Cinler nasıl hareket eder
Cinler hızlı hareket ederler ve zor işlere güç yetirebilirler.
Şüphesiz ki cinler alemi, hayret verici bir alemdir. Onların en hayret verici özelliklerinden birisi de yüce Allah’ın şu buyruğunun tanıklık ettiği gibi bir yerden bir başka yere hızlıca intikal edebilme güçleridir:
“Cinlerden bir ifrit dedi ki: ‘Ben onu sana sen yerinden kalkmazdan önce getirebilirim ve muhakkak ben buna gücü yeten ve güvenilir bir kimseyim.'” (en-Neml, 27/39)
Görüldüğü gibi burada cinlerden olan bu ifrit Sebe Melikesi Belkıs’ın tahtını Süleyman Aleyhisselam meclisinden kalkmadan önce getirmeyi üstlenmiş bulunmaktadır. Bu ise onların hızlı bir şekilde hareket edebildiklerine delildir.
Aynı şekilde onların hayret verici özelliklerinden birisi de; yüce Allah’ın haber verdiği şekilde, ağır ve yorucu işleri yerine getirebilecek güce sahip olmalarıdır. Buna göre cinler Süleyman Aleyhisselam‘a pek büyük köşkler, pek büyük timsaller ve oldukça geniş, büyük kazanlar ve çok büyük su havuzları yapıyorlardı. Nitekim yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “Onlar kendisine köşklerden, heykellerden, büyük havuzları andıran çanaklardan ve yerlerinde sabit kazanlardan istediğini yaparlardı. ‘Ey Dâvûd hanedanı! Siz de şükrederek çalışın, kullarımdan şükreden ise azdır.'” (Sebe, 34/13)
Answer ( 1 )
Cinler, halk inanışlarında genellikle hızla hareket edebilen ve güçlü varlıklar olarak tasvir edilir. Bazı inançlara göre, cinler normalde insan gözünün göremeyeceği hızla hareket edebilirler, bazen rüzgar gibi hızla bir yerden başka bir yere geçebilirler. Ayrıca, cinlerin doğası gereği güçlü oldukları düşünülür ve bazı görevleri insanlardan daha kolay şekilde yerine getirebilirler. Cinler, özellikle eski halk hikayelerinde ya da İslam mitolojisinde, zaman zaman olağanüstü güç ve becerilere sahip olarak gösterilir.
Cinlerin hareketleri genellikle onların fiziksel değil, ruhsal ya da mistik doğalarına dayandırılır. Bu yüzden halk inançlarında cinler, görünmeyen bir güçle, hızla yer değiştirerek farklı işlevlere sahip olabilirler.