Paylaş
Çocukların Eğitiminde Anne Ve Babanın Sorumlulukları
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Çocukların Eğitim Ve Öğretimin konusunda Anne Babanın Etki ve sorumluluğu
İslâm, kişinin çocuk sahibi olmasını, büyük sorumluluk gerektiren bir durum olarak değerlendirmiştir. Çocuğun dünya ve âhiret mutluluğunun gözetilmesi, onu dünyaya getiren insanların önemle üzerinde durmaları gereken bir konudur. İslâmiyet bu hususta birinci derecede babayı sorumlu tutar. “Ey iman edenler! Kendinizi ve çoluk çocuğunuzu, yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden koruyun”[1] mealindeki ayet, çocukların ve diğer aile fertlerinin gözetiminden ve terbiyesinden aile büyüklerinin sorumlu olduğunu açıkça ifade etmektedir. Hz. Peygamber(sav) de: “Hepiniz çobansınız ve hepiniz güttüklerinizden sorumlusunuz”[2] mealindeki hadisinde de aynı şekilde aile büyüklerinin sorumluluğuna dikkat çeker.
İslâm eğitimcileri eğitimin doğumla birlikte, hatta daha önceden başlaması gerektiği hususunda görüş birliği içindedir. Bu nedenle çocuğu sağlıklı, ahlâklı ve dindar yetiştirmek, ancak çok erken yaşlardan başlayarak onun eğitimini ciddiye almakla mümkün olur. Küçük yaşlarda çocuktaki yanlış davranışların önüne geçilmediği takdirde ileri yaşlarda bunların telâfisi imkânsız hale gelir. Bu nedenle çocuğun yetiştirilmesinde dikkat edilecek ilk husus onun gıdası ve helal olarak beslenmesidir. Giyim konusunda da çocuk sadeliğe alıştırılmalı, kız ve erkek çocukların cinsiyet farklılığını yansıtacak şekilde değişik tarzda giyinmelerine dikkat edilmelidir.
Çocuğumuzun sahip olduğu imkânlar sebebiyle başkalarına üstünlük taslamasını önlemeliyiz. Alçak gönüllü, arkadaşlarıyla hoş geçinen ve imkânlarını onlarla paylaşmasını bilen uyumlu bir insan olarak yetişmesini sağlamalıyız. İnançlı ve bilgili olmanın her türlü maddî değerlerden üstün olduğunu öğütlemeliyiz. Dürüstlük, çalışkanlık, yardım severlik gibi faziletlere özendirmeliyiz. Kıskanç, bencil, para ve mal düşkünü olmasına fırsat vermemeliyiz.
Ayrıca çocuklar ana babaya, öğretmene ve büyüklere hürmet etmeye, küçüklere karşı sevgi ve şefkatle davranmaya alıştırılmalı, kaba ve uygun olmayan davranışları düzeltilmelidir. Kur’ân-ı Kerim’de de belirtildiği üzere[3] çocuklara adabı muaşeret kaideleri öğretilmelidir.
Çocuğun iyi davranışları takdir edilerek ödüllendirilmeli, hatalı davranışları konusunda yapıcı ve yönlendirici bir şekilde uyarılmalı, insanlık gururunu incitecek eleştirilerden sakınılmalıdır. Çocuğun yanlış tutumu engellenirken mutlaka doğrusu da gösterilmelidir. Hataların düzeltilmesinde kötü söz, azarlama, bağırıp çağırma, aleyhte kıyaslamalar yapma ve kıskandırma gibi yaklaşımlar faydadan çok zarar getirir.
Çocuklarda küçük yaşlardan itibaren imanla birlikte ibadet şuurunun da geliştirilmesi gerekir. Nitekim onlara namazın öğretilmesi ve aile reisinin de bunda devamlı olması Kur’ân-ı Kerîm’de “Çoluk çocuğuna namazı emret ve sende namaza sabırla devam et.“[4] buyrulmaktadır. Hz. Peygamber (sav) de yedi yaşına geldiğinde çocukların namaz kılmaya alıştırılmalarını tavsiye etmiştir.
Çocukların sevgiye, iyi örneklere, açıklayıcı doğru bilgilere ihtiyacı vardır. Çocuğun dinî, ahlâkî ve meslekî eğitimi ailenin en zor ve bir o kadar da önemli görevidir. Hz. Peygamber’in: “Ben ancak bir öğretmen olarak gönderildim”[5] anlamındaki hadisi ise eğitimin bir peygamber mesleği olduğunu gösterir. Yine Efendimiz (sav) çocuğa verilen terbiyenin önemiyle ilgili olarak “Hiçbir baba çocuğuna güzel terbiyeden daha değerli bir miras bırakamaz”[6] buyurmuştur.
BENZER KONULAR:
- Çocuk Sevgisi Ve Terbiyesi
- Çocuklarımıza Karşı Görevlerimiz
- İslamda Aile Ve Anne Sevgisi
- İslam’da Çocuk Terbiyesi Ve Ahlakı
- İslamda Eğitim Ve Öğretimin Önemi
- Tümünü görüntüle.
[1] Tahrîm, 66/6.
[2] Buhârî, “Cuma”, 11; Müslim, “İmâre”, 20.
[3] Nûr 24/58.
[4] Taha 20/137
[5] İbn Mâce, “Mukaddime”, 17.
[6] Tirmizî, “Birr”, 33.
[7] Bakara, 2/128.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Çocukların eğitimi, İslam dini açısından büyük bir öneme sahiptir ve anne ve babaların bu konuda büyük sorumlulukları vardır. İşte İslam dininde çocukların eğitiminde anne ve babanın sorumluluklarına dair bazı temel prensipler:
Bu sorumluluklar, İslam dininde çocukların eğitiminde anne ve babanın temel sorumluluklarını kapsar