Paylaş
Çeşitli dini sorular
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Çeşitli dini sorular
Selâmün aleyküm. Birkaç sorum olacak, hepsini net bir şekilde cevaplayabilirseniz çok memnun olurum çünkü benim için önemli konular.
1) Büyük veya küçük demeden günahların hepsine toplu tövbe edebilir miyiz hepsini teker teker dile getirmeden?
2) Çöpe gidecek olan şeyleri biz atmayıp başkasının atmasını beklersek, biz de yine günaha ortak olur muyuz? Yoksa hem de o kişinin atmasına sebep olduğumuz için iki günah birden mi işlemiş oluruz?
3A) Sürekli gaz kaçıran kişi abdest alıp namaza dursa ve namazda şüpheye düşse bozulup bozulmadığına dair nasıl hareket etmeli?
3B) Eğer abdesti gerçekten bozulmuşsa fakat bozulup bozulmadığına emin olamadığı için devam etse günaha girer mi?
3C) Eğer abdesti bozulmamışsa ve şüphe ile, abdestinin bozulduğunu sanarak namazdan çıksa günaha girer mi?
4A) Gaz sebebiyle abdestin bozulabileceği ihtimali olduğu halde kişi namaza başlasa ve abdesti bozulsa kişi günaha girer mi?
4B) Ardından tekrar abdest alsa ve tekrar tekrar aynı durum meydana gelse kişi bundan sorumlu mudur?
5A) Anne veya baba “şu kanalı aç” dese fakat o kanalda izlenmesi caiz olmayan bir dizi varsa, itaat edip kanalı açan çocuk günaha girer mi?
5B) Allah korusun dizide tehlikeli sahneler varsa çocuk sorumlu olur mu tüm bunlardan sırf emir üzerine kanalı açtığı için?
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Sıralarına göre cevaplar
1-)Günahlara topluca şöyle tövbe edilebilir. Allahın rahman ve rahim sıfatlarıyla işlediğim bütün günahlara tövbe ediyorum diye içtenlikle dua edebilirsin. Ama önemli bir husus var kardeşim. Tövbenin makbul olmasındaki en önemli şartlardan birisi günah işler işlemez hemen pişman olup o günaha tövbe etmektir yani günahları tövbe etmeyi bekleyipte Hepsine bir gün tövbe etmektense işler işlemez hemencecik tövbe etmek ve o günahı birdaha yapmamaya çalışmak daha doğru olur .
2-) Bir hadis derki “Kim birinin çöpünü yerden alırsa o kişinin günahları çöpü atana sevapları ise çöpü alana gidee” Sonuçta sen çöpü atarsan kul hakkıdır bu sen sen ol çöpünü bekletme kendin at 🙂 hem çevreyi düşündüğün için sevabada girersin.
3A-) Sürekli gaz çıkaran bir kişi namazda iken koku veya bir ses duymazsa sadece içine şüphe düşmüşse namaza devam eder. Bu şeytanın sık bir vesvesesidir Koku veya ses hissedilmediyse sıkıntı yok namaza devam.
3B-) Abdestin bozulmasına sebiyet verilen durumlar ortadadır. Bunların anlaşılması ise kolay ama yinede içinde bir şüphe var Misal Bir kişi bayılırsa apdesti bozulur diyelim o kişi sadece gözleri karardı böyle bayılır gibi oldu ama bayılmadı yinede şüpheye düştü vicdanının rahatlı için ve o sırada yapacağı ibadete tam olarak konsantire olabilmesi için o kişinin abdest alması daha doğru.
3C-) Yüce Allah kuranı kerimde bizlere bilmeden yanılarak yaptığımız şeyler için günaha girmediğimizi söylüyor o yüzden hayır.
4A)Burda sorunun gaz manasını tam olarak anlıyamadım Ama şöyle düşünücem mesela bir kişinin tuvaleti var ve namaza durdu bu mekruhtur hem namazı o anda kaçırma sebebiyle bozula bilir hemde namaza odaklanamaz. herhalde senin dediğinde böyle bişey o yüzden bence dediğin şeyde mekruha girer.
4B-) Bir kişi eyer sürekli gaz çıkarıyorsa ve bunu kontrol edemiyorsa bir hastalığı var demektir . Hastalık durumlarına karşı namazda özel ayrıcalık vardır ve kişi namaza devam edebilir Ama tedavi olunması gerekiyor sürekli gaz çıkarıyorsa bir hastalığı var demekki ama doktorun hasta olduğunu söylemesi lazım.
5A-) O çocuk günaha girmez kanalı açmaya ısrar eden anne ve baba günaha girmiş olur ama cocuk diyelimki hiç uyarmadan hop diye kanalı açarsa burda çocuktata sıkıntı var ama şöyle bir diyalog oldu
– Şu kanalı var dizim var
-Ama o dizide uygunsuz sahneler var hayır açmıyıcam
-Aç dinle babanın – annenin sözünü sanane seni ilgilendirmez
ozaman çocuk günaha girmiş olmaz
5B-) 5A ya verdiğim cevap bence bunuda açıklıyor .
6
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
1) Günahlarınızın tamamına samimi bir tevbe ile (yani bir daha işlememe azmi ile) tevbe edebilirsiniz
2) Çöpe atılacak olan şey yemek türünden bişey ise bu israftır. Eğer aynı evde iseniz uyarmanız gerekmektedir.
3)
A)
B)
C)
Gaz problemi çok sık ve kontrol edilemeyecek derecede problem oluyorsa özürlü olmuş olur ve her namaz vaktinde abdest almanız gerekmektedir.
4) 3. sorunun cevabında da olduğu gibi bu bir hastalık bu hastalık bitene kadar özürlü olmuş olur ve her vakit gaz probleminin dışında abdesti bozulmasa bile abdest alınması gerekir.
5) Anne babaya itaat münkeri yani çirkin bir işi haramı günahı emrettiğinde itaat edilmez.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
birçok sorum var?
Başlık ile alakası olan:
1. tespih sınırsız tekrarlanabilir mi? Her birini 33’kere, ama sınırsız.
2. istediğim kadar yellenip küfürlü komedi Video’ları izleyebilir miyim?
Başlık ile alakası olmayan:
1. namaz kılarken okunacak sureleri ücretsiz bir Online kurs ile otuduğum yerden öğrenemez miyim? Varsa atabilir misiniz?
2. sinirlenip yanlışlıkla küfür ettim, ve devamını getirdim diyelim, sonrada tövbe ettim diyelim, abdest bozulmuş olur mu? (ne olur ne olmaz diye abdest almıştım zaten.)
3. namaz rekatlarını aklımda nasıl ezberlemeliyim?
4. öğle namaz vaktine 25 dakika kala alarm kurup kendimi uyandırmam sorun yaratır mı? Veya Sevap’a vesaire bir zararı var mıdır?
“4. soru ile alakalı” başka şansım yok, öbür türlü öğle namazına yetişemiyorum. (sabahlayan birisiyim)
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
1- İlk sorunuzu çok net şekilde anlayamadık.
2- Küfürlü video izlemek, videodaki küfürlere gülmek günahtır. Bu tarz videolar izlenilmemelidir.
3- Namaz dualarını, Kuran-ı Kerim’deki surelerini ezberlemek için Kur’an kursları vardır. Yaz mevsiminde birçok camide öğretilmektedir. Camiden öğrenebilirsiniz, Kur’an kurslarından öğrenebilirsiniz, veya YouTube’de birçok video bulunmaktadır. YouTube’den de öğrenebilirsiniz.
4- Kötü söz söylemek abdesti bozmaz, fakat Müslüman hiçbir zaman kötü söz söylememelidir. Tevbe edilmesi gerekmektedir.
5- Sabah namazının sünneti 2 rekat, sabah namazının farzı 2 rekattır. Öğle namazının ilk sünneti 4 rekat, farzı 4 rekat, son sünneti 2 rekattır. İkindi namazının sünneti 4 rekat, farzı 4 rekattir. Akşam namazının farzı 3 rekat, sünneti 2 rekattır. Yatsı namazının ilk sünneti 4 rekat, farzı 4 rekat, son sünneti 2 rekattır. Vitir namazı 3 rekat olarak kılınır. Bunları ezberleyip akılda tutabilmek için her namazdan önce kaç rekat kılacağınızı kontrol edebilirsiniz, kısa sürede öğrenirsiniz.
6- Sabah namazını kıldıktan sonra yatan bir kişi, öğle namazına kalkabilmek için alarm kurabilir, bunda sakınca yoktur. Fakat sabah namazına kalkmayan ve kılmayan bir kişi günaha girmiş olur, sabah namazını kaza etmesi gerekir ve Yüce Allah’tan bağışlanma dilemesi gerekmektedir.