Çocuğu aldırmanın vebali nedir ?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Bebek aldırmak zorunda kalma

Kürtajın günahı nedir, kefareti var mıdır?

Selamün aleyküm içim öylesine yanıyo ki bu duygunun hiçbir tarifi yok kuluz bazen şaşırıyoruz işte elimizde olmadan bazen yanlış kararlar alabiliyoruz hocam ben hamile olduğumu bilmeden içmemem gereken bi antidepresan kullandım onun sebebide daha önce yedi aylık doğan ve iki gün yaşayan oğlum ve karnımda 3 aylık ölen çocuğum içindi sinirlerim çok yıpranmıştı o dönemde bi daha zor atlattığım için çocuk düşünmemiştim ama sürpriz oldu ve kullandığım ilacın bebeğe geçme olsaılığı çok yüksekmiş çok doktor gezdim hepsi riskli olduğunu söyledi engel yada sakatlık rabbimden gelse başımla beraber ama benim kullandığım ilaç yüzünden çocuğumun çekmesine ve hayati tehlikesi olduğu için devamlı takip edecektik bi bebek daha kaybetmeyi göze alamadım çünkü evde ikide kızım var onlarında bana ihtiyacı var kendimi çok zor toparlıyorum sonrasında onu tekrar kaybetmeyi ilerki zamanlarda göze alamadım ve gebeliği 2. ayında sonlandırdım çok günahkar olduğumu düşünüyorum Allahın hoşnut olmadığı bişey yaptım şimdi o küçük can ve rabbim beni affeder mi o meleği rabbim cennetine almış mıdır nolur cevap yazr mısınız napıcam ben çok vicdan azabı çekiyorum yavrumun cennette olmasını ve rabbimin affetmesini diliyorum ve istiyorum nolur bi yol gösterin…


Öncelikle geçmiş olsun zor bir duruma düşmüşsünüz. Depresyonu baskılayan ilaçların fetüse zararı konusunu daha araştırma yapmak lazım düz bir soruya düz bir cevap almakla karar verilmese iyi olurdu. Ama şimdi siz buna değil bundan sonraya bakmalısınız. Zira olay olmuş bu konuda hanefi mezhebi bu süreyi 120 gün olarak belirlemiş ve buna bazıları tamam demişler bazıları da tamam değil demişler, yani netliği yok. Ama bu durumu siz kendinize göre değerlendirin zaruri hissiyatı yapmış olduğunuz konuşmalar ve bebeğin sakatlı / özürlü olması vesaire ve şu anda pişmansınız. Ve Allah affetmeyi sever sizde bunun için zaten tövbe halindesiniz o yüzden hayatınızın kalanını ve diğer aile fertlerinin hayatı dünyasını bozmaya gerek yok, rahat olun ve dualarınızı bu yönde ama kendinizi yargılayıp affedilmez ilan etmeksizin yapmaya çalışın.
Hanefî mezhebinde:
Bu mezhepte, 120 günden sonra cenînin imhâ edilmesi ve düşürülmesinin câiz olmadığı hükmünde ittifak edilmiş, daha öncesi ile ilgili olarak da iki farklı görüş ortaya çıkmıştır. Birinci görüş bunun câiz olduğudur. Câiz diyenler yukarıda zikredilen hadîse dayanmış, 120 günden önce henüz çocuk olarak bir şeyin yaratılmadığını, mevcûdun insan olmadığını, kan, et gibi bir şey olduğunu, organlarının belirmediğini ileri sürmüşlerdir (İbn Âbidin, III, 176; İbn el-Hümâm, II, 495). İkinci görüş câiz olmadığıdır. Bu görüşü savunan Hanefî fıkıhçılara göre -önemli bir mazeret ve sebep bulunmadıkça- cenînin, 120 günden önce de imhâ edilmesi ve düşürülmesi câiz değildir; çünkü hac ibâdeti yapmak üzere ihrama giren bir kimsenin avlanması yasak olduğu gibi, kuşun yumurtasını kırması da, “yumurta kuşun temel unsurudur, kuş yumurtadan olmaktadır” denilerek câiz görülmemiştir. Burada da cenîn öldürüldüğü veya düşürüldüğünde günah sözkonusu olur, ancak bunu yapanın günahı ve suçu, doğup yaşayan bir kimseyi öldüren katilin günahı kadar değildir (el-Fetâvâ el-Hâniyye, III, 410). Bu eserde “önemli mazeret” için iki örnek verilmiştir:
a) Bir kadın çocuğunu emzirirken hâmile kalsa ve bu yüzden sütü kesilse, kocasının da süt anne kiralayacak imkânı bulunmadığından çocuğun açlıktan ölme tehlikesi belirse, bu durumda, 120 günü doldurmadığı ve organları belirmediği için henüz kan sayılan cenîni, dışarıda ve yaşayan bir çocuğu kurtarmak için düşürmek câiz olur.
b) Çocuk yolda takılsa ve doğum mümkün olmasa bakılır; eğer çocuk ölmüş ise bunun parçalanarak çıkarılması câizdir. Çocuk yaşıyorsa, anayı kurtarmak için onu parçalayıp çıkarmak câiz değildir; çünkü buradaki iki can birbirine eşittir ve öldürülenin bunu hak edecek bir suçu yoktur.
Görüldüğü üzere Hanefî mezhebi fıkıhçılarının bir kısmının 120 günden önce çocuk düşürmeyi câiz görmeleri, rahimdeki varlığın insan mı yoksa bir kan kümesi veya et parçası mı olduğu konusundaki yanlış bilgilerine dayanmaktadır. “Rahimdeki kitle hareket etmedikçe ve hareketin gaz vb. den değil de çocuktan geldiği bilinmedikçe çocuk olduğuna hükmedilemez” denilerek bu bilgi eksikliğine açıklık getirilmiştir. Günümüzde ise rahimde oluşan şeyin çocuk olup olmadığı yaklaşık onbeş gün sonra muayene ve test ile tesbit edilmektedir ve birçok organın ilk kırk gün içinde belirmeye başladığı da bilinmektedir. Bu bilgiler karşısında günümüzde, Hanefî mezhebi adına, 120 günden önce çocuk aldırmanın câiz olduğunu söylemek mümkün değildir, böyle bir fetvâ cinayete iştirak sayılır.

 

 

İstihâze ne demek? Kısaca

Cevapla