Paylaş
Cimrilik ve Cömertlik nedir kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
CİMRİLİK VE CÖMERTLİK
islamda cimrilik ve cömertlik
Cömert; eli açık, ikramcı, kerem ehli, ihsan sahibi ve yardım eden demektir.
Cömertlik; insanın, sahip olduğu imkânlardan, muhtaçlara meşrû ölçüler dahilinde ve Allah rızasından başka hiç bir gaye gütmeden, ihsan ve yardımda bulunmasını sağlayan üstün bir ahlâki vasıftır.
Cömertliğin zıddı cimrilik ise; eli sıkılık, pintilik, başkasına verilmesi gereken bir hakkı vermemek demektir.
Cömertlik, ruhun bir melekesidir. İnsanları, muhtaç olanlara vermeye, ihsanda bulunmaya sevkeder. Bu melekeye sahip olan kişi, ferdî ve ictimaî alanda lüzumlu olan her şeye yardım eder. Hiç bir kimsenin zorlaması olmadan ihsanda bulunmayı can-u gönülden ister.Cömertler, “Rızkı veren Allah’tır“[2] düşüncesiyle hareket ettiklerinden kalpleri de temiz ve zengindir.[3] Hüd sûresinde beyan edildiği gibi Allah-ü Teâlâ’nın kendilerine fazl-u kereminden verdiğine ve bunlarda da muhtaçların hakkı olduğuna[4]inanırlar. Kendi ihtiyaçlarını düşünmeden başkasının ihtiyaçlarını gidermeye çalışırlar. Hatta birilerini kendilerine tercih ederek zarurî ihtiyaçlarını başkalarına verirler.
Cömertlik vasfının elde edilebilmesi için; yardımın gönüllü olarak yapılması[5] karşılığında hizmet, övgü, mükâfaat beklenilmemesi[6] yardım edileni rencide edebilecek davranışlardan kaçınılması[7] yapılan yardımın sahibi katında üstün bir değeri olması[8] şarttır.
Dinimiz, başta zekat ve sadaka olmak üzere bazı malî harcamalarda bulunmamızı emretmiştir. Aile bireylerinin bakımı, akrabaların görülüp gözetilmesi de bu emirler arasındadır. Çevremizdeki yoksullara imkân ölçüsünde malî yardım ise bir insanlık görevidir. Parası ve malı olduğu halde bir insan bu görevlerini yapmaz ve malını sarf etmekten çekinirse cimrilik yapmış olur.
AYETLERLE CÖMERTLİK VE CİMRİLİK
Cimriliğin başlıca sebebi, aşırı mal hırsı ve gelecekte yoksul kalma korkusudur Halbuki mal Allah’ın nimetidir ve bu nimet yerli yerince harcanırsa Allah onu artırır. Kur’ân-ı Kerîm’de “Rabbinizin rahmet hazinelerine siz sahip olsaydınız, tükenir korkusuyla yine de cimrilik ederdiniz. Zaten insan pek cimridir”[9] buyrulur. Esas itibariyle böyle bir korkunun temelinde şeytanın telkini yatmaktadır. Çünkü şeytan, malını Allah yolunda harcayan kişiye “Malını infak etme, yanında tut, sen ona ihtiyaç duyacaksın” gibi şeyler söyleyerek yardıma koşan insanların fakirleşeceğini telkin eder. Böylece insanı hayır ve iyilikten uzaklaştırır. Şeytanın bu özelliğini Kur’ân-ı Kerîm şöyledile getirir: “Şeytan size fakirlik va’d eder ve size çirkin hasletler emreder. Cimriliğe ve hasisliğe teşvik eder. Allah ise, size tarafından mağfiret ve fadl u kerem va’d ediyor.”[10] Görüldüğü gibi Allah, yardımlaşmada bulunan insanların günahlarını affedeceğini ve rızıklarını artıracağını va’d ederken, şeytan ise yardımda bulunan kişinin fakirleşeceğini ve günahları işlemesini telkin etmektedir.
HADİSLERLE CÖMERTLİK VE CİMRİLİK
Ayet ve Hadis mealleriyle bitirelim: Allah-ü Tealâ,‘’Sevdiğiniz şeylerden (Allah yolunda) harcamadıkça, gerçek iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu hakkıyla bilir’’[11] buyurmuştur. Rasûl-ü Ekrem (s.a.s.) de “Cimrilikten sakınınız. Çünkü cimrilik, sizden önceki milletleri helâk etmiştir”. “Her sabah gökten iki melek iner. Birisi: İlâhi, İnfak edene karşılığını ver’’; diğeri: Allah’ım! Cimrilik edene de telef ver (malını yok et), diye dua eder.”[12] “Cimri kişi Allah’a uzak, Cennet’e uzak, insanlara uzak ve Cehennem ateşine yakındır”[13] buyurmuştur.
Benzer konular:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Mü’mine yakışmayan bir huydur cimrilik. Yanı başımızdaki komşumuz, ailemiz ihtiyaç sahibi olduğu halde onların halleri ile ilgilenmemektir cimrilik. Cimriliğin sebebi dünya sevgisidir. “Hep fazlası olsun” duygu ve düşüncesidir.
Cömert olmak iyi bir mü’min için vazgeçilmez bir meziyettir. Cömert olmak lazım aslında bize cömert olmuştur Rabbimiz çünkü. Bunu yaparken de insanlar görsün diye yapmak yanlış bir tutum ve davranıştır. Onun için biz bir elin verdiğini diğer el görmesin, bilmesin düsturunu benimsemiş insanlarız
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Cimrilik: Elindeki imkânları, karşılık beklemeden başkalarıyla paylaşmak istememe durumudur. Cimri insan, elindeki parayı, malını, bilgisini, zamanını veya sevgisini, ihtiyacı olan kişilerle paylaşmaktan çekinir. Cimrilik, bir erdemsizlik olarak kabul edilir. Cimri insanlar, başkalarına yardım etmekten kaçınarak, toplumda sevgi ve barış ortamının oluşmasına katkıda bulunmazlar. Cimrilik, aynı zamanda kişinin mutluluğu ve huzuru için de zararlıdır. Cimri insanlar, başkalarına yardım etmedikleri için, kendilerini iyi hissetmezler ve daha mutsuz olurlar.
Cömertlik: Elindeki imkânları, karşılık beklemeden başkalarıyla paylaşmaya istekli olma durumudur. Cömert insan, elindeki parayı, malını, bilgisini, zamanını veya sevgisini, ihtiyacı olan kişilerle paylaşmaktan çekinmez. Cömertlik, bir erdem olarak kabul edilir. Cömert insanlar, başkalarına yardım ederek, toplumda sevgi ve barış ortamının oluşmasına katkıda bulunurlar. Cömertlik, aynı zamanda kişinin mutluluğu ve huzuru için de önemlidir. Cömert insanlar, başkalarına yardım ederek, kendilerini iyi hissederler ve daha mutlu olurlar.
Cimrilik ve cömertlik, birbirinin tam zıttı iki kavramdır. Cimrilik, kişinin kendi çıkarlarını ön planda tutmasıdır. Cömertlik ise, kişinin başkalarının çıkarlarını kendi çıkarlarından üstün tutmasıdır.
Cimrilik ve cömertlik, günlük hayatımızda karşımıza çıkan önemli kavramlardır. Bu kavramları iyi anlamak ve hayatımızda uygulamak, daha mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmemize yardımcı olabilir.