Paylaş
Çocuklarımız Ve Kuran Eğitimi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Çocuklarımıza Kuran Eğitimi
Yüce Rabbimizin bizlere bu dünyada verdiği nimetlerden birisi de şüphesiz, evlerimizin bereketi,(1) dünya hayatının süsü,(2) göz aydınlığımız,(3) sevinç kaynağımız, gönül huzurumuz olan çocuklarımızdır. Temiz bir yaratılışla ve günahsız bir şekilde dünyaya gelen ve geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza dünya ve ahiret ile ilgili doğru bilgileri öğretmek en önemli görevlerimizden bir tanesidir.
Çocukların davranışlarında ve gelişmelerinde ailenin, çevrenin ve verilen eğitimin çok önemli olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Şayet çocuklar bilim, din ve ahlâkî değerlere göre eğitim-öğretim görürlerse; istikameti bulacak böylece Cenab-ı Hakk’ın rızasına, insanlığın faydasına uygun bir hayat sürdüreceklerdir. Hem dünyada hem de ahirette huzuru bulacaklardır.
Bizler faydalı işler yapan, hayırlı eserler bırakan ve arkamızdan hayır dualar eden çocuklar geride bırakmak ve geleceği onlara teslim için çalışmalıyız. Çünkü yüce Allah (c.c.); ”Ey inananlar! Kendinizi ve ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyunuz.”(4) buyurarak dikkatleri bu konuya çekmişlerdir.
Sevgili Peygamber Efendimiz (S.A.V.) asırlar öncesinden çocukların eğitim ve terbiyesi konusunda nasıl davranılması gerektiğine dair evrensel ilkeleri ortaya koyarak ”Çocuklarınıza güzel muamelede bulunun ve onları güzel terbiye edin.”(5), “Sizin en hayırlınız Kur’anı öğrenen ve öğretenlerinizdir.”(6) buyurmuşlardır.
Geleceğimizi kendilerine güvenle emanet edeceğimiz çocuklarımız ve gençlerimiz, bu yaz tatilinde zaman ayırarak Kur’an’ı öğrenmek ve dinimiz konusunda bilgilenmek için kurslara geleceklerdir. Bu çocuklarımız, usullere uygun olarak derslerin verildiği yaz Kur’an kurslarımızda, hem eğlenecekler hem de manevi havayı teneffüs ederek zararlı alışkanlıklardan korunacaklardır.
Yaz Kur’an kurslarının verildiği camilerimiz sadece ibadet yerleri değil aynı zamanda Kur’an ve diğer faydalı bilgilerin verildiği mekanlardır. Çocuklarımız, bu camilerde öğretimin yanı sıra caminin manevi atmosferinden dolayı ibadet alışkanlığını kazanacakları gibi aynı zamanda dinlenme imkanı bulmuş olacaklardır.
Bu camilerde her türlü bid’at ve hurafeden uzak, usulüne uygun bir şekilde Kur’an’ı öğrenme ve temel dinî bilgiler ile ahlak dersleri öğretilmektedir. Böylece Kur’an, Peygamber efendimiz, aile, vatan, millet ve insan sevgisi verilmekle kendisiyle, ailesiyle ve toplumla barışık olan çocuklar yetişmiş olacaktır.
Küçük yaşlarda verilen eğitimin kalıcı ve etkili olduğunu, hayatını şekillendirdiğini unutmamalıyız. Bu itibarla çocuklarımızı geleceğe en güzel şekilde hazırlama gayreti içerisinde olalım. Yaz Kur’an kurslarımıza çocuklarımızı gönderelim. Çocuklarımıza ‘’…Rabbinizden bir öğüt, gönüller derdine bir şifa, müminlere bir hidayet ve rahmet olan’’(7) Kur’an-ı kerim’i öğretelim.
1- Kenzül irfan, 338.
2- Kehf, 46.
3- Furkan,74
4-Tahrim, 6.
5-Seçme Hadisler,3/30.
6- Riyazû’s-Salihîn Ter. C:2 S.339 Hd.No:997.
7-Yunus, 57.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Çocuklarda Din Eğitimi
Çocuklar, anne baba elinde Allah’ın bir lütfu ve emanetidir. Bu emaneti korumak ise bir anne-babanın kulluk görevlerinin başında gelmektedir. Nitekim Kur’ân-ı Kerim’de: “Bilin ki, mallarınız ve çocuklarınız birer imtihan aracıdır. Allah katında ise büyük bir mükâfat vardır.”(1) buyrularak, çocukların bizler için bir imtihan vesilesi olduğuna dikkat çekilmiştir. Çocuklarımızın kalpleri, kıymetli bir cevher olup, anne-babaların ellerinde mum gibi her şekli alabilmektedir. Bu açıdan çocuklarımıza güzel bir ahlak ve terbiye eğitimi vererek onları her türlü yanlış yollardan korumayı kulluğun bir gereği olarak bilmeliyiz.
Çocuk bir servettir. Onu korumak, en iyi şekilde terbiye etmek, ona din eğitimi ve öğretimi vermek ise bir maharettir. Zira maharetli bir ebeveyn olmak istiyorsak, onları bedenen sağlıklı bir şekilde yetiştirdiğimiz gibi, manevi olarak da yetişmelerine özen göstermeliyiz. Dolayısıyla onlara ölçülü bir sevgi ile davranmak, şefkat ve merhamet kanatlarını gererek, onları en iyi şekilde eğitmenin gayreti içinde olmalıyız.
Şu kısacık dünya hayatında çocuklara sadece maddi imkân sağlamaktan ziyade, onların iyi, ahlaklı ve erdemli bir insan olmaları içinde çalışmalıyız. Hiç şüphesiz bu da din eğitimi ve öğretimi ile olacaktır.
Yüce Dinimizin çocukların din ve ahlak eğitimi için anne ve babaya yüklediği sorumluluk açıktır. Çocuğu hayata hazırlamak, ona güzel bir ahlak kazandırmak ve temel dinî bilgilerin öğrenilmesini sağlamak, anne ve babanın çocuğuna yapabileceği en öncelikli görevleri arasındadır. Ayrıca bu özelliklere sahip olmak, çocuğun ebeveyn üzerindeki haklarındandır. Sevgili Peygamberimizin şu mübarek sözünü asla unutmamak gerekir:
“Hiçbir anne ve baba, çocuğuna güzel bir terbiyeden daha üstün bir bağışta bulunamaz” (2)
1-Enfal 8/ 28
2-Tirmizi, Birr, 33
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Çocuklarımızın İslamiyet’i öğrenmeleri ve Kuran’ı Kerim’i anlamaları, hayatları boyunca takip edecekleri bir yol haritası sunar. Bu nedenle, İslam’a göre çocuklarımızı eğitmenin en önemli yönlerinden biri, onlara Kuran eğitimi vermektir. İşte çocuklarımıza Kuran eğitimi nasıl verileceğine dair bazı öneriler:
Sonuç olarak, çocuklarımıza Kuran eğitimi verirken, onların ilgisini çekecek ve öğrenme sürecini daha eğlenceli hale getirecek yöntemler kullanabilirsiniz.