Çocuklarımıza Sahip Çıkalım

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Çocuklarımızı Koruyalım

Cocuklarimiza Sahip Cikalim

Dinimizin muhatabı insan, gaye ve hedefi ise insanın dünya ve âhiret mutluluğudur, toplumun huzurudur. Toplumu meydana getiren en önemli unsur çocuklardır. Onlar hayatın başlangıcı ve bu güne taşıyanlardır. Bugünün çocukları da hayatı yarına taşıyacaklardır.

Yüce Allah’ın bizlere büyük bir nimeti ve ihsânı olan çocuklarımızı, hayatımızın süsü, gözümüzün nuru olarak görürüz.  Ancak bu  bizler için çok önemli olan yavrularımız için yeterli değildir. Onları iyi eğitip güzel terbiye etmek gibi yerine getirmemiz gereken önemli sorumluluklar bulunmaktadır. Allah bizi bunlardan sorguya çekecektir. Bu sorumlulukları yerine getirmek, bizim için ebedi mükafat sebebidir. Cenabı hak bu konuda şöyle buyurmaktadır “Bilin ki mallarınız ve çoluk çocuğunuz birer deneme aracıdır. Allah katında ise büyük bir mükafat vardır.”1

Sevgili Peygamberimiz (sav) de çocuklarımıza karşı görevlerimizi şöyle vurgulamaktadır “Hepiniz yöneticisiniz ve yönetiminiz            altında bulunanlardan sorumlusunuz”2“ Çocuklarınıza güzel davranıp  iyilikte ve ikramda bulununuz. Onları en güzel şekilde terbiye ediniz”3

Allahü Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de  çocuklar için “Mallar ve evlatlar, dünya hayatının süsüdür. Baki kalacak Salih ameller ise, Rabbinin katında , sevap olarak da ümit olarak da daha hayırlıdır.”4 buyurmuştur. Yüce kitabımızın süs ve ziynet olarak vasıflandırdığı bir varlığı, İslam’ın emrettiği şekilde büyütmek ve terbiye etmek gerekir. Çocuk güzel terbiyeyi ilk önce aile ortamından alır. Yüce Rabbimiz çocuklarımızla ilgilenmemiz hususunda şöyle buyurmaktadır: “Ey Mü’minler kendinizi ve ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. O’nun başında acımasız, güçlü, Allah’ın kendilerine  verdiği emirlere karşı gelmeyen  ve emrettiklerini yapan melekler vardır.”5

Bu ayetle ilgili olarak Hz. Ömer (ra) Sevgili Peygamberimize “Ya Rasulullah! Kendimizi ateşten koruruz. Ancak çocuklarımızı nasıl koruyabiliriz ?” diye sordu. Allah Rasülü (sav) söyle buyurdu: “Allah’ın sizi nehyettiği şeylerden onları sakındırır ve Allah’ın size emrettiği şeyleri onlara emrederseniz”6 bu şekilde onları korumuş olursunuz.

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    “Çocuklarımıza Sahip Çıkalım” dini ve kültürel sınırları aşan önemli bir hedeftir. Dini inançları ne olursa olsun, çocukların güvenliği ve esenliği bir bütün olarak toplum için bir öncelik olmalıdır.

    Çocukların korunmasını İslami bir bağlamda tartışırken, İslam’ın çocukların haklarını, onurunu ve güvenliğini korumaya büyük önem verdiğini vurgulamak önemlidir. İslam, takipçilerine, Allah’tan (Tanrı) bir emanet ve bir nimet kaynağı olarak kabul edildikleri için çocuklara bakmayı ve onları beslemeyi öğretir.

    İslam’da çocukları korumanın önemini vurgulayan bazı temel ilkeler şunlardır:

    Çocukların haklarına saygı: İslam, çocukların sevgi, bakım ve korunma haklarını vurgular. Ebeveynler ve bakıcılar, fiziksel, duygusal ve ruhsal ihtiyaçlarını karşılamak da dahil olmak üzere çocuklara karşı sorumluluklarını yerine getirmeye teşvik edilir.

    İstismar yasağı: İslam, fiziksel, duygusal veya cinsel istismar dahil olmak üzere her türlü istismarı kesinlikle yasaklar. İslam, çocuklara nezaket, şefkat ve adaletle davranmanın önemini vurgular.

    Eğitim ve rehberlik: İslam, bilgi edinmeyi ve güçlü bir ahlaki pusula geliştirmeyi teşvik eder. Çocuklara uygun eğitim, rehberlik ve olumlu rol modelleri sağlamak ebeveynlerin, aile üyelerinin ve daha geniş topluluğun sorumluluğundadır.

    Zararın önlenmesi: İslam, zararı önlemek ve çocukların güvenliğini sağlamak için proaktif önlemleri teşvik eder. Bu, besleyici bir ortam yaratmayı, güçlü aile bağlarını sürdürmeyi ve çocukların esenliğine yönelik potansiyel riskleri veya tehlikeleri aktif olarak ele almayı içerir.

    Hesap verebilirlik ve adalet: İslam, çocuklara zarar verenler için hesap verebilirliği teşvik eder. İslami öğretiler, adalet aramanın ve çocuklar da dahil olmak üzere savunmasız kişilerin haklarını korumanın önemini vurgular. Bir çocuk zarar görürse İslam, istismarı bildirmeyi, yasal yollara başvurmayı ve faillerin hesap vermesini sağlamayı teşvik eder.

    Çocuklarımızı korumak için ailelerin, toplulukların ve hükümetlerin birlikte çalışması önemlidir. Bu, güvenli ve destekleyici ortamlar yaratmayı, çocuk koruma konusunda farkındalığı artırmayı, uygun yasal çerçeveleri uygulamayı ve hem çocuklar hem de aileleri için danışmanlık ve destek için kaynak sağlamayı içerir.

    Sonuç olarak, çocukları korumak, dini veya kültürel geçmişleri ne olursa olsun, bireylerin, toplulukların ve kurumların ortak çabalarını gerektiren ortak bir sorumluluktur.

    En iyi cevap

Cevapla