Paylaş
Cin ve Şeytan arasındaki fark
Question
Cin ile şeytan arasındaki fark ve benzerlikler
CİN İLE ŞEYTAN ARASINDAKİ FARKLAR
Şeytan, insanlar tarafından görülmeyen habis bir yaratıktır. Cin, şeytan, iblis ve ifrit yaradılış itibariyle birdir. Fakat cinlerden salih müminler olduğu gibi habis olanları da vardır.
Halk kesiminden bazı insanlar: “Şeytanın melek olduğunu ve Allah (c.c)’ın emrine karşı geldiği için bu makamdan alındığını” söylemektedirler. Bu sözün aslı yoktur.
Hz. Aişe’den rivayet edilen bir Hadisi Şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmaktadır:
عن عائشة قالت : قال رسول الله : خلقت الملائكة من
نور. وخلق الجان من مارج من نار. وخلق آدم مما وصف لكم.
“Melekler nurdan yaratıldı. Cinler de halis ateşten yaratıldı. Adem ise size nisbet olunan (topraktan) şeyden yaratıldı.”
Şeytan, cinlerden olup, Allah (c.c) Âdem’i yarattığı zaman meleklerle beraber onun da secde etmesini emretmişti. O da kibirlenip secde etmemiştir.
Onun cinlerden olduğunu açıklayan bir Ayeti Kerimede Allah (c.c) şöyle buyurmaktadır:
وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلَائِكَةِ اسْجُدُوا لِآدَمَ فَسَجَدُوا إِلَّا إِبْلِيسَ كَانَ مِنَ
الْجِنِّ فَفَسَقَ عَنْ أَمْرِ رَبِّهِ (٥٠)
“Biz meleklere Adem’e secde edin demiştik, iblis hariç hepsi secde ettiler. İblis cinlerdendi, Rabbinin emrinden dışarı çıktı.
Ayeti Kerime’de açıkça anlaşılmaktadır ki: Şeytan’ın meleklerden olmayıp, cinlerden olduğudur. Şayet meleklerden olsaydı, secde
edeceklerden olacaktı. Çünkü melaiketler yaratılış itibariyle daima Allah (c.c)’ın emirlerini yerine getirmekle memur olunmuşlardır.
Şeytanın yaratılışı ateştendir ve cinlerdendir, bu yüzden iblisten hariç hepsi secde etmiştir.
İblis’e “Şeytan” denilmesinin sebebi: İnatçı, kibirli, başkaldıran anlamına gelmesidir. Lügatta “Şeytan” delalet anlamındadır.
Yüce Allah onu “Şeytan” ismiyle zikretmiştir.
Allah (c.c) Kur’an-ı Kerim’de onun hakkında şöyle buyurmaktadır:
إِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلَائِكَةِ إِنِّي خَالِقٌ بَشَرًا مِن طِينٍ (۷۱) فَإِذَا سَوَّيْتُهُ وَنَفَخْتُ فِيهِ مِن رُّوحِي فَقَعُوا لَهُ سَاجِدِينَ (۷۲) فَسَجَدَ الْمَلَائِكَةُ كُلُّهُمْ أَجْمَعُونَ (۷۳) إِلَّا إِبْلِيسَ اسْتَكْبَرَ وَكَانَ مِنْ الْكَافِرِينَ (٧٤) قَالَ يَا إِبْلِيسُ مَا مَنَعَكَ أَن تَسْجُدَ لِمَا خَلَقْتُ بِيَدَيَّ أَسْتَكْبَرْتَ أَمْ كُنتَ مِنَ الْعَالِينَ (٧٥) قَالَ أَنَا خَيْرٌ مِّنْهُ خَلَقْتَنِي مِن نَّارٍ وَخَلَقْتَهُ
مِن طِينٍ (٧٦) قَالَ فَاخْرُجْ مِنْهَا فَإِنَّكَ رَحِيمٌ (۷۷)
“Rabbin o zaman meleklere demişti ki: Muhakkak ben çamurdan bir insan yaratacağım. Artık onu tamamlayıp, içerisine de ruhumdan üfürdüğüm zaman kendisi için derhal secdeye kapanın.”
Bunun üzerine bütün melekler hep birlikte secde ettiler.
Yalnız iblis secde etmedi. Çünkü o büyüklük tasladı ve kâfirlerden oldu.
Allah: “Ey iblis! İki elimle yarattığıma seni secdeden men eden nedir?
Kibirlenmek mi istedin yoksa yücelerden mi oldun?” Dedi.
İblis: “Ben ondan hayırlıyım. Beni ateşten O’nu ise çamurdan yarattın.” Dedi.
Allah: “Hemen buradan çık, sen artık kovulmuş birisin.”
Netice itibariyle iblis cinlerden olup şeytanların büyüğüdür.
Cin ve şeytan aynı kökenden, yani ateşten yaratılmıştır. Şeytan, aslında cinlerden bir varlık olup, Allah’a karşı kibirlenip secde etmemesi nedeniyle meleklerden ayrılmış ve “şeytan” sıfatını almıştır. İblis, cinlerden olduğu için irade sahibi olup, iyi ya da kötü yolu seçme özgürlüğüne sahiptir.
Kuran-ı Kerim’de, Allah’ın melekler dışında İblis’e de secde emri verdiği, ancak İblis’in kibirlenerek bu emre karşı geldiği açıkça belirtilir. Bu durum, onun cinlerden olup, meleklerin aksine isyan edebilen bir varlık olduğunu ortaya koymaktadır.
Cin ve şeytan arasındaki farkları şu şekilde özetleyebiliriz:
- Yaratılış ve Mahiyet:
- Cinler ateşten yaratılmış varlıklardır ve insanlar gibi iradeye sahiptirler. İyi ya da kötü olabilen bu varlıklar arasında Müslüman olanları da vardır.
- Şeytan ise, cinler arasından gelmiş, Allah’ın emirlerine karşı gelmiş ve kibri yüzünden itaatsizlik etmiş bir varlıktır. Bu yüzden “şeytan” denilmiştir. İblis, şeytanların lideri olarak kabul edilir.
- İblis’in Konumu:
- İblis, cinlerden olduğu halde meleklere secde emrinin verildiği vakit, Allah’a karşı kibirlenmiş ve secde etmeyi reddetmiştir. Cinlerden olduğu Kuran-ı Kerim’de de belirtilmiştir, dolayısıyla meleklerden değildir.
- Meleklerden Farkları:
- Melekler nurdan yaratılmışlardır ve Allah’a itaat etmeye programlanmışlardır. İrade ve itaatsizlik gibi kavramlar melekler için geçerli değildir. Bu sebeple, şeytanların ve cinlerin varlıkları meleklerden tamamen ayrılır.
- Şeytanın Görevi ve Şeytani Vasıflar:
- Şeytanlar, insanları saptırmak ve Allah’ın yolundan alıkoymak için uğraşırlar. Şeytan kelime anlamıyla da inatçı, kibirli ve isyankâr anlamına gelir.
Bu farklılıklar, cin ve şeytan kavramlarının İslam’daki yerini ve iblis’in kendisine has rolünü ortaya koymaktadır.
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Cin ve şeytan, İslam inancında önemli yer tutan iki farklı varlıktır. İşte bunların arasındaki farklar ve benzerlikler:
Farklar:
Benzerlikler:
Sonuç
Cin ve şeytan arasındaki farklar, onların doğası, amaçları ve insanlarla ilişkileri açısından belirgin olsa da, her ikisi de görünmez varlıklar olarak insan hayatına etki etme potansiyeline sahiptir. İslam inancında bu varlıkların varlığı, insanın manevi gelişimi ve korunması açısından önemlidir.
Kur’an-ı Kerim’de şeytan ile ilgili birçok ayet bulunmaktadır. İşte bazı önemli ayetler:
Bu ayetler, şeytanın doğası, insana etkisi ve Allah’a karşı isyanı hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Şeytan, insanları saptırmaya çalışan bir varlık olarak tasvir edilmiştir ve müminlerin Allah’a sığınmaları gerektiği vurgulanmıştır.
Cinlerle ilgili Kur’an-ı Kerim’de geçen bazı ayetler şunlardır:
Bu ayetler, cinlerin varlığını, insanlarla olan ilişkilerini ve ibadet anlayışlarını yansıtmaktadır. Kur’an, cinlerin insan yaşamındaki rolünü ve manevi etkilerini vurgulamaktadır.