Cenazeyi mezara kim indirir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ölüyü mezara kimler indirmelidir

Cenazeyi mezara kim indirir

Dinimize göre ölen kişiyi mezara indirecek olanlar Yakın akrabalarıdır ölen kişinin kardeşi oğlu yeğeni torunu gibi
Kimse yoksa yabancı indirir
Ölen kişi kadın ise mutlaka kendisine nikah düşmeyen Çok Yakın akrabaları indirmek zorunda babası dedesi oğlu yeni torunu gibi..



  1. Ölüyü Mezara Koyanın Okuyacağı Dualar425- İbni Ömer´den (Radıyallahu Anhüma) rivayet edildiğine göre; “Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem, ölüyü kabre koyduğu zaman şöyle buyururdu:
  2. بسم الله وعلى ملة رسول الله
  3. Bismillâhi ve alâ sünneti resûlilîâhi (sas)”
  4. (Allah´ın adıyla ve Peygamberin yolu üzere (seni tevdi ediyorum).”[76]İmam Şafi´î ve ona bağlı imamlar (Allah hepsine rahmet etsin) demiş­lerdir: Bununla beraber ölüye duâ etmek müstahabdır. Müzem´nin Muhta-sar´ında zikredilen İmam Şafi´î Hazretlerinin şu ifadesi güzel dualardan­dır:”Allahümme esîemehû ileykel-eşihhâu min ehlihî ve veledihî ve karâ-betihi ve ihvânihî ve firaka men kâne yuhibbu kurbehû ve harace min sa´atiddünyâ veîhayâti ilâ zulmetilkabri ve dîkihî ve nezele bike ve ente hayru menzûlin bihî. în âkabtehu febizenbin. Ve in afevte anhu feente ehlül-avfi. Ente ganiyyun an azâbihî ve hüve fakîrun ilâ rahmetike allâ-hümmeşkürhasenetehû vağfirseyyietehû vea´izhu min azâbilkabri vecma´ lehu birahmetike eî-emne min azâbike vekfihî külle hevlin dûnelcenneti. Allâhümmahlüfhu fî teriketihî filğâbirîne verfa´hu fîilliyyîne ve ud aley­hi bifadh rahmetike yâ erhamerrâhimîn.”(Allah´ım! Bunu, sana, ailesinden çocuğundan, yakınından ve kardeşle­rinden üzerine düşkün olanlar teslim etti ve bu kimse, yakınlığını sevdiği kimselerden ayrıldı, dünya ve bayat genişliğinden çıkıp, kabir karanlığına ve darlığına girdi. Komıklayanların en hayırlısı olduğun halde Sana ko­nuk oldu. Eğer ona azâb edersen, bir günahı sebebiyledir. Eğer onu ba­ğışlarsan, Sen bağışa ehilsin. Ona azâb etmekten müstağnisin; o ise, Se­nin rahmetine muhtaçtır. Allah´ım! Onun iyiliklerini kabul buyur, günah­larını bağışla, onu kabîr azabından koru ve rahmetinle ona azabından ko­runma güveni ver ve cennet önünde olan bütün korkulardan onu kurtar. Allah´ım! Geride bıraktığı varlıklarında ona yar olacak halef ver ve onu cen­netin en yüksek makamlarına yükselt ve ey merhamet edenlerin en mer­hametlisi! Rahmetinin bereketi ile ona ihsan et…)”

Kadın ölünce kim koyar mezara?

Ölüleri unutmamak

 

Answers ( 2 )

    0
    2021-08-04T16:36:33+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’a göre vefat eden bir kadını en yakın akrabaları mezara indirir. Eşi, babası, kardeşi veya oğlu mezara indirir vefat eden kadını. Bir zaruret olmadığı halde kadın vefat ettiği zaman yabancı erkeklerin bu kadını mezara indirmesi asla caiz değildir.

    Aynı şekilde ölü mezara indirilirken ölüye dua etmek müstehaptır.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da, cenazenin defnedilmek üzere kabre getirilmesi ölünün ailesi ve yakınlarının sorumluluğundadır. Aile ve yakınları, ölünün cenazesinin hazırlanması, taşınması ve defin yerine taşınması görevini üstlenirler.

    Tipik olarak, merhumun yakın aile üyeleri veya yakın akrabaları bu görevleri üstlenirler. Bu sorumlulukları yerine getirmede kendilerine yardımcı olması için diğer aile üyelerinden, arkadaşlardan veya Müslüman toplum üyelerinden yardım alabilirler.

    Ölen bir Müslümanın cenaze törenlerine ve defnine katılmak İslam’da toplumsal bir yükümlülük olarak kabul edilir. Topluluk üyeleri destek sunmaya, lojistiğe yardım etmeye ve yaslı aileye rahatlık ve başsağlığı dilemek için cenaze törenine katılmaya teşvik edilir.

    Kültürel uygulamaların ve yerel geleneklerin farklı bölgelerde farklılık gösterebileceğini belirtmek önemlidir, bu nedenle merhumla ilgilenme ve cenazeyi mezara taşıma konusundaki belirli roller ve sorumluluklar bazı kültürel nüanslara sahip olabilir. Ancak bu görevleri İslami öğretilere uygun olarak yerine getirmenin ailenin ve yakın akrabaların görevi olduğu temel ilke devam etmektedir.

Cevapla