Cömertlik ile ilgili kısa hadisler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Cömertlik hakkında kısa hadisler

Comertlik ile ilgili kisa hadisler

“Cömert insan, Allâh’a, cennete ve insanlara yakın; cehennem ateşine uzaktır. Cimri ise, Allâh’a, cennete ve insanlara uzak; cehennem ateşine yakındır! Câhil cömert, Allâh Teâlâ’ya cimri âbidden daha sevimlidir.” (Tirmizî, Birr, 40/1961)

“Cömerdin kusûruna bakmayın, zîrâ o, her sürçtüğünde Allâh Teâlâ onun elinden tutar.” (Heysemî, VI, 282)

Hazret-i Ebû Bekir’in kızı Esmâ -radıyallâhu anhâ– da, Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-‘in kendisine şöyle buyurduğunu söyler:

“Kesenin ağzını sıkma! Allâh da sana sıkarak verir!” (Buhârî, Zekât, 21)

“İnfâk et, sayıp durma, Allâh da sana karşı nîmetini sayıp esirger. Paranı çömlekte saklama, Allâh da senden saklar.” (Müslim, Zekât, 88)

“Cimri ile cömerdin durumu, göğüsleri ile köprücük kemikleri arasına zırh giyinmiş iki kişinin durumuna benzer. Cömert, sadaka verdikce, üzerindeki zırh genişler, uzar, ayak parmaklarını örter ve ayak izlerini siler. Cimri ise, bir şey vermek istediğinde, zırhın halkaları birbirine iyice geçer, onu sıkıştırır; genişletmek için ne kadar çalışsa da başaramaz.” (Buhârî, Cihâd 89, Zekât 28; Müslim, Zekât 76-77)

Cömertlik, dalları dünyâya uzanan cennet ağaçlarından bir ağaçtır. Kim onun dallarından birine tutunursa, bu onu cennete götürür. Cimrilik ise, dalları dünyâya uzanmış cehennem ağaçlarından bir ağaçtır. Kim de, onun dallarından birine tutunursa, bu da onu cehenneme çekip sürükler!..”(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân, VII, 435)

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da cömertlik konusuna dair bazı kısa hadisler şunlardır:

    1. “Cömertlik bir ağaç gibidir. Meyvesi olgunlaşınca, rüzgarın esmesiyle dalları sallanır ve meyvesini dağıtır.” (İbn Mace)
    2. “Cömertlik, malı azaltsa da, nimeti çoğaltır.” (Müslim)
    3. “Cömertlik yapınca, Allah sizinle beraberdir.” (Tirmizi)
    4. “Cömert olun ki, cennette de cömertlikle karşılanasınız.” (Müslim)
    5. “Allah, cömert kişiyi sever.” (Tirmizi)
    6. “Cömertlik, kişinin malını tamamlar, kalbini temizler ve kötülükleri yok eder.” (Tirmizi)

    Bu hadislerde cömertlik erdemine vurgu yapılır. Cömertlik, malı paylaşma, yardımseverlik ve başkalarına ihtiyaç duydukları zamanlarda yardım etme anlamına gelir. Müslümanlar, cömertlikle ilgili bu hadisleri örnek alarak, toplumda yardımlaşma ve dayanışma kültürünü yaymak için çaba sarf ederler.

    En iyi cevap
  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cömertlik ile ilgili kısa hadisler:

    • “Cömertlik, cennet selvisinin dalıdır. Bu dalı elinden bırakana eyvahlar olsun.” (Tirmizî, Birr, 53)
    • “Cömertlik, Allah’a yakınlıktır, cennete yakınlıktır, insanlara yakınlıktır, ama cehennemden uzaklıktır. Cimri ise Allah’tan uzak, cennetten uzak, insanlardan uzak, ama cehenneme yakındır. Cömert cahil, Yüce Allah katında cimri âbidden daha sevimlidir.” (Tirmizî, Birr, 55)
    • “Cömertlik, zenginlik, cimrilik ise fakirliktir.” (Tirmizî, Birr, 54)
    • “Cömert, eli açık kimsedir. Allah da eli açıktır. Kim elini cömertçe açarsa, Allah da ona elini cömertçe açar.” (Tirmizî, Birr, 56)

    Bu hadisler, cömertliğin önemini ve cömertliğin Allah katındaki değerini vurgulamaktadır. Cömertlik, Allah’a yakın olmanın, cennete yakın olmanın, insanlarla iyi ilişkiler içinde olmanın ve fakirlikten uzak olmanın bir yoludur. Cömertlik, aynı zamanda Allah’ın hoşnutluğunu kazanmanın bir yoludur.

Cevapla