Cinler elbise çalar ve yırtar mı

Question

Cinler elbiseleri delik yapar mi? cinler kıyafetleri çaldıklarını ne yapıyorlar?

Cinler elbise calar ve yirtar mi

İslam dini ışığında biliyoruz ki cinler var. Ancak biz insanlar cinleri görmez ve duymayız. Ayrıca cinler insanlara zarar vermez ve insanlarda cinlere göremedikleri için zarar vermezler. Bu sebeple de cinler kimsenin elbisesini yırtmaz, çalmaz yada elbiselere delik açmaz. Biz insanlar cinlerin varlığını biliyoruz ancak gene de onları düşünmemek ve onlar ile ilgilenmemek yararımıza olacaktır.



Cinlerin hurma çaldığına dair hadis

Ebû Eyyûb el Ensarî’den şöyle rivâyet edilmiştir: Bir hurmalık vardı. Bir cin gelir ve ondan alırdı. Bundan Peygamber (s.a.v.)’e yakındım. Bunun üzerine Rasulullah(s.a.v.), şöyle buyurdu:
“Git ve onu gördüğün zaman ‘bismillah’ de ve ona, ‘Peygamber’e tabi ol!’ diye söyle”.
Sonra cini yakaladı, fakat bir daha gelmeyeceğine yemin etmesi üzerine bıraktı. Arkasından Ebu Eyyub, Peygamber (s.a.v.)’e geldi ve Resul-i Ekrem ona: “Esirini ne yaptın?” diye sordu.
Ebu Eyyub: “Cin, bir daha gelmeyeceğine yemin etti.” dedi.
Resul-i Ekrem: “O cin, yalan söyledi ve esasen o, yalan söylemeğe alışıktır.” buyurdu.
Ebu Eyyub, cini tekrar yakaladı ve bir daha gelmeyeceğine dair yemin etmesi üzerine onu tekrar serbest bıraktı. Sonra Ebu Eyyub, Resulullah(s.a.v.)’e geldi ve Resulullah tekrar: “Esirini ne yaptın?” diye sordu.
Ebu Eyyub: “Bir daha gelmemeye (ikinci kez) yemin etti!” dedi. Daha sonra cini (üçüncü kez) yakaladı ve (ona) dedi ki: “Seni Resulullah(s.a.v.)’e götürmeden bırakmayacağım!”
Bunun üzerine cin, şu mukabelede bulundu: “Ben sana bir şey söyleyeceğim. Ayet-ül-Kürsi’yi oku! Evinde bunu oku, ne şeytan ne de başkası sana yaklaşamaz.”
Ebu Eyyub, Peygamber(s.a.v.)’e tekrar geldi ve Resul-i Ekrem: “Esirini ne yaptı?” diye sordu. Ebu Eyyub, cinin söylediğini Peygamber(s.a.v.)’e bildirdi. Resul-i Ekrem dedi ki: “Bu sefer doğru söylemiş, fakat kendisi yalancıdır!”
Tirmizi, C.5, H.no: 3039, s. 25.

ÖZETLE:

İslamda cinlerin varlığı kabul edilir Kitap ve sünnetle sabittir. Ancak cinlerin insanların eşyalarını çalması, yırtması veya delik deşik etmesi gibi davranışlarda bulunacağına dair bir inanış veya bilgi bulunmamaktadır.

Hadislerde cinlerin hurma çaldığına dair bir olay anlatılır. Bu olayda, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in sahabesi Ebu Eyyub el-Ensari’nin hurma bahçesinden hurma çalan bir cinle karşılaşması ve onu yakalaması anlatılır. Ancak bu olayda bile cinin hurmaları çalmasının sebebi açıklanmaz ve cinlerin genel olarak hırsızlık yapma eğiliminde oldukları sonucuna varılamaz.

Cinlerin insanlarla etkileşime girme yetenekleri olsa da, İslam alimleri genellikle cinlerin insanların eşyalarına zarar verme veya onları çalma gibi davranışlarda bulunmalarının mümkün olmadığını belirtirler.

Bu nedenle, elbiselerinizin yırtılması, çalınması veya delik deşik olması gibi durumların cinlerle ilişkilendirilmesi doğru değildir. Bu tür olayların daha çok doğal sebeplerden kaynaklandığı düşünülmelidir.

Unutmamak gerekir ki, İslam dini insanları hurafelerden ve batıl inançlardan uzak durmaya teşvik eder. Cinlerin varlığına inanmakla birlikte, onların davranışları hakkında asılsız iddialarda bulunmak veya her olayı onlarla ilişkilendirmek doğru değildir.

Dini Siteler

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2022-07-04T21:00:14+03:00

    İslam dini ışığında biliyoruz ki cinler var. Ancak biz insanlar cinleri görmez ve duymayız. Ayrıca cinler insanlara zarar vermez ve insanlarda cinlere göremedikleri için zarar vermezler. Bu sebeple de cinler kimsenin elbisesini yırtmaz, çalmaz yada elbiselere delik açmaz. Biz insanlar cinlerin varlığını biliyoruz ancak gene de onları düşünmemek ve onlar ile ilgilenmemek yararımıza olacaktır.

    En iyi cevap
  1. İslam’da cinlerin varlığı Kur’an-ı Kerim ve hadislerle sabit bir gerçektir. Ancak cinlerin insan hayatıyla olan etkileşimi ve onlara yönelik davranışları hakkında dikkatle düşünülmeli ve doğru kaynaklara başvurulmalıdır. Cinlerin kıyafet çalması, yırtması veya delik açması gibi konular doğrudan ayet veya sahih hadislerle desteklenmemiştir. Böyle iddialar genelde halk arasında dolaşan hurafelerden kaynaklanabilir. İslam, insanlara cinlerden korkmamayı, onlarla ilgilenmemeyi ve bu tür meselelerde gerçek kaynaklara dayanmalarını öğütler.

    Cinlerin Hurma Çaldığına Dair Hadis

    Sorduğunuz konuda, cinlerin insanlara zarar vermek veya maddi eşyalarına el uzatmak gibi bir alışkanlıkları olduğuna dair doğrudan bir delil bulunmamakla birlikte, bazı rivayetler cinlerin hurma çaldığından bahsetmektedir. Örneğin, Ebû Eyyûb el-Ensarî’den nakledilen bir hadis şu şekildedir:

    Hadis: Ebû Eyyûb el-Ensarî, hurmalığından cinlerin hurma aldığını Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) şikâyet eder. Resûlullah (s.a.v.), ona şöyle buyurur:

    “Git ve onu gördüğünde ‘Bismillah’ de ve ona, ‘Peygamber’e tabi ol!’ diye söyle.” Ebu Eyyûb, cini birkaç kez yakaladı ancak her seferinde cin bir daha gelmeyeceğine yemin ederek kaçtı. Sonunda cin, Ebu Eyyûb’a Ayet-el Kürsî okumasını öğütler ve bunun, şeytanların ve cinlerin eve yaklaşmasını engelleyeceğini belirtir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu hadise dair, “Bu kez doğru söylemiş ama kendisi yalancıdır.” buyurur. (Tirmizi, C. 5, H.no: 3039)

    Cinlerin İnsanlara Zarar Vermesi Meselesi

    Kur’an’da Cinlerin Özellikleri: Kur’an-ı Kerim’de cinlerin insanlara zarar verme yeteneklerinden bahsedilmez. Ancak cinlerin tıpkı insanlar gibi iman eden ve etmeyen grupları olduğu belirtilir. (Cin Suresi, 11-15)

    Cin ve İnsan Etkileşimi: İslam’da cinlerle bilinçli olarak iletişim kurmak, onlara çağrıda bulunmak ya da onlardan bir şeyler beklemek haram kılınmıştır. Çünkü bu, kişiyi kolayca şirk tehlikesine düşürebilir. (En’am Suresi, 128)

    Cinlerden Korunma: Peygamber Efendimiz (s.a.v.), cinlerin ve şeytanların insanlara musallat olmasını engellemek için Allah’a sığınmayı ve özellikle Ayet-el Kürsî, Nas ve Felak surelerini okumayı tavsiye etmiştir. (Buhari, Vekâle, 10; Müslim, Misafirîn, 212)

    Kıyafetlerin Delik Olması veya Kaybolması

    Kıyafetlerin delik olması ya da kaybolması gibi olaylar genellikle fiziksel ve doğal sebeplerle açıklanabilir. Bu tür durumları hemen cinlere bağlamak hem akıl hem de din açısından doğru bir yaklaşım değildir. Ayrıca, bu tür şeylerin cinlere yüklenmesi, İslam’da insanı vesveseye ve gereksiz korkulara sürükler ki bu durum da istenmeyen bir haldir.

    Sonuç ve Tavsiye

    Cinler, insanların yaşamına doğrudan müdahale etmek için yaratılmış varlıklar değildir.

    Cinlerin kıyafet çalması, yırtması veya delik açması gibi inanışların dini bir temeli yoktur ve bunlar genelde hurafe olarak kabul edilir.

    Kur’an ve sünnet, cinlerden korunmak için Allah’a sığınmayı ve dua etmeyi önerir. Özellikle Ayet-el Kürsî ve Muavvizeteyn (Felak ve Nas Sureleri) sürekli okunmalıdır.

    Bu tür meselelerde hurafelere değil, İslam’ın sahih kaynaklarına yönelmek en doğru yol olacaktır.

    Eğer evinizde kıyafetlerinizde benzer durumlar yaşanıyorsa öncelikle bu olayların doğal sebeplerini araştırmanız ve dini açıdan vesveseden sakınmanız önemlidir.

Cevapla