Çevre temizliği ne demektir, çevrenin temiz tutulması için neler yapılabilir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Çevre temizliği nedir nasıl yapılır?

Cevre temizligi ne demektir cevrenin temiz tutulmasi icin neler yapilabilir

Maddi ve manevi temizlik, Allah’a kulluğun ön şartı olduğu gibi sağlıklı ve huzurlu bir toplum için de zarurettir.
Allah’u Teala Bakara Suresinde “Muhakkak ki Allah çok tövbe edenleri ve çok temizlenenleri sever”(1) buyurmaktadır. Peygamberimize gelen ilk vahiyler arasında “Elbiseni temizle !”(2) emrinin yer alması Peygamber Efendimizin de Hadis-i Şeriflerinde “Temizlik imanın yarısıdır”(3) buyurması İslam dininin temizliğe verdiği önemin göstergesidir.

Teknolojinin zirveye ulaştığı günümüzde temizlik ölçüsünü bedenimizle, elbisemizle, çevremizle ya da mahallemizle sınırlı tutmamız hayatın gerçeklerinden uzak bir anlayış olur.

Dar anlamda; bedenimizi, elbisemizi mahallemizi temiz tutmak, namaz kıldığımız mescidin temizliğine özen göstermek, caddeleri, sokakları, parkları, akarsuları, kirletmemek İslam’ın emri ve insan olmanın gereğidir.

Allahü Teala Hz. İbrahim (a.s.)’ı Kabe’nin yanına yerleştirirken “Bana hiçbir şeyi ortak koşma, tavaf edenler, orada kıyâma duranlar, rüku edenler ve secdeye varanlar için evimi temiz tut” (4) diye emretmek suretiyle ibadethanelerin temizliğine dikkatlerimizi çekmiş, Peygamberimiz de “Gölgeliklere, akarsulara, abdest bozmayın, mescitlere tükürmeyin”(5) buyurarak bu kötü davranışları yasaklamıştır.

Geniş anlamda çevre temizliğini değerlendirecek olursak, dünyayı ve tüm insanlığı ilgilendiren bir gerçekle karşılaşırız.

Denizlerin, akarsuların zehirli atıklarla kirletilmesi, bunun sonucu olarak sulardaki canlıların ölmesi, bu sulardan faydalanan insan ve hayvanların sağlıklarının bozulması, kirli suların akıntılarla diğer ülke insanlarını tehdit etmesi, teknolojik atıklarını başka ülkelerin deniz ve topraklarına bırakması her zaman şahit olduğumuz çevre felaketlerinden bazılarıdır.

Yine zehirli gazları atmosfere bırakarak hava kirliliğine sebep olmak böylece canlıların temiz hava teneffüs etmelerine ipotek koymak çağımızın çevre problemlerindendir. Hava kirliliği sonucu ozon tabakasının delinerek, güneşin zararlı ışınlarının iklim değişikliklerine sebep olmasının canlılar ve tabiat üzerinde olumsuz etkiler meydana getirmesi bilim adamlarının tespitleridir.

Çevre kirliliğinin en büyük nedeni olan biz insanlar, gelecek nesillerimize yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak gücümüz nispetinde temizlik kurallarına uyalım. Hem kendi sağlımız hem de çevremizin sağlığı için kullandığımız mekanları temiz tutalım. Çöplerimizi caddelere, sokaklara atmayalım. Çeşme ve su kenarlarını kirletmeyelim. Kendi elimizle kendimizi, neslimizi ve kâinattaki diğer canlıları tehlikeye atmayalım.

Kaynaklar :
1 – Bakara 222
2 – Müdessir 4
3 – Müslim Tahare 1 No: 223
4 – Hac 26
5 – Müslim c-1, s. 156

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2022-03-27T19:04:25+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Her geçen gün çevre temizliğine ne yazık ki üzülerek söyleyelim; duyarsızca davranmaktayız. Müslüman, her hal ve durumda temiz olması gerekmektedir. Bu temizliği de sadece bedeni veya evi ile sınırlamamalıdır. Çevreyi de aynı şekilde temizlemelidir. Çevre temizliği evvela, kirletmemekle olur. Bedenimizi, elbisemizi mahallemizi temiz tutmak, namaz kıldığımız mescidin temizliğine özen göstermek, caddeleri, sokakları, parkları, akarsuları, kirletmemek İslam’ın emri ve insan olmanın gereğidir.

    En iyi cevap

Cevapla