastiha’yı okur ve ardından “âmîn” der. Namazı ister gece kılsın ister gündüz kılsın kıraatı içinden yapar. Fatiha’dan önce sübhaneke duasını okumaz. Ancak Sevrî’den bu duanın okunması gerektiği nakledilmiştir. Bu, bazı Şâffilerin de görüşüdür. Sevrinin bu görüşü Ahmed b. Hanbel’den de nakledilmiştir.
Fatiha’dan sonra bir şey okumaz. Cenaze namazını cemaatle kılan da tek başına kılan da aynı şeyi yapar.
– İkinci tekbir:
İkinci tekbiri alır ve teşehhüd sırasında (namazda otururken) yaptığı gibi, Hz. Peygamber’e (s.a.) salat ve selam okur.
– Üçüncü tekbir:
Üçüncü tekbiri alır ve kendisine, anne-babasına, ölüye içinden dua eder, cemaat tekbirde ve sessiz duada imama tabi olur.
Bu konuda nakledilen dualardan biri şudur:
اللهم اغفر لحينا وميا، وشاهدنا وغائینا، وصغيرنا وكبيرنا، وذكرنا وأنثانا، اللهم من أخيته منا فأخيه على الإيمان، ومن توفيته منا فنوقة على الإسلام، اللهم لا تحرمنا أجرة، ولا تضلنا بعده. اللهم جئناك شفعاء له، فشفعنا به، وقه فتنة القبر، وعذاب النار، وأكرم مثواه، وأبدله دارا خيرا من
المسلمين« من داره، وجوارا خيرا من جواره، وافعل وجميع بنا ذلك
“Ey Allahım! Dirimizi ve ölümüzü, hazır olanımızı ve olma yanımızı, küçüğümüzü ve büyüğümüzü, erkeğimizi dişimizi ba ğışla. Ey Allahım! Bizden yaşattığını iman üzere yaşat; bizden öldürdüğünü de Islam üzere öldür. Ey Allahım! bizi onun (iman ve İslam’ın) mükafatından mahrum etme, bizi ondan sonra da saptırma. Ey Allahım! onun (ölü) için senden şefaat istemeye geldik, bizi ona şefaatçi kıl ve onu kabir fitnesi ve cehennem azabından koru. Ona kalacak yer ikram et; orayı evinden daha hayırlı bir eve, çevresinden daha hayırlı bir çevreye dönüştür. Bunu bize ve bütün Müslümanlara da yap.
Sahih-i Müslim’de Hz. Peygamber’in (s.a.) cenaze namazı kıldı ği ve şöyle dua ettiği rivayet edilmiştir:
اللهم اغفر له وازخة. واعف عنه وعافه. وأكرم منزله. ووينغ مدخله. واغسله بماء ولج وَبَرد. ونقه من الخطايا كما ينقى الثوب الأبيض من الأني. وأبدله دارا خيرا من داره. وأهلا خيرا من أهله وزوجا خيرا من
زوجه. وقه فتنة القبر وعذاب النار»
“Ey Allah’ım! Onu bağışla, ona rahmet et, ona müsamaha et; gideceği yerde ona ikramda bulun, gireceği yeri ona genişlet; onu su, kar ve serinlikle yıka; onu, beyaz elbisenin kirlerinden temizlendiği gibi, hatalarından temizle; ona şimdiki evinden daha hayırlı bir ev, şimdiki ailesinden daha hayırlı bir aile, şu anki eşinden daha hayırlı bir eş ver ve onu kabir fitnesinden ve cehennem azabından korulur:
Ölü eğer çocuksa bağışlanma ifadeleri yerine şu ifadeler konu
اللهم اجعله فرطا لوالديه، وخرا وسلفا وأجرا. اللهم ثقل به موازينهما، وأعظم به أجورهما. اللهم اجعله في كفالة إبراهيم وألحقه بصالح سلف المؤمنين، وأجزه برحمتك من عذاب الجحيم، وأبدله دارا خيرا من داره، وأهلا خيرا من أهله. اللهم اغفر لأسلافنا وأفراطنا ومن سبقنا بالإيمان«
“Ey Allah’ım! Onu anne-babası için bir mükafat, ön hazırlık, peşin ödeme ve ecir yap. Ey Allah’ım! Onunla anne-babasının mizanlarını ağır eyle; onun sayesinde mükafatlarını büyüt. Ey Allah’ım! Onu İbrahim’in kefaletinde kıl; onu müminlerin önce giden salihlerine kat; onu rahmetinle cehennem azabından koru ona buradaki evinden daha hayırlı bir ev; ailesinden daha hayırlı bir aile ver. Ey Allah’ım! Geçmişlerimizi ve öncü gönder diklerimizi ve imanla bize uyanları bağışla.
– Dördüncü tekbir ve sonrasında selam:
Imam dördüncü tekbiri alır ve mealen şöyle der: “Rabbimiz! Bize dünyada güzellikler ve Ahiret’te de güzellikler ver ve bizi ateşin azabından koru”; yahut mealen şöyle der: “Ey Allah’ım! mükafatın dan bizi mahrum etme ve sonrasında bizi fitneye düşmekten koru.” Ardından sağ tarafına tek bir selam verir ve şöyle der السلام عليكم ورحمة الله “Es-Selamu Aleyküm ve Rahmetullah”. Dilerse de sağına ve sonra soluna olmak üzere iki selam verir. Sağ tarafa tek selam Hanbeliler ve onlar gibi düşünen başkalarının görüşüdür. İki selam ise Şafiiler, Hanefiler ve onlar gibi düşünenlerin görüşüdür; bu ikinciler bunu diğer namazlara kıyasla böyle söylemişlerdir.
BENZER KONULAR:
Cevapla