Cenazede imam neden annesi adıyla hitap eder

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Telkin Neden anne adıyla verilir

Telkin Neden anne adiyla verilir

Merhabalar su konu hakkında bir sonuca varamadık bilgisi olan cevap atarsa sevinirim . Cenaze namazı sonrası imam ölen kimse ile baş başa kalınca ona annesinin evladı adıyla hitap ediyor neden anne adıyla ?

CEVAP:

Telkinde baba ismi değil anne ismi okunur. Bunun sebebi çocuğun annesinin kesin olarak bilinmesi, babasının ise kesin olarak bilinememesi ihtimalidir.

Cenazede imam, ölen kişiye annesinin adıyla hitap eder. Bu, İslam’da kişinin annesinin, babasından daha fazla değer verilmesinden kaynaklanmaktadır. Anne, çocuğunu dokuz ay karnında taşımış, onu doğurtmuş ve büyütmüştür. Bu nedenle, anne, çocuğunun en yakını ve en kıymetlisidir.

İmam, cenazede ölen kişiye annesinin adıyla hitap ederek, ona duyduğu saygı ve sevgiyi ifade eder. Ayrıca, ölen kişinin annesini de rahmetle anar.

Din İşleri Yüksek Kurulu da, cenazede imam tarafından ölen kişiye annesinin adıyla hitap edilmesinin caiz olduğunu belirtmiştir. Kurulun konuyla ilgili yaptığı bir fetvada, “Cenazede imam tarafından ölen kişiye annesinin adıyla hitap edilmesi, İslam’da anneye verilen önemin bir ifadesidir. Bu nedenle, cenazede imam tarafından ölen kişiye annesinin adıyla hitap edilmesi caizdir.” ifadeleri kullanılmıştır.

Sonuç olarak, cenazede imam tarafından ölen kişiye annesinin adıyla hitap edilmesi, İslam’da anneye verilen önemin bir ifadesidir. Bu, ölen kişiye duyulan saygı ve sevginin bir göstergesidir.

Ölüye telkin okumanın dindeki yeri nedir?

BENZER KONULAR:

Answers ( 5 )

  1. doğu şeyhi avatarı
    1
    2021-09-08T19:25:21+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İmam Cenaze defnedildikten sonra Telkin okurken baba ismi değil anne ismi okunur. Bunun sebebi, hatırladığım kadarıyla “dünyada anne adıyla ahirette baba adıyla” hitap edilmesi gerektiğini bildiren hadis bir de çocuğun annesinin kesin olarak bilinmesi, babasının ise kesin olarak bilinememesi ihtimalidir.

    Ebû Umâme’den (v. 9/630) rivayet edilen hadiste Ebû Umâme, Rasülullah (asm)’in şöyle buyurduğunu işittiğini söylemiştir:

    “Sizin din kardeşlerinizden biri ölüp de kabrini toprakla düzlediğiniz zaman, içinizden biriniz onun mezarının başında durup şöyle desin:

    ‘Ey falan oğlu filân!’ Ölü işitir fakat cevap veremez. Sonra tekrar şöyle desin: ‘Ey falan oğlu filân’ ölü; ‘Bizi irşad et­tin, Allah’ın rahmeti üzerine olsun.’ der, fakat siz duya­mazsınız. Sonra şöyle desin:

    ‘Ey Allah’ın kulu, bu dünya­yı terkederken ettiğin ahdi hatırla. Allah’dan başka ilah olmadığına ve Muhammed (asm)’in onun rasûlü olduğuna şehadet ettin. Allah’ı rabbın. İslâm’ı dinin, Muhammed (asm)’i peygamberin, Kur’anı rehberin, Kabe’yi kıblen ola­rak kabul ettin…’ “6

    Bunun üzerine Münker ve Nekir el ele tutuşup biri diğerine:

    ‘Haydi gidelim. Böyle cevabı tel­kin edilenin yanında ne yapılınır.” der.

    Sahabilerden biri, telkin verenin, cenazenin annesinin adını bilmemesi halinde ne yapacağını soruyor. Rasülullah (asm) de:

    “Havva’ya nisbet eder.” yani, annesi olarak Hz. Havva’yı zikreder” buyurdu.

     

    En iyi cevap
  2. mahalle imamı avatarı
    2
    2021-09-09T05:04:25+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    cenazede neden anne ismi söylenir soruna güzel cevap verilmiş

    1. Su hafis var 2. Si anne kesin baba değil
  3. Hüseyin Gül avatarı
    1
    2022-04-30T04:08:40+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bu nasıl cevaptır Allah’ım. Siz ölülerinizi gömerken babası belli değil diyerek mi gömüyorsunuz. Bu yanlıştan ve insanları yanlış yönlendirmeden bir an evvel dönün. Babası belli olmayabilir ne demek ya. Bu ne ağır cümle ve Allah bunun hesabını sorar.

  4. imam Hatip avatarı
    0
    2024-10-06T19:54:09+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cenazede imam ölünün annesi veya babasıyla hitap etmesi caizdir dini bir sakıncası yok diye biliyorum doğru mudur?

  5. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Evet, doğru. İmamın cenazede ölen kişinin annesi veya babasına hitap etmesinin dinen bir sakıncası yoktur. İslam’da cenaze merasimleri, taziye ve teselli süreçleri toplumsal birlik ve destek açısından önemlidir. Bu bağlamda imamın, cenaze namazında ya da sonrasında, merhumun ailesine hitap ederek teselli verici konuşmalar yapması, dini açıdan bir problem teşkil etmez. Cenaze merasimleri, kayıp yaşayan aileyi teselli etme ve manevi destek sağlama fırsatıdır, bu yüzden bu tür bir hitap olumlu bir davranış olarak değerlendirilir.

Cevapla