Çocuklarımız Arasında Adalet

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Çocuklarımız Arasında Adaletli Davranmak

Cocuklarimiz Arasinda Adaletli Davranmak

Çocuklar, milletin geleceği ve teminatıdır. Bundan dolayı her milletin hedefi, gelecek için iyi nesiller yetiştirmek olmalıdır.

Yüce dinimiz İslam, çocuklara ayrı bir değer ve önem vermiş, kız-erkek ayrımı yapmadan eşit şekilde haklarını savunmuştur. Çünkü yavrularımız, “dünya hayatının süsleridir.”(1) ve yarınlarımıza yön veren değerli varlıklarımızdır.

Hz. Peygamber (s.a.v.)’in çocuklarla ilgili en önemli düzenlemelerinden biri de kız çocuklarını erkek çocuklarla eşit statüye getirmiş olmasıdır. Bedevi Araplar arasında kız çocuklarına karşı olumsuz davranışlar sosyal bir problem haline gelmişti. Kız çocuğu ailede maddi bakımdan bir yük, sosyal bakımdan bir utanç kaynağı ve uğursuzluk olarak kabul edilirdi.(2)

Ayrıca çocuklar ekonomik ve sosyal endişelerle öldürülürdü. Kur’an-ı Kerim’de cahiliye insanının kız çocuğuna karşı tutumu kötülenmiş, çocukların öldürülmeleri şiddetle kınanmış ve yasaklanmıştır.

Sevgili peygamberimiz kız çocuklarını o kadar severdi ki onların saçlarını taratır, güzel elbiseler giydirir ve ellerinden tutup onları yanlarında gezdirirdi.

Hz. Peygamber (s.a.v.), çocuklarına eşit muamele yapmanın her anne ve babanın görevi ve çocuğun doğal hakkı olduğunu bildirmiştir. Bu konuda çocukların kız-erkek, büyük-küçük, öz-üvey olması arasında fark yoktur. Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.); “Allahtan korkun ve çocuklarınız arasında adaleti gözetin”(3) buyurarak mal dağılımında adil olunmasını buyurmuşlardır. Kız çocuğu olduğu için onunla sofraya oturmaktan utanç duyan, falan kızın babası denildiğinde eliyle yüzünü örten bir anne-babanın akıbeti nasıl olur acaba? Kızım evlendi bir kocaya vardı. Ona mal gerekmez, hediye gerekmez demekle onların haklarından gasp etmek ne kadar akıl karıdır? Erkek evladına ayrı, kız çocuğuna ayrı muamele veya büyük-küçük farkı gözetmek onların ruhlarında psikolojik sorunlar meydana getirir.

Hz. Enes b. Malik şöyle rivayet ediyor: Nebi (s.a.v.)’in yanında bir adam vardı bu adamın oğlu geldi adam onu öptü ve kucağına oturttu. Kızı gelince ise onu önüne oturttu. Bunun üzerine Resulullah (sav) “Onlara eşit davranmalıydın.” (4)  buyurdu.

[1] Kehf 18/46

[2] Hz Muhammed ve evrensel mesajı  DİB.   Yayınları sayfa: 336.

[3] Tirmizi, “ Birr”,33.

(4) Heysemî, Mecmau’z-Zevâid, VIII, 156.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    0
    2023-04-30T01:21:53+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam dininde adalet, her alanda önemli bir kavramdır. Çocuklar arasında adaleti sağlamak da İslam dininde büyük bir önem taşımaktadır. Adaletin sağlanması, çocukların arasında sevgi, saygı ve kardeşlik bağlarının güçlenmesine yardımcı olur. İşte çocuklarımız arasında adaleti sağlamak için bazı öneriler:

    1. Davranışlarınızda adil olun: Çocuklar, ebeveynlerinin davranışlarından etkilenirler. Çocuklarınız arasında adil davranarak, onlara örnek olun. Bir çocuğa diğerinden daha fazla ilgi göstermek veya bir çocuğun yanlış davranışını diğerine göre daha hafif cezalandırmak, adaleti ihlal eder ve çocukların arasında huzursuzluğa neden olabilir.
    2. Eşit davranın: Çocuklarınız arasında eşit davranmaya çalışın. Her bir çocuğunuzun farklı ihtiyaçları ve kişilikleri olduğunu unutmayın. Ancak, her bir çocuğunuzun aynı değerde olduğunu hissettirin.
    3. Tartışmalara tarafsız yaklaşın: Çocuklar arasındaki tartışmalarda, tarafsız bir şekilde yaklaşın. Her iki tarafı da dinleyin ve objektif bir karar verin. Taraflardan birine diğerinden daha fazla hak vermek, adaleti ihlal eder.
    4. Sorumlulukları eşit şekilde paylaştırın: Çocuklarınıza, sorumlulukları eşit şekilde paylaştırmayı öğretin. Örneğin, ev işleri, çocukların her biri tarafından yapılabilir. Böylece, her bir çocuk kendini önemli hisseder ve diğer kardeşlerine saygı duyar.
    5. Ödülleri eşit şekilde dağıtın: Çocuklarınıza, ödülleri eşit şekilde dağıtmayı öğretin. Örneğin, başarıları için bir çocuğa daha fazla övgü vermek veya daha büyük bir hediye vermek, diğer çocuklarınızın kendilerini değersiz hissetmelerine neden olabilir.
    6. Açık iletişim kurun: Çocuklarınızla açık bir iletişim kurun. Onların hislerini ve düşüncelerini dinleyin ve onlara, onları anladığınızı hissettirin. Sorunlar ve tartışmalar olduğunda, çocuklarınızı dinleyin ve adaletli bir şekilde karar vermeye çalışın.

    Sonuç olarak, çocuklar arasında adaleti sağlamak, İslam dininde önemli bir kavramdır.

Cevapla