Cin ve Şeytan Diyanet

Question

Şeytan kimdir, cinler kimlerdir? İman açısından şeytan ve cinler

Cin ve Seytan Diyanet

Cin ve Şeytanın özellikleri nelerdir kısaca

cin ve şeytan arasındaki farklar maddeler halinde

Meleklerden başka Allah’ın cin ve şeytan gibi yine bizim göremediğimiz, fakat var olduklarında şüphe olmayan yaratıkları vardır. Bunların varlığını Kur’an-ı Kerim haber vermektedir. Kur’an-ı Kerim’in her haberi gibi bu da doğrudur.
Cin. insanöğlundan önce yaratılmıştır. Cinler. Allah’ın izniyle çeşitli şekillere girerler. Allah’ın izni olmadıkça kimseye bir zarar veremezler.
Cinler de biz insanlar gibi. Allah’ı tanıyıp. O’na ibadet etmekle yükümlüdürler. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmuştur:

Ben, cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım.” (Zâriyât:56)
Diğer taraftan Kur’an-ı Kerim, cinlerden bir kısmının, peygamberimizi Kuran okurken dinleyerek iman ettiğini, sonra da gidip bunu diğer cin topluluklarına haber verdiklerini bildirmektedir. (Cinn:1-2)
Şeytan da cinlerden olup göremediğimiz varlıklardan birisidir.
Şeytan, ilk insan ve ilk peygamber Adem aleyhi’s-selâm’dan önce yaratılmıştır. Uzun süre Allah’a ibadet etmiş ve melekler arasında yer almıştır.
Allah Teâlâ. Adem aleyhi’s-selânrı yaratınca meleklere, ona secde etmeleri¬ni emretmiş, bütün melekler bu emre uyarak Adem aleyhi’s-selâm’a secde etmişlerdir. Şeytan ise bu emre uymamış: “Ben ondan daha hayırlıyım, çünkü beni ateşten yarattın, onu ise çamurdan yarattın.” (A’raf:12) diyerek Adem aleyhi’s-selâm’a secde etmemiştir.
Bunun üzerine Allah: “Öyle ise oradan çık. çünkü artık kovuldun.” (Hicr:34) buyurarak onu rahmetinden uzaklaştırmıştır. Şeytan, Allah’tan, insanların dirilecekleri güne kadar yaşama izni istemiş, bu da kendisine verilmiştir. Bundan sonra şeytan, yeryüzünde yaşayan insanları tüm imkânlarıyle Allah’a giden yoldan uzaklaştırıp sapıtacağını söyleyerek Allah’ın katından ayrılmıştır.
Kur’an’da “İblîs” olarak da adı geçen şeytan’ı, Allah insanoğlunun düşmanı olarak tanıtmış ve böylece tanınmasını istemiştir.
Cinlerden iman etmeyenler de şeytanın yardımcılarıdır.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-09-06T13:18:09+03:00

    İslam inancına göre, şeytan ve cinler önemli varlık gruplarıdır. İman açısından şeytan ve cinler hakkında şunlar söylenebilir:

    Şeytan (İblis):

    İslam inancına göre şeytan, Allah tarafından yaratılan bir melekken isyan etmiş ve kâfir olmuş bir varlıktır. İblis, Allah’ın emrine itaat etmeyerek insanlara kötülüğü emretmiş ve insanları Allah’ın yolundan saptırmaya çalışmıştır.
    İslam’a göre şeytan, insanları günaha teşvik eder ve kötülüğü propagandalarla yaymaya çalışır. Ancak insanlar Allah’a tevbe edip doğru yolu seçebilirler.
    Cinler:

    Cinler, insanlar gibi serbest iradeye sahip varlıklardır ve insanların göremeyeceği bir boyutta yaşarlar. İslam inancına göre cinler de Allah’a kulluk yapma görevi ile yaratılmışlardır.
    Cinler, iyi veya kötü olabilirler ve insanların yaşadığı dünyaya etki edebilirler. İnsanlarla temas kurabilirler ve insanları saptırmaya çalışabilirler.
    İslam’da cinlerin insanlara musallat olabileceğine ve kötü etkiler yaratabileceğine inanılır. Ancak cinler de insanlar gibi Allah’a ibadet edebilirler ve Müslüman veya kâfir olabilirler.
    İman açısından şeytan ve cinler, İslam inancına göre gerçek varlıklardır ve Allah’ın yarattığı varlıklardır. İman, Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe ve kaza-kader inancına dayanır. Şeytan ve cinler, bu inanç sistemine bağlı olarak Allah’ın yarattığı varlıklar olarak kabul edilirler.

    İslam’a göre insanlar, şeytanın ve cinlerin kötü etkilerine karşı Allah’a sığınabilirler, dua edebilirler ve doğru yolu bulma amacıyla Allah’a yönelebilirler. İslam inancına göre, kişinin imanı ve doğru davranışları, şeytanın ve cinlerin kötü etkilerine karşı koruyucu bir faktör olabilir.

    En iyi cevap

Cevapla