Cilt hastalığından muzdarip olan bir kimse nasıl abdest almalıdır?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Abdest cilt rahatsızlığı

Cilt hastaligindan muzdarip olan bir kimse nasil abdest almalidir

herkese cümleten selamün aleykum , muhterem kardeşlerim , abilerim , ablalarım. Önemi benim için çok büyük bir sorum olacak cevaplarsanız Allah razı olsun.

Benim cildimde yüzümde bazı zamanlarda oluşan atak gösteren bir cilt rahatsızlığım bulunmakta , ben namaz kılmayı çok istiyorum fakat yüzüme sürekli su vurduğumda hastalığım nüksettiğinden kılamıyorum. Abdesti yüzüme su değdirmeden alsam veya nasıl alabilirim ? Bana yardımcı olur musunuz ?

Su değmemesi gereken abdest nasıl alınır?

CEVAP:

Cilt hastalığı varsa ve doktor su cilde zarar veriyor şeklinde öneride bulunduysa, cildin zarar gören kısmı yıkanmaz sadece mesh edilir.

Diyanet Fetvası da Şöyledir:

 Tedavi maksadı ile cilde sürülen ilaç vb. maddeler abdeste engel olur mu?
Abdest alırken yıkanması gereken bir organın üzerine tedavi maksadıyla sürülen ancak tabaka oluşturan merhem vb. maddelerin yıkanması, yapılan tedaviye engel teşkil etmiyorsa, bu organın yıkanması gerekir. Eğer yıkamak zarar veriyorsa, ıslak elle üzerine mesh edilir. Mesh etmek de zararlı ise o da terk edilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 217, 472).
Bu maddeler deri üzerinde bir tabaka oluşturmuyorsa, abdestin geçerliliğine etki etmez.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    0
    2023-05-07T13:36:24+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bir kimse deri hastalığına yakalanmışsa, yine de abdest almalıdır, çünkü bu namazın farzıdır. Ancak durumlarını ağırlaştırmamak için bazı önlemler almaları gerekebilir.

    Bir cilt hastalığı ile abdest almak için bazı genel kurallar şunlardır:

    1. Temiz su kullanın: Abdest alırken temiz su kullanın, çok sıcak veya çok soğuk su kullanmaktan kaçının.
    2. Nazik olun: Etkilenen bölgeyi yıkarken nazik olun ve cildi kuvvetlice ovmaktan veya ovmaktan kaçının.
    3. Yumuşak bir sabun kullanın: Gerekirse, cilde nazik davranan ve cildi daha fazla tahriş etmeyen veya kurutmayan yumuşak bir sabun kullanın.
    4. Etkilenen yerin kapatılması: Etkilenen yer açıksa veya sızıyorsa, abdest almadan önce temiz bir sargı bezi veya pansumanla kapatılmalıdır. Kişi her namazdan önce üzeri kirlenir veya ıslanırsa değiştirmelidir.
    5. Tıbbi yardım alın: Cilt durumu şiddetliyse veya açık yaralara veya kabarcıklara neden oluyorsa, kişi abdest almadan veya namaz kılmadan önce tıbbi yardım almalıdır.

    Unutulmamalıdır ki, cilt durumu nedeniyle belirli bir vücut bölgesini yıkayamayan bir kişi, abdest yerine teyemmüm (kuru abdest) alabilir. Teyemmüm, temiz toprak veya tozla yüze ve ellere mesh yapmaktır ve su bulunmadığında veya tıbbi bir durum nedeniyle su kullanamayacak durumda olduğunda yapılabilir.

    En iyi cevap

Cevapla