Cenaze namazı niyeti

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Cenaze Namazı

(Niyet ettim Allah rızası için namaza ölü için duaya 4 tekbirle uydum imama Allahu ekber)

SORU: Sadece el kaldırıp tekbir alarak niyet etmeksizin cenaze namazı kılmanın hükmü nedir? Bir kimsenin ölen kişinin müslüman olmadığını bildiği için; ailesinin cenazeye katılmasını istediğinden dolayı merasime katılıp niyetsiz cenaze kılması caiz midir?

CEVAP: Cenaze namazı farz-ı kifâyedir. Hz. Peygamber cenaze namazı kılmayı emretmiş ve günümüze kadar müslümanlar bu görevi yerine getirmişlerdir.

Hz. Peygamber şöyle buyuruyor:

Her kim bir cenaze merasimine katılır ve namazını kılarsa ona bir kırat sevap vardır. Defnedilinceye kadar merasimden ayrılmayana iki kırat sevap vardır. Kıratın en küçüğü Uhut dağı kadardır.

Aynı hadisin diğer bir rivayeti şöyledir:

Bir kimse cenazeyi evinden alıp, namazım kılarak defnedilinceye kadar merasimine katılırsa ona, her biri Uhut dağı büyüklüğünde iki kırat sevap vardır..

Niyet cenaze namazının fazlarınd andır. Niyetsiz namaz olmaz. Nitekim Kur’an’da şöyle buyurulmaktadır:

Dîni yalnız O’na has kılarak Allah’a kulluk etmeleri müslümanla-ra emrolundu. (Beyyine/5)

Hz. Peygamber de: “Ameller niyetlere göredir. Herkese ancak niyet ettiği vardır” buyurmuştur.

Cenaze namazında dua etmek de rükündür. Hz. Peygamber: “Cenaze namazı kıldığınızda ölen kimse için içtenlikle dua ediniz” buyurmuştur.

Hz. Peygamber’in cenaze namazında şu duaları ettiği rivayet edilmiştir:

Allahım! Onun rabbi ve yaratıcısı sensin. Onu İslâmiyet’e yönelten ve ruhunu alan sensin. Onun gizlisini açığını sen bilirsin. Biz ona şefaatçi olarak geldik, onun günahlarını bağışla.

Hz. Peygamber’in cenaze namazında okuduğu bir başka dua da şöyledir:

Allahım! Dirimize ölümüze, küçüğümüze büyüğümüze, kadınımıza erkeğimize, burada olanımıza olmayanımıza mağfiret et. Allahım! Bizden yaşattığını İslâm üzere yaşat. Vefat ettirdiğini İslâm üzere vefat ettir. Allahım! Bizi onun ecrinden mahrum etme. Ondan sonra bizi dalâlete düşürme.

Mezhep imamları küçük büyük, kadın erkek her müslüman için vefat ettiğinde namaz kılınması gerektiğini ifade etmişlerdir. Bunun anlamı müslüman olmayan kimseye namaz kılmanın caiz olmadığıdır.

Kur’an’da münafık ve kâfirler hakkında şöyle buyurulmaktadır:

Onlardan ölen hiçbirine asla namaz kılma! Onun kabri başında da durma. Çünkü onlar, Allah ve Rasûlü’nü inkar ettiler… (Tevbe/84)

(Kâfir olarak ölüp) cehennem ehli oldukları açıkça belli olduktan sonra, akraba dahi olsalar (Allah’a) ortak koşanlar için af dilemek, ne peygamber’e yaraşır, ne de inananlara. (Tevbe/133)

Müslüman kimsenin müslüman olmayan ölüye namaz kılmaktan çekinmesi gerekir. İyi ilişkiler içinde olayım derken, bu davranışı din ve inanç hesabına yapmamak lazımdır.

Answers ( 1 )

    0
    2021-07-01T23:09:58+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cenaze namazı kılmanın hükmü farzı kifayedir. Yani o bölgede bulunan kimselerden bazılarının yerine getirmesi ile diğerlerinin üzerinden bu farz kalkar. Niyet etmek cenaze namazının farzlarındandır. Cenaze namazında dua etmek yine cenaze namazının rükünlerinden sayılmıştır. Mezhep imamları küçük, büyük, kadın, erkek bütün Müslümanların cenaze namazı kılınması gerekir şeklinde hüküm bildirmişlerdir

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da cenaze namazı (Cenâze Namazı), merhum için özel olarak kılınan bir ibadettir. Cenaze namazından maksat, merhum için Allah’tan mağfiret ve mağfiret dilemek ve onların ahirete huzurlu bir şekilde geçişleri için dua etmektir.

    Cenaze namazını kılarken, ölü için dua etme farzını yerine getirmeye niyet etmek ve bu ibadetle Allah’a yakınlık aramak müstehabdır. Niyetin özel ifadesi değişebilir, ancak genel niyet, cenaze namazını Allah’a itaat olarak kılmak ve merhum için O’ndan rahmet ve mağfiret dilemektir.

    Cenaze namazına niyet edilirken ihlas, tevazu ve merhumun ahiretteki sıhhati için dua etme vazifesini yerine getirme arzusu üzerinde durulmalıdır. Niyet, kişinin kalbinde sessizce yapılabilir ve mutlaka sözlü olarak ifade edilmesi gerekmez.

    Unutulmamalıdır ki cenaze namazı cemaatle kılınır ve imama uymak namazın niyetini ve farzlarını yerine getirmek için yeterlidir.

    Allah rahmet eylesin, tüm şehitlerimize rahmet eylesin, mekanlarını cennet eylesin.

Cevapla