Cennet nedir? Cennet ehlinin özellikleri maddeler halinde

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

CENNET VE CENNET EHLİNİN ÖZELLİKLERİ

cennet ve cennetliklerin özellikleri

Cennet ve Cennetliklerin Özellikleri

Cennet nedir?
Cennet; sözlükte “bahçe, bitki ve sık ağaçlarla örtülü yer” anlamındadır. Terim olarak; “çeşitli nimetlerle bezenmiş olan ve müminlerin içinde ebedi olarak kalacakları ahiret yurdu” anlamındadır. Cennet ve oradaki hayat sonsuzdur.[1] Cennet, Kur’an-ı Kerim’de değişik sure ve ayetlerde geçmektedir. Ahirette müminlere vaat edilen cennet, dünya hayatında yapılan iyiliklerin karşılıksız kalmayacağının müjdesidir. Bu müjde, aynı zamanda biz müminler için geleceğe ümitle ve azimle yürümemizi sağlayan ilahi bir vaat ve hakikattir. İslam inanç esaslarından biri de ölümden sonra ahiret hayatının varlığına cennet ve cehennem’in hakikat olduğuna inanmaktır. İnanan kulları için yüce Allah(c.c.) şöyle buyurmaktadır: “Ey ayetle-rimize inanan ve Müslüman olan kullarım! Bugün size korku yoktur. Sizler üzülmeyeceksiniz de. Siz ve eşleriniz, ağırlanmış olarak cennete giriniz! ” [2]

1
Cennet ehlinin özellikleri; Allah’a samimi bir kalple iman edip, O’na hiçbir şeyi ortak koşmayan, Allah’ın ve peygamberimizin bildirdiği tüm emir ve tavsiyelerine titizlikle uyan ve yasaklarından da kaçınan; Kuran ahlakını yaşamak için gayret eden kimseler cennet ehlidirler.
2
Kötü söz, kötü düşünce, kin, nefret ve haset gibi kötü duygular olmadan, saf ve temiz bir gönül huzuruyla, neşe ve sevinçle birbirlerine sadece esenlik dileyeceklerdir. Nitekim Allah (c.c.), Kur’an-ı Kerimde şöyle buyurmaktadır:
“İnanan ve salih amel işleyenler, Rablerinin izniyle, ebedi kalacakları ve içlerin-den ırmaklar akan cennetlere sokulacak-lardır. Oradaki esenlik dilekleri“ selam”dır.”[3] Allah, müminlerin yaptıkları ameller karşılığında Cennet’in verileceğini müjdelemektedir.
3
Cennet nimetlerinin insan akıl ve hayalinin alamayacağı güzellikte olduğu bir kutsi hadiste, “Allahu Teala hazretleri: “ Salih kullarım için gözlerin görmediği, kulakların işitmediği ve insanın hayal ve hatırından hiç geçmeyen nimetler hazırladım.”[4] Buyurmaktadır.
4
Rabbimiz, cennet ehlinin cennette karşılaşacağı nimetleri Kur’an-ı Kerim’de şöyle zikreder: “Sabretmelerine karşılık da onları cennet ve ipek(ten giysiler) ile mükâfatlandırır. Orada koltuklar üzerine kurulmuş olarak bulunurlar. Orada ne güneş (yakıcı sıcak) görürler, ne de dondurucu soğuk. Üzerlerine cennetin gölgeleri sarkmış, cennetin meyveleri (kolayca alınacak şekilde) yakınlaştırılarak hazırlanmıştır. Etraflarında gümüş kaplar, şeffaf kadehler dolaştırılır. Gümüşten billur kaplar ki, onları (ihtiyaca göre) ölçüp düzenlemişlerdir. Orada kendilerine, katkısı zencefil olan içecekle dolu bir kâseden içirilir. Orada bir pınar ki ona “selsebil” adı verilir. Çevrelerinde, gördüğünde saçılmış inciler sanacağın, hep aynı gençlik ve güzellikte kalacak hizmetçiler dolaşır. Orada, görünce (sonsuz) nimetler ve büyük bir mülk (hükümranlık) görürsün. Üstlerinde ince ve kalın ipekten yeşil elbiseler vardır. Gümüş bileziklerle süsleneceklerdir. Rableri onlara tertemiz bir içecek içirecektir. Onlara şöyle denecektir: Şüphesiz bu sizin için bir mükâfattır. Çalışma ve çabanız makbul görülmüştür.”[5]

Şüphesiz ki, cennetteki nimetlerin en büyüğü Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak ve Allah’ı görmektir. Bu konuda Kuran’da şöyle buyrulmaktadır: ”…Allah’ın rızası ise hepsinden (bütün cennet nimetlerinden) daha büyüktür. İşte bu büyük bir başarıdır.” [6] Bir ayet meali ile bitirmek istiyorum, “ O gün birtakım yüzler aydındır, Rablerine bakarlar.”[7]


[1] T.D.V, İlmihal, s.131.
[2] Zuhruf, 68-70
[3] İbrahim, 23.
[4] Buhari, Bed’ül- Halk, 8 ,(IV,86)
[5] İnsan, 12-24.
[6] Tevbe, 72.
[7] Kıyame, 22-23.

BENZER KONULAR:

Cennet nedir? Cennetin özellikleri nelerdir

Meleklerin özellikleri maddeler halinde

Sol el ve sağ el özellikleri

Allah’ın İsimleri

Answer ( 2 )

    1
    2021-09-20T20:49:45+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cennet kelimesinin lügatta bulunan anlamına baktığımız zaman karşımıza şöyle bir tanım çıkmaktadır; bahçe, bitki ve sık ağaçlarla örtülü yer” anlamındadır. Cennet kelimesinin dini ıstılahtaki anlamı ise; çeşitli nimetlerle bezenmiş olan ve müminlerin içinde ebedi olarak kalacakları ahiret yurdu” anlamındadır.

    Cennet ehlinin özelliklerini söyleyecek olursak; Allah’a samimi bir kalple iman edip, O’na hiçbir şeyi ortak koşmayan, Allah’ın ve peygamberimizin bildirdiği tüm emir ve tavsiyelerine titizlikle uyan ve yasaklarından da kaçınan kimseledir. Bir diğeri ise; kötü söz, kötü düşünce, kin, nefret ve haset gibi kötü duygular olmadan, saf ve temiz bir gönül huzuruyla, neşe ve sevinçle birbirlerine sadece esenlik dileyeceklerdir.

    En iyi cevap
    0
    2023-06-01T15:12:15+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cennet, İslam inancına göre müminlerin ebedi saadet ve mutluluk içinde yaşadıkları ahiret hayatının cennetlikler için ayrılmış olan mekânıdır. Cennet, sonsuz nimetlerle dolu bir yer olarak tasvir edilir ve Allah’ın rahmet ve lütfunun en yüksek tecellisi olarak kabul edilir. Cennet ehli olarak nitelendirilen müminlerin bazı özellikleri şunlardır:

    İman Sahibi Olmak: Cennet ehli, Allah’a, peygamberlere, meleklere, ahiret gününe ve Allah’ın takdirine iman eden kişilerdir.

    Salih Ameller İşlemek: Cennet ehli, Allah’ın emirlerine uymak, iyilikleri işlemek ve günahlardan kaçınmak suretiyle salih amellerde bulunan kişilerdir.

    Takva Sahibi Olmak: Cennet ehli, Allah’a karşı saygı ve korku duyan, O’nun emirlerine itaat eden ve yasaklarından sakınan kişilerdir.

    Tevbe ve İstiğfar Etmek: Cennet ehli, günahlarından pişmanlık duyup tevbe ve istiğfar eden, Allah’ın affına sığınan kişilerdir.

    Sabır ve Şükür Sahibi Olmak: Cennet ehli, sıkıntı ve zorluklar karşısında sabır gösteren ve nimetlere şükreden kişilerdir.

    İyilik ve Yardımseverlik: Cennet ehli, insanlara iyilik etmek, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek ve cömertlikle davranmak suretiyle sevap kazanan kişilerdir.

    İhsan Sahibi Olmak: Cennet ehli, ibadetlerini en iyi şekilde yerine getiren ve Allah’ı her an gözetleyen bir bilinçle yaşayan kişilerdir.

    Merhametli ve Adaletli Olmak: Cennet ehli, merhametli ve adaletli davranan, insanlara karşı hoşgörülü ve adil olan kişilerdir.

    Allah’ı Zikretmek: Cennet ehli, Allah’ı sık sık anmak, O’nu tesbih etmek, dua etmek ve O’na yönelik ibadetlerde bulunmak suretiyle Allah’la yakın bir ilişki kurmaya çalışan kişilerdir.

    Allah’ın Rahmetine Ulaşmak: Cennet ehli, Allah’ın rahmetine ve bağışlamasına mazhar olan, günahlarının affedilmesi ve cennete girmesi için Allah’tan mağfiret dileyen kişilerdir.

    Bu özellikler cennet ehli olarak nitelendirilen müminlerin genel özellikleridir.

Cevapla