Cennet Ehlinin Özellikleri ve Cennet Hayatının Güzellikleri Hakkında Hadisler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

CENNET HALKININ YARATILIŞ ÖZELLİKLERİ, AHLAKLARI, BOYLARI, GENİŞLİKLERİ VE DİŞLERİNİN SAYISI

İmam Ahmed’in Ebu Hureyre (radiyallahu anh) dan rivayet ettiğine göre Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:
خلق الله عز وجل آدم على صورته طوله ستون ذراعا فلما خلقه قال له أذهب فسلم على أولئك النفر وهو نفر من الملائكة جلوس فاستمع ما يحبونك فأنها تحيتك وتحية ذريتك قال فذهب فقال السلام عليكم فقالوا السلام عليكم ورحمة الله فزاده ورحمة الله قال فكل من يدخل الجنة على صورة آدم طوله ستون ذراعا فلم يزل ينقص الخلق بعده حتى الآن
“Allah (Azze ve Celle) Adem’i kendi sureti üzere yaratmıştır. Boyu altmış zira idi. Onu yarattığında kendisine şöyle buyurdu: “Git şu topluluğa selam ver!” Onlar, meleklerden oluşan oturmuş bir gruptur. Devamında şöyle buyurdu: “Onlar sana nasıl selam verecekler, dinle. Çünkü bu senin ve zürriyetinin selamlaşmalarıdır.” Derken Adem gidip: Es Selamu Aleykum, dedi. Melekler: Es Selamu Aleykum ve Rahmetullah, dediler ve ‘rahmetullah’ kelimesini eklediler. Cennete her giren Adem’in sureti üzere ve uzunluğu altmış zira olacaktır. Adem’den bugüne kadar yaratılış daima eksilmiştir. 9474 Hadisin sıhhati üzerine ittifak edilmiştir. 474 Müsned, 2/315-Buhari, 6/362-Müslim, 2841

Yine İmam Ahmed’in Ebu Hureyre (radiyallahu anh)’dan rivayet ettiğine göre Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Cennet halkı, cennete kılsız, bıyıkları yeni terlemiş, beyaz, saçları kıvırcık, gözleri sürmeli, otuz üç yaşında, Adem’in yaratışı üzere eni yedi, boyu ise altmış zira olarak girecektir. ”
Tirmizi’nin Muaz b. Cebel (radiyallahu anh)’dan rivayet ettiğine göre Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Cennet halkı cennete kılsız, bıyıkları yeni terlemiş, sürmeli ve otuz üç yaşında olarak gireceklerdir. “476 Tirmizi dedi ki: Bu, hasen garip bir hadistir.
Ebu Bekir b. Ebi Davud’un Enes b. Malik (radiyallahu anh)’dan rivayet ettiğine göre Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Cennet halkı, Adem’in sureti üzere, otuz üç yaşında, kılsız, bıyıkları yeni terlemiş ve sürmeli olarak diriltilirler, sonrasında cennette bir ağacın yanına götürülür, ondan giydirilirler. Artık elbiseleri eskimez ve gençlikleri yok olmaz. ”
Tirmizi’nin Ebu Said El Hudri (radiyallahu anh)’dan rivayet ettiğine göre Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Cennet ehlinden büyük olsun veya küçük olsun her kim ölürse, hepsi cennette otuz yaşına getirilirler. Asla yaşları bundan fazla olmaz. Cehennem halkı da aynı şekildedir.478 Eğer bu hadis mahfuz ise öncekilerle çelişkili değildir. Çünkü Araplar, küsurlu sayıları söylerken iki yol izlerler. Ya düzleyerek söylerler ya da küsuru belirtirler. Bu, onlar ile diğer milletlerin lisanında bilinen bir şeydir.
İbn Ebi’d Dünya’nın Enes b. Malik (radiyallahu anh)’dan rivayet ettiğine göre Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Cennet halkı, meleklerin ölçüsü ile Adem’in uzunluğunda altmış zira olarak girerler. Yusuf un güzelliği ve İsa’nın doğumu -yani otuz üç yaş üzere, 479 Muhammed’in lisanı üzere, kılsız, bıyıkları yeni terlemiş ve sürmeli olarak gireceklerdir. ”
İbn Vehb’in Ebu Hureyre (radiyallahu anh)’dan rivayet ettiğine göre Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Cennet halkı cennete Adem kadar, yan altmış zira olarak girerler ve döşekleri de buna göre kesilir.

Cennete ilk girecek olan grubun suretlerinin dolunay gecesindeki ay gibi olduğu, onlardan sonrakilerin ise gökyüzündeki en parlak yıldız sureti üzere oldukları önceki sayfalarda geçmişti.
Ahlaklarına gelince; Allah (Teâlā) şöyle buyurmuştur:
وَنَزَعْنَا مَا فِي صُدُورِهِمْ مِنْ غِلَّ إِخْوَانَا عَلَى سُرُرٍ مُتَقَابِلِينَ
“Kalplerinde kine dair ne varsa söküp attık. Artık kardeş-kardeş birbirlerine dönük olarak tahtlarda otururlar. 482 Görüldüğü gibi Allah (Teâlâ), onların hem kalplerinin birlik hem de yüzlerinin birlik olduğunu haber vermiştir.
Buhari ile Müslim’de şöyle geçer:
أخلاقهم على خلق رجل واحد على صورة ابيهم ادم عليه السلام
ستون ذراعا في السماء
“Ahlakları tek bir kişinin halkı üzere, babaları Adem (aleyhisselam)’ın sureti üzere, gökteki altmış zira kadar olacaklardır. “483 Bu hadisin rivayeti “halk” şeklinde gelmiştir. Hadiste geçen “ahlak” kelimesi, hem yaratılış anlamındaki halk, hem de huy/mizaç anlamındaki huluk kelimesinin çoğuludur. Hadiste murat edilen, güzellikte farklı olsalar da uzunluk, en ve yaşta eşit olacaklarıdır. Bu sebepledir ki “babaları Adem’in sureti üzere gökte altmış zira” olarak tefsir edilmiştir.
Huyları ve kalplerine gelince; bu, önceki sayfalarda da geçen, cennete girecek ilk grupla alakalı Buhari ile Müslim hadisinde vardır. Ebu Hureyre (radiyallahu anh)’dan rivayet olunduğuna göre Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:
أول زمرة تلج الجنة صورتهم على صورة القمر ليلة البدر لا يبصقون فيها ولا يتغوطون فيها ولا يتمخطون فيها آنيتهم أمشاطهم الذهب والفضة ومجامرهم الألوة ورشحهم المسك ولكل واحد منهم زوجتان يرى من ساقها من وراء اللحم من الحسن لا اختلاف بينهم ولا تباغض عن قلوبهم على قلب رجل واحد يسبحون الله بكرة وعشيا
“Cennete giren ilk grubun sureti, dolunay gecesindeki ay sureti gibidir. Onlar orada tükürmez, tuvaletlerini yapmaz, sümkürmezler. Orada kap kacakları ve tarakları altın ile gümüştendir. Buhurdanlıkları, ud ağacından; terleri, misktir. Onlardan her biri için iki zevce vardır ki o kadınların güzellikleri dolayısıyla etlerinin arkasından baldırlarındaki ilikleri görünür. Kocaları ile ihtilaf etmez, birbirlerine kin gütmezler. Kalpleri bir kişinin kalbi üzeredir. Sabah akşam Allah’ı tespih ederler. 9484
Aynı şekilde Allah (Sübhanehu ve Teâlâ) cennet halkının kadınlarını da akran, yani aynı yaşta olmaları ile vasfetmiştir. Yani içlerinde ne kocakarı ne de toy kız çocuğu yoktur. Ayrıca bu uzunluk, en ve yaşta gizli olmayan hikmetler vardır. Çünkü bu (otuz üç yaş), tam lezzet alma dönemidir. Yani hem lezzet aletlerinin gelişme yaşıdır hem de en mükemmel kuvvet yaşıdır. Bunların ikisi bir araya geldiğinde lezzet de kudret de kemale erer. İleride de geleceği üzere orada kişi, bir günde yüz bakireyle ilişkiye girebilir. Bu uzunluk ve en arasındaki uygunluk da açıktır. Yani ikisinden biri olmasa denge kaybolur; ya uzun bir cılız ya da kısa bir şişman ortaya çıkar ki her ikisi de uygun değildir. Allah daha iyi bilir.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2024-06-07T22:21:52+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cennet Ehlinin Özellikleri ve Cennet Hayatının Güzellikleri Hakkında Hadisler

    Cennet, Allah’ın rızasına uyan ve itaat eden kullarına ebedi bir mükâfat olarak bahşettiği sonsuz mutluluk ve nimet diyarıdır. Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)’in hadislerinde cennetin güzellikleri ve cennet ehlinin vasıfları hakkında detaylı bilgiler yer alır.

    Cennet Ehlinin Özellikleri:

    • İman ve Takva: Cennetin en temel şartı imandır. Allah’a ve Onun peygamberlerine, kitaplarına, meleklerine, kaderine ve diğer iman esaslarına inanmak ve bu imana uygun bir hayat yaşamak gerekir. Takva sahibi olmak, Allah’ın emir ve yasaklarından sakınmak ve her an O’nun gözetimi altında olduğunun bilinciyle yaşamak da cennet ehli olmanın önemli bir vasıfıdır. (Tirmizi, Cennet, 1)

    • Salihat İşler: Allah’ın rızasını kazanmak için yapılan her türlü iyilik ve ibadet, cennetin kapılarını aralar. Namaz, oruç, zekat, hac gibi farz görevlerin yerine getirilmesi, sadaka vermek, haksızlıktan kaçınmak, iyilik yapmak, Allah’ın yarattıklarına merhametli olmak gibi salihat ameller cennet ehli olmanın vesilesidir. (Buhari, Müslim, İman, 17)

    • Sabır ve Şükür: Hayatın zorluklarına karşı sabırlı olmak, Allah’ın takdirine razı olmak ve her durumda şükretmek de cennet ehli için önemli vasıflardır. Müminler, karşılaştıkları sıkıntılarda bile Allah’a olan inançlarını ve tevekküllerini yitirmezler, her şeye şükrederek Rabbilerine olan bağlılıklarını gösterirler. (Bakara, 2:155)

    • Muhabbet ve Birlik: Cennet ehli birbirini sever, birbirine saygı duyar ve aralarında yardımlaşma ve dayanışma ruhu hakimdir. Nefret, kin, haset gibi duygulara yer yoktur. Müminler, Allah’ın sevgisini kazanmak için birbirlerini sever ve bu sevgiyi her daim kalplerinde taşırlar. (Al-i İmran, 3:113)

    Cennet Hayatının Güzellikleri:

    • Ebedi Mutluluk: Cennet ehli sonsuza kadar sürecek bir mutluluk ve huzura kavuşur. Dünyadaki acılar, üzüntüler, kederler ve sıkıntılar cennette yer almaz. Ebedi bir gençlik ve güzellik içinde, her türlü nimet ve bolluk içinde yaşarlar. (Yunus, 10:26)

    • Göz Alıcı Cennet Bahçeleri: Cennet, ırmakları altından, yatakları inciden cennet bahçeleri ile doludur. Bu bahçelerde her türlü meyve ve sebze bulunur, cennet ehli diledikleri gibi yer ve içerler. (Radıyü’l-Hüdaybi, Cennet, 8)

    • Köşkler ve Saraylar: Cennet ehli için muhteşem köşkler ve saraylar hazırlanmıştır. Bu köşkler altından, gümüşten ve incilerden yapılmış olup, her türlü güzellikle donatılmıştır. (Tirmizi, Cennet, 25)

    • Huriler ve Meleklere Arkadaşlık: Cennet ehli, huriler ve meleklerle birlikte olacak ve onlarla sohbet edecektir. Huriler, cennet ehli erkekler için yaratılmış eşsiz güzellikte ve ahlakta kadınlardır. Melekler ise cennet ehline hizmet edecek ve onlara Allah’ın sevgisini ve selamlarını ileteceklerdir. (Vakıa, 56:35-38)

    • Sonsuz İlme Erişmek: Cennet ehli, Allah’ın sonsuz ilminden ve hikmetinden nasiplenecek ve her şeyi bileceklerdir. Dünyada akıllarına takılan tüm soruların cevaplarını bulacak ve sonsuz bir ilim oceanına dalacaklardır. (Kasas, 28:88)

    En iyi cevap
    0
    2024-06-07T22:22:09+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hadislerde Cennet Ehlinin Özellikleri ve Cennet Hayatının Güzellikleri Hakkında Daha Fazla Bilgi

    Yukarıda özetlenen cennet ehli vasıfları ve cennet hayatının güzellikleri hadislerde daha detaylı bir şekilde anlatılmıştır. İşte bu konuda bazı önemli hadisler:

    Cennet Ehlinin Özellikleri:

    • Peygamber Efendimiz (s.a.s.) buyurmuştur ki: “Cennet ehli birbirini görünce, yüzlerinde Allah’ın nurunu tanırlar. Cennet ehli, birbirleriyle selamlaşırken ‘Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve barakatuhu’ derler.” (Tirmizi, Cennet, 23)
    • Hz. Ebu Hureyre (r.a.)’den rivayet edilen bir hadiste: “Cennet ehli, birbirlerine baktıklarında, aynaya bakmış gibi birbirlerinin yüzlerini görürler.” (Müslim, Cennet, 40)
    • Hz. Ali (r.a.)’den rivayet edilen bir hadiste: “Cennet ehli, birbirlerine selam verdiklerinde, ‘Selam ve esenlik sizlerin üzerine olsun’ derler.” (Tirmizi, Cennet, 24)

    Cennet Hayatının Güzellikleri:

    • Peygamber Efendimiz (s.a.s.) buyurmuştur ki: “Cennette bir ağaç vardır ki, meyvesini toplayanlar bitinceye kadar meyvesi bitmez.” (Buhari, Müslim, Cennet, 2)
    • Hz. İbn-i Abbas (r.a.)’den rivayet edilen bir hadiste: “Cennet ehli, cennette diledikleri meyveleri yerler ve diledikleri ırmaklardan içerler.” (Tirmizi, Cennet, 30)
    • Hz. Ebu Said el-Hudri (r.a.)’den rivayet edilen bir hadiste: “Cennet ehli, cennette diledikleri köşklerde ve saraylarda yaşarlar.” (Müslim, Cennet, 38)

    Bu hadisler ışığında:

    • Cennet ehli, sonsuz bir mutluluk ve huzura kavuşacak, her türlü nimet ve bolluk içinde yaşayacaklardır.
    • Cennet ehli, birbirini sever, birbirine saygı duyar ve aralarında yardımlaşma ve dayanışma ruhu hakim olacaktır.
    • Cennet ehli, huriler ve meleklerle birlikte olacak ve onlarla sohbet edeceklerdir.
    • Cennet ehli, Allah’ın sonsuz ilminden ve hikmetinden nasiplenecek ve her şeyi bileceklerdir.

    Sonuç olarak:

    Cennet, Allah’ın rızasına uyan ve itaat eden kullarına bahşettiği sonsuz bir mükâfattır. Hadislerde cennetin güzellikleri ve cennet ehli vasıfları detaylı bir şekilde anlatılmış ve bu güzelliklere nail olmak için gerekenler açıkça belirtilmiştir. Müminler, bu hadisleri okumanın ve gereğini yerine getirmenin gayreti içinde olmalı ve cennetin ebedi mutluluğuna ulaşmak için çaba göstermelidirler.

Cevapla