Paylaş
Çocukları azarlamak günah mı
Question
Çocukları azarlamak günah mı
Çocukları azarlamak günah mıdır? Dinimizde çocuk hata yaptığında hangi cezalar verilmelidir, çocukları azarlamanın İslamda bir sakıncası var mıdır?
Bu konuda bilgi verir misiniz?
Çocukları azarlamak günah değil lakin bir çocuğun kalbini kırmak onu üzmek üstünde olumsuz etkiler bırakır (.Bırakın çocuklarımız bizi delirtsinler. Bırakın onlar için eriyelim. Allah görmüyor mu? Melekler saymıyor mu? Ne kaybederiz ki? Dövünce düzeliyor mu çocuklar?
Kendinizden soğutmayın. İki yaşında çocuk, kendisini döveni izler. Her tokat da onun gözündeki sevecenliğiniz ve anneliğiniz biraz daha azalırAnnelik bir cihattır. Allah Teâlâ’nın bütün zamanlarda, bütün kadınlara açtığı bu kapıdan geçmek büyük bir nasiptir. Annelik, her dakikası ibadet gibidir. Elbette kolay değildir. Çetin bir emekten sonra Allah Teâlâ, büyük bir sevap vermektedir. Ne kadar sabrederseniz o kadar kazanacaksınız. Çocuğunuza her el kaldırışta o büyük sevap kaynağından birazını azaltıyorsunuz. Sabır yolunu biraz daha koşun. Ve en gergin olduğunuz zamanlarda, bulunduğunuz odanın kapısını kapatın. Siz yıllar sonra mezarda iken, doğurduğunuz o çocuğun bir seccadenin başında sizin için istiğfar edip dualar ettiğini ve meleklerin anında size bunu bir ikram olarak getirdiklerini düşünün).(nurettin yıldız)
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
İslam’da, çocukların yetiştirilmesi ve disipline edilmesi, ebeveynler veya veliler için önemli sorumluluklar olarak kabul edilir. Çocukları azarlamak veya uyarmak doğası gereği günah değildir, ancak İslam’ın öğretilerine bağlı kalarak disipline dengeli ve uygun bir şekilde yaklaşmak esastır.
İslam, ebeveynleri çocuklarına hikmet, sabır ve şefkatle rehberlik etmeye ve onları eğitmeye teşvik eder. Disiplin, zarar vermek veya korku aşılamak yerine, davranışı düzeltmek ve çocuğun gelişimini beslemek amacıyla uygulanmalıdır. Çocuklara sert veya kötü muamele İslam’da kesinlikle önerilmez.
Hz.Muhammed (s.a.v.) çocuklarla olan ilişkilerinde nezaket ve nezaket örneği göstermiştir. Anne babalara çocuklarını terbiye ederken nazik olmalarını, aşırı öfke ve zulümden kaçınmalarını tavsiye etti.
İslam’ın, etkili disiplin yöntemleri olarak olumlu pekiştirme, cesaretlendirme ve iyi bir örnek oluşturmayı vurguladığını not etmek önemlidir. Çocuklara ahlaki değerleri öğretmek, eylemlerinin sonuçlarını açıklamak ve rehberlik sunmak gibi proaktif önlemler, davranışlarını şekillendirmede yalnızca azarlamaya veya cezalandırmaya güvenmekten daha faydalı olabilir.
Nihayetinde, çocukları İslam’da terbiye etmenin ardındaki amaç, doğru değerleri aşılamak, onların esenliğini artırmak ve onların sorumlu bireyler olarak yetişmelerine yardımcı olmak olmalıdır.