Paylaş
Çevre temizliğinin önemi ile ilgili yazı
Question
ÇEVRE TEMİZLİĞİNİN ÖNEMİ
Çevre temizliği ne demektir kısaca
Allahu Teâlâ insanı yaratmış, pek çok imkanı onun istifadesine sunmuş, içinde yaşadığımız çevre ve yeryüzünü insana emanet olarak vermiştir.
Dinimizde temizliğin her çeşidi ibadet olarak değerlendirilir. İnsanların çevreyi temiz tutmaları, Peygamber Efendimizin ifadesiyle sadaka vermeye denk tutulmuştur. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v.) bir hadisinde, “(İnsanlara) eziyet verici bir şeyi yoldan kaldırman sadakadır” buyurmuştur.1
Hz. Peygamberin (SAV) dilinde mescit olarak değerlendirilen yeryüzünün temiz olduğu ve kirletilmemesi gerektiği vurgulanmaktadır.
“Temizlik imanın yarısıdır” buyuran Sevgili Peygamberimiz ağız temizliğinden beden temizliğine, ev temizliğinden çevre temizliğine kadar her konuda uyarıda bulunmuş ve temizliği, iman açısından değerlendirmiştir.2
Bugün yaşadığımız dünyada insan hayatını tehdit eden sağlık sorunları, daha çok insanların yaptıkları davranışlardan kaynaklanmaktadır. Yüce Allah Kuran-ı Kerim’de buna işaret ederek şöyle buyurmuştur: “İnsanların kendi işledikleri kötülükler sebebiyle karada ve denizlerde bozulma ortaya çıkmıştır. Yanlıştan dönmeleri için Allah, yaptıklarının bazı kötü sonuçlarını onlara (dünyada) tattıracaktır.”3
Evet, kuraklık, dengesiz yağışlar, hava ve su kirliliği insan sağlığı için çok büyük bir tehdittir ve maalesef bütün bunların sebebi de insanoğlunun kendisidir.
Muhterem Müslümanlar! Günümüzde çevremize baktığımızda, temizlik konusunda maalesef dinimizin istediği durumda olmadığımızı görüyoruz. Çöplerini gelişi güzel sokağa bırakmayı, yerlere tükürmeyi adet haline getirmiş insanlara şahit oluyoruz. Çevre temizliği sadece bireyleri değil, aynı zamanda toplumu da ilgilendiren bir konudur. Mesela yola çöp atan veya çekinmeden tükürüp geçen; dinlenmek için gittiği gezinti yerlerinde yiyip içtiklerinin artıklarını çevreye saçan; işyerinin etrafını atık maddelerle kirleten bir kişi, yalnız çevresini kirletmiş olmakla kalmaz, kirlettiği yerlerde yaşayan veya o yerlerden yararlanan insanlara karşı da haksızlık yapmış olur. Bunun için çevre temizliğini aynı zamanda toplumsal bir görev olarak değerlendirmek ve bu konuda çok titiz davranmak Müslümanlar için bir sorumluluktur.
O halde sokaklarımızı, caddelerimizi ve tüm çevremizi temiz tutalım. Çöplerimizi çöp kutularına atalım. Fabrika, atölye atıklarıyla, bina ve araçlarımızdan attığımız çöplerle çevreyi kirletmeyelim. Sigara dumanıyla, kötü kokularla, gürültüyle veya başka bir şekilde hiç kimseyi rahatsız etmeyelim. Hepimiz gönüllü birer çevre dostu ve sorumlusu olalım. Ayet-i kerimenin mealiyle bitiriyorum: “ Allah, tevbe edenleri ve temizlenenleri sever.”
—————–
[1] Buhari, İman 7
[1I] Müslim, Taharet 1
[1I] Rûm 41
[IV] Bakara 222
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
İnsanlar ve canlılar, ancak temiz bir ortamda yaşar. Çevre Temizliği, günümüzde dünyanın en önemli sorunları arasındadır. Bu konuda önlemler alınmakta, bilimsel çalışmalar yapılmakta ve yeni teşkilatlar kurulmaktadır. Bütün bunların temel amacı, insanları çevre temizliği konusunda bilinçlendirmektedir. Toprak, hava ve su dünyamıza hayat veren üç temel unsurdur. Bunları temiz tuttuğumuz sürece, dünyamız temiz ve sağlıklı olur. Evimizin önü ve sokaklarımız temiz olursa toz, çamur, sinek gibi zararlı maddeler barınmaz. Bağ, bahçe ve ormanlarımız temiz olursa dünyamızı süsleyen bitkiler ve ağaçlar canlı ve yeşil olur. Deniz, göl ve ırmaklarımız temiz tutulursa, hem tabiat hem de canlılar hayat bulur. En önemlisi de hava temiz olduğu sürece insanlar ve canlılar bu dünyada yaşayabilir. Aksi halde, hem dünyanın hem de hayatın sonu yaklaşır. Vücudumuzu yaşatan besinlerdir. Dünyamızı yaşatan ise temiz su, hava ve topraktır.