Paylaş
Çocuklarımıza Karşı Görevlerimiz
Question
Çocuklarımıza Karşı Bizim Üzerimize düşen Görevler
Allah-u Teala’nın insanlara lütfettiği nimetler sayısızdır. Bu nimetleri en iyi şekilde değerlendirmek, hayata sunabilmek müminin en büyük görevidir. Nimete şükür; ona gereken değeri vermek, yerinde kullanmak ve onu faydalı hale getirmekle olur.
Dinimizin muhatabı insan, gaye ve hedefi ise insanın dünya ve ahirette mutluluğu ve saadetidir, toplumun huzurudur. Toplumu meydana getiren en önemli unsur çocuklardır. Onlar hayatın başlangıcı ve bugüne taşıyanlardır. Bugünün çocukları da hayatı yarına taşıyacaklardır.
Çocuk; gözümüzün aydınlığı, evimizin neşesi ve dünya hayatının meyvesidir. Geleceğimizin teminatıdır. Onların iyi terbiye edilmesi gerekir.
Allah-u Teala Kur’an-ı Kerim’de çocuklar için; “Dünya hayatının süsü ve zineti…” (1) buyurmuştur. Yüce Kitabımızın süs ve zinet olarak vasıflandırdığı bir varlığı, İslam’ın emrettiği şekilde büyütmek ve terbiye etmek gerekir. Bu konuda gerek Allah-u Tealanın, gerekse Peygamberimizin emir ve tavsiyeleri vardır. Allah-u Tealanın şu ayeti kerimede: “Ey iman edenler! kendinizi ve çoluk çocuğunuzu cehennem ateşinden koruyun; onun yakıtı, insanlar ve taşlardır…” (2) buyurması üzerine, Hz. Ömer (R.A.) : Peygamberimize yönelerek: “Ey Allah’ın Rasulü! Kendimizi Allah ve Rasulünün emirlerine itaat ederek yasaklarından kaçınarak koruyabiliriz. Fakat eşlerimizi ve çocuklarımızı cehennem ateşinden nasıl koruyabiliriz?” diye sordu.
Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v.) cevaben; “Allah’ın size emrettiklerini, sizde onlara emredersiniz. Allah’ın size yasakladıklarını siz de onlara yasaklarsınız. Bu tutumunuz onları koruma olur.” (3) buyurmuşlardır. Çocuğa Allah’ın emirlerini emrederken çok dikkatli davranılması gerekir.
Peygamberimiz (s.a.v) bu hususta şöyle buyururlar: “Çocuklarınıza hoş muamelede bulunun ve onları en güzel şekilde terbiye edin.” (4)
Ayet-i kerime ve hadis-i şeriflerde her anne-baba çocuklarını iyi terbiye etmekle emrolunmuştur. Bu görevlerin ihmali yaşanılan toplum için büyük zararlar meydana getirir. Küçük yaşta çocukları terbiye etmez veya ihmal edersek, büyük yaşlarda isyan ettiklerinde, bir felaketle karşı karşıya geldiklerinde şikayete hakkımız olamaz.
Gözümüzün aydınlığı, evimizin neşesi ve dünya hayatının meyvesi olan çocuklarımızı iyi terbiye edelim. Onların kalbine; Allah, Peygamber ve vatan sevgisini yerleştirelim. Zamanında onları ibadetlere alıştıralım. Kısacası Peygamberimiz (s.a.v)’in; “Hiçbir baba çocuğuna güzel terbiyeden daha üstün bir hediye vermiş olamaz” (5) hadis-i şerifini unutmayalım.
(1) Kehf , 46
(2) Tahrim, 6
(3) Hutbe, 1996 Kasım
(4) Seçme Hadisler, Sh. 164
(5) 250 Hadis, 204
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
İslam’da anne ve babaların çocuklarına karşı önemli görev ve sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklar sevgi, ilgi, rehberlik ve yetiştirme ilkelerine dayanmaktadır. İslam’da anne ve babanın çocuklarına karşı bazı temel görevleri şunlardır:
Karşılama ve Koruma: Ebeveynler, çocuklarının maddi, duygusal ve fiziksel refahını sağlamakla yükümlüdür. Bu, onlara güvenli ve besleyici bir ortam sağlamayı, yiyecek, barınak, giyim ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamayı içerir.
Sevgi ve Şefkat: İslam, ebeveynleri çocuklarına karşı sevgi, şefkat ve merhamet göstermeye teşvik eder. Sevgi ve nezaketi ifade etmek, ebeveynler ve çocuklar arasında güçlü bir duygusal bağ kurulmasına yardımcı olarak bir güvenlik ve güven duygusu geliştirir.
Ahlaki ve Manevi Rehberlik: Ana-babalar, çocuklarına İslami değerleri, ahlakı ve ahlakı aşılamakla yükümlüdürler. Onlara İslam’ın ilkelerini, namazın önemini, güzel ahlakı, dürüstlüğü ve başkalarına saygıyı öğretmeleri için teşvik edilirler. Ebeveynler, İslam’ın öğretilerini kendi davranış ve etkileşimlerinde somutlaştırarak rol model olmaya çalışmalıdır.
Eğitim ve Bilgi: Ebeveynler, çocuklarına çok yönlü bir eğitim vermekten sorumludur. Buna hem laik bilgi hem de İslami eğitim dahildir. Ana-babalar, çocuklarını ilim aramaya, mükemmelliğin peşine düşmeye ve entelektüel kapasitelerini İslami ilkelere uygun bir şekilde geliştirmeye teşvik etmelidir.
Disiplin ve Rehberlik: Ebeveynlerin çocuklarını adil ve uygun bir şekilde disipline etme görevi vardır. Disiplin, sertliğe veya şiddete değil, sevgiye, anlayışa ve rehberliğe dayanmalıdır. Amaç, çocukların öz disiplin, sorumluluk ve doğru ve yanlış duygusu geliştirmelerine yardımcı olmaktır.
Duygusal Destek ve Danışmanlık: Ebeveynler, çocuklarını dinlemek, duygusal destek sağlamak ve zor zamanlarda rehberlik sunmak için hazır olmalıdır. Çocukların düşüncelerini, endişelerini ve duygularını rahatça ifade edebilecekleri açık ve güven veren bir ortam yaratmalıdırlar.
Onların İyiliği İçin Dua Etmek: Anne babalar, çocuklarının iyiliği, hidayet ve başarısı için dua etmeye (dua) teşvik edilir. Onların manevi yönden gelişmesi, belalardan korunmaları, hem dünyada hem de ahirette başarılı olmaları için dua etmeleri faziletli bir davranış olarak kabul edilir.
Evlilik ve Gelecek Planlaması: Çocuklar yetişkinliğe eriştiklerinde, ebeveynler evlilik, kariyer seçimleri ve gelecek planlama ile ilgili konularda onlara rehberlik etmekten sorumludur. Ebeveynler, yetişkin çocuklarının özerkliğine ve bireyselliğine saygı gösterirken, bu önemli yaşam kararlarında tavsiye ve destek sağlamalıdır.
Bu görevlerin, her çocuğun benzersiz ihtiyaçları ve kişilikleri göz önünde bulundurularak bilgelik, sabır ve anlayışla yerine getirilmesi gerektiğini unutmamak önemlidir. Nihai amaç, erdemli, Allah bilincine sahip, topluma olumlu katkılarda bulunan, hem dünyada hem de ahirette başarılı olmak için çabalayan bireyler yetiştirmektir.