Paylaş
Cin suresi okumanın faziletleri
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Cin suresini okumanın zararları var mı?
Cin suresini okumanın faydaları nelerdir
esselamu aleykum hocam cinler vardır Allah bunu ayeti kerimede açıklamıştır bunda sıkıntı yok inanıyoruz. peki cinler insanlara görünür mü görünse ne gibi zararlar verir. cin suresini okumak insana fayda veya zarar verir mi dini hüküm nedir iyi çalışmalar
Cin süresinin içeriği ve hakkında faydalı bilgiler
Surede öne çıkan iki konu vardır. Bunlar cinler ile ilgili birtakım gerçeklere dair verilen haberler ve Peygamber (s.a)’in daveti insanlara tebliğ etmesi hususunda yöneltilen birtakım irşadlardır.
Sure cinlerden bir kesimin Peygamber (s.a)’in İsra ve Mi’rac’dan önce Taiften dönüşünden sonra Mina’da namazda Kuran okurken dinlemeleri üzerine Kur’an-ı azimi’ş-şana iman ettiklerini haber vererek başlamaktadır: “De ki: Bana şu vahyolundu: Cinlerden bir topluluk beni dinlediler…” (1-2. ayetler) Çünkü Kur’an onların da dedikleri gibi doğruya ileten bir kitaptır.
Daha sonra onların aziz ve celil olan Allah’ın şanını yücelttiklerini, sadece O’na ibadet ettiklerini, O’nu eş ve çocuk edinmekten tenzih ettiklerini, Allah’ın bir çocuğu olduğunu ileri sürenlerin onlar tarafından beyinsiz olarak nitelendirildiğini ve cinlerin insanlarla ilişkisini açıklamaktadır: “Doğrusu Rabbimizin şanı çok yücedir…” (3-7. ayetler)
Bunun akabinde cinlerin yüce âleme dair haberleri öğrenmek için semadan dinleyerek söz çalma çabalarını ve semanın koruyucu melekler ile kuşatılmasından ötürü bunu yapmalarının engellendiğini ve Peygamber (s.a)’in gönderilmesinden sonra ateş alevleriyle yakıldıklarını, onların da bu semavi halden hayrete düşüp, acaba yeryüzündeki insanlar azaba mı uğratılmak istenmektedir, diye soruşturduklarını bildirmektedir: “Gerçekten biz göğe yükselmek istedik de…” (8-10. ayetler)
Bundan sonra cinlerin iki gruba ayrıldıklarını açıkça ifade etmektedirler: Müminler ve kâfirler. Bununla birlikte müminlere dünya ve ahiret hayrı ve izzeti müjdelenmekte, Allah’ın hidayetinden ve Kitab’ından yüz çeviren kâfirler de pek çetin ve ağır azab ile korkutulmaktadırlar: “Gerçekten bizim kimimiz salih kimseleriz… Gerçekten kimimiz müslümanlar, kimimiz zalimleriz…” (11-18. ayetler)
Peygamber (s.a)’in Kur’an ı okuması esnasında etrafında toplanmaları da şöylece nitelendirilmektedir: “Şu da bir gerçek ki, Allah’ın kulu O’na ibadet etmek için kalktığı zaman…” (19. ayet)
Surenin ikinci kısmı da Peygamber (s.a)’e birtakım irşadları ihtiva etmektedir. Bunlar onun davetini insanlara tebliğ etmesinin emredilmesi, amelin sadece Allah için halis olarak yapılması ve onun Rabbine hiçbir kimseyi ortak koşmadığının belirtilmesi, ona kendisi için fayda ve zarar sağlayamayacağının bildirilmesi, Allah’a karşı gelmesi halinde kimsenin onu Allah’tan koruyup kurtaramayacağı, azap vaktini de bilemediği bildirilmektedir: “De ki: Ben ancak Rabbime ibadet ederim. Hiç kimseyi de Ona ortak koşmam…” (20-25. ayetler)
Sure Yüce Allah’ın gayb bilgisini sadece kendisine ayırdığını ve yalnızca O’nun gaybı bildiğini, mahlûkatm her türlü durumunu ve onların sayılarını da bütünüyle bilip kuşattığını açıklayarak sona ermektedir: “O gaybı bilendir, o kendigaybına hiçbir kimseyi muttali kılmaz…” (26-28. ayetler
BENZER KONULAR:
Cevapla