Paylaş
Cenazeyi Defnetmekte Acele Etmek ile İlgili Hadisler
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Cenazede Acele Etmek Arapça Türkçe Hadisler
Cenazeyi acele defnetmek ile ilgili Arapça Türkçe hadisler paylaşılacaktır.
Bu hadislerin geneline bakıldığı zaman ölen kişi iyi olsun kötü olsun bir an önce defnedilmesi peygamber efendimizin tavsiyesidir.
Peygamberimiz hadis-i şeriflerinde ölen kişiyi iyiyse bir an önce cennetteki yerine kavuşsun kötü ise sizler ondan kurtulun buyuruyor.
Onun için cenazeyi acele defnetmek sünnettir.
941/1 وعن أبي هريرة رضي الله عنه عن النبي ﷺ قال: «أسرعوا بالجنازة: فإن تك صالحة فخير تقدمونها إليه، وإن تك سوى ذلك فشر
تضعونه عن رقابكم»
. 1/941-Ebu Hureyre radiyallahu anhten: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle demiştir: Cenazeyi acele götürün; zira eğer iyi bir kimse ise onu erkenden yerine yetiştirmiş olursunuz. Eğer kötü biri ise omuzlarınızdan indirmiş olursunuz. Müttefekunaleyh.
Hadisten çıkan hükümler: Taşıyanlara zahmet vermeyecek ve ölüyü sarsmayacak şekilde cenazeyi acele götürmek müstehaptır. Ölünün, sonunda ya hayır, veyahut şer ile karşılaşacağı. Bu da insanlar için gaip şeylerdendir.
٩٤٢/٢ وعن أبي سعيد الخدري رضي الله عنه قال : كان النبی ﷺ يقول: «إذا وضعت الجنازة فاحتملها الرجال على أعناقهم، فإن كانت صالحة قالت قدموني، وإن كانت غير صالحة قالت لأهلها: يا ويلها! أين تذهبون بها؟ يسمع صوتها كل شيء إلا الإنسان، ولو سمع الإنسان لصعق!»
2/942-Ebu Sad el-Hudri radıyallahu anhten: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle derdi:
Cenaze ortaya konup da omuzlara alınınca, eğer iyi bir kimse ise: Beni çabuk götürün, der. Eğer iyi bir kimse değilse, ailesine: “Eyvah bana, beni nereye götürüyorsunuz?” der. Bu sesini, insan hariç her şey işitir. Eğer insan işitse idi, ölürdü! Buhari rivayet etmiştir.
Lügatler: Eyvah: Helak, ölüm manasınadır. Ölürdü yerine saika kelimesi kullanılmıştır ki, ölmek manasına geldiği gibi, bayılmak manasina da gelir.
Hadisten çıkan hükümler:
İnsan, öldükten sonra özel bir idrake, algılamaya sahip olur. Bunu Allah daha iyi bilir .Hadiste geçtiği üzere cenazenin konuşması, ya gerçektir ki bu. Allah’ın kudreti için imkansız değildir. Yahut da lisan-ı halden kinayedir ki, eğer konuşsa idi böyle derdi manasınadır. Birinci mana hadisin zahirine daha yakındır. Allah Teala’nın bunu insanların gözle rinden gizlemesi, amel ve ibadette insanların serbest seçim ve irade yeteneklerini gerçekleştirmek içindir (yani insanlar o sesi işitselerdi, zoraki olarak iman ederlerdi ki o zaman iyi veya kötü farkı kalmazdı). (Mütercim)
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Cenazeyi Defnetmekte Acele Etmek ile İlgili Hadisler
Sünen-i Ebu Davud’da yer alan hadislere göre, Hz. Peygamber (s.a.v.), cenazeyi defnetmekte acele edilmesini tavsiye etmiştir. Bu hadislerden bazıları şunlardır:
“Cenazeyi (kabre) süratli götürünüz, eğer cenaze salih (bir kişi) ise (önünde) hayır (vardır) onu hayra eriştirmiş olursunuz. Eğer cenaze böyle (salih bir kişi) değilse, şer (bir kişi) dir. (Definde acele etmekle) onu omuzlarınızdan atmış olursunuz.” (Ebû Hüreyre, Sünen-i Ebu Davud, Cenâiz, 51)
“Ben Resûlüllah (s.a.v.) ile birlikte bizi (cenazeleri götürürken) biraz süratlice yürürken gördüm.” (Uyeyne b. Abdirrahman, Sünen-i Ebu Davud, Cenâiz, 44)
“Cenaze arkasından gidilendir, (kendisi) arkadan giden değildir. (Cenazenin) önünden giden onunla beraber bulunmuş olmaz.” (İbn Mes’ud, Sünen-i Ebu Davud, Cenâiz, 27)
Bu hadislerden anlaşıldığı üzere, cenazeyi defnetmekte acele etmek, hem salih bir müminin hayrına hem de şer bir müminin şerrinden korunmak için önemlidir.
Acele etmek, cenazenin daha hızlı bir şekilde toprağa verilmesini sağlar. Bu da, ölen kişinin ruhunun daha hızlı bir şekilde ahirete intikal etmesini sağlar.
Ayrıca, cenazeyi defnetmekte acele etmek, cenaze sahiplerine ve yakınlarına teselli ve rahatlık sağlar.
Ancak, bu acelenin, cenazenin dini vecibelerinin yerine getirilmesini engelleyecek bir şekilde olmaması gerekir. Örneğin, cenaze namazının kılınması, cenaze duasının okunması gibi vecibelerin yerine getirilmesi için gerekli sürenin ayrılması gerekir.
Sonuç olarak, cenazeyi defnetmekte acele etmek, sünnete uygun bir davranıştır. Bu acelenin, cenazenin dini vecibelerinin yerine getirilmesini engellemeyecek bir şekilde olması gerekir.