Cuma günü oruç tutmak ile ilgili hadisler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

ORUCU SADECE CUMA GÜNÜ TUTMANIN MEKRUH OLUŞU

Cuma gunu oruc tutmak ile ilgili hadisler

Hadisler

1764- عَنْ أَبي هُرَيْرة رضَيَ اللَّه عَنْهُ عَنِ النَّبِيِّ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم قَالَ : « لا تَخُصُّوا لَيْلَةَ الجُمُعَةِ بِقِيَامٍ مِنْ بَيْن اللَّيَالي ، وَلا تَخُصُّوا يَوْمَ الجُمُعَة بِصيَامٍ مِنْ بيْنِ الأَيَّامِ إِلاَّ أَنْ يَكُونَ في صَوْمٍ يَصُومُهُ أَحَدُكُمْ » رواه مسلم .

1764. Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Geceler arasında sadece cuma gecesini namaz kılmaya ayırmayınız. Günler arasında da sadece cuma gününü oruç tutmaya tahsis etmeyiniz. Ancak, sizden birinizin tutmakta olduğu oruç cumaya rastlarsa, bunda bir sakınca yoktur.”

Müslim, Sıyâm 148. Ayrıca bk. Ahmed İbni Hanbel, Müsned, VI, 444

1767 numaralı hadis ile birlikte açıklanacaktır.

1765- وَعَنْهُ قَالَ : سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم يَقُولُ : « لا يَصُومَنَّ أَحَدُكُمْ يَوْمَ الجُمُعَةِ إِلاَّ يَوْماً قَبْلَهُ أَوْ بَعْدَهُ » متفقٌ عليه .

1765. Yine Ebû Hüreyre radıyallahu anh, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’ i şöyle buyururken işittim demiştir:

“Sizden biriniz, cumadan bir gün önce veya bir gün sonra oruç tutmadıkça, sadece cuma günü oruç tutmasın.”

Buhârî, Savm 63; Müslim, Sıyâm 147. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Savm 50

1767 numaralı hadis ile birlikte açıklanacaktır.

1766- وَعَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَبَّادٍ قَالَ : سَأَلْتُ جَابِراً رَضِيَ اللَّه عَنْهُ : أَنَهَى النَّبِيُّ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم عَنْ صَوْمِ الجُمُعَةِ ؟ قَالَ : نَعَمْ . متفقٌ عليه .

1766. Muhammed İbni Abbâd şöyle dedi:

Câbir radıyallahu anh’den, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem cuma günü oruç tutmayı yasakladı mı diye sordum? Câbir:

– Evet, yasakladı, dedi.

Buhârî, Savm 63; Müslim, Sıyâm 146

Aşağıdaki hadis ile birlikte açıklanacaktır.

1767- وَعَنْ أُمِّ المُؤْمِنِينَ جُوَيْريَةَ بنْتِ الحَارِثِ رَضِيَ اللَّه عَنهَا أَنَّ النَّبيَّ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم دَخَلَ عَلَيْهَا يوْمَ الجُمُعَةَ وَهَيَ صائمَةٌ ، فَقَالَ : « أَصُمْتِ أَمْسِ ؟ » قَالَتْ : لا ، قَالَ : « تُرِيدينَ أَنْ تَصُومِي غداً ؟ » قَالَتْ : لا ، قَالَ : « فَأَفْطِري » رَوَاهُ البُخاري .

1767. Mü’minlerin annesi Cüveyriye Binti Hâris radıyallahu anhâ’dan nakledildiğine göre, kendisi oruçlu iken bir cuma günü Peygamber-i Zîşan sallallahu aleyhi ve sellem onun yanına girmişti. Efendimiz:

– “Dün oruç tuttun mu?” diye sordu, Cüveyriye:

– Hayır, tutmadım, dedi.

– “Yarın oruç tutmak istiyor musun?” diye sordu.

– Hayır, tutmayacağım, dedi. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz:

– “O halde orucunu boz” buyurdu.

Buhârî, Savm 63

Hadislerden Öğrendiklerimiz

1. Haftanın geceleri içinde sadece cuma gecelerini ibadete ayırmak Peygamber Efendimiz tarafından hoş karşılanmamış olup, böyle bir uygulama mekruhtur.

2. Müslümanların yahudi ve hıristiyanlar gibi haftada sadece bir günü yoğun ibadet günü olarak özelleştirmeleri yasaklanmıştır. Müslümanlar için bütün günler ibadet günleridir.

3. Haftanın sadece cuma günlerini oruca ayırmak İslâm âlimlerinin çoğunluğu tarafından câiz görülmemiş, mekruh kabul edilmiştir.

4. Ebû Hanîfe, İmam Mâlik ve İmam Muhammed cuma günü oruç tutmayı sakıncalı görmemişler, Ebû Yûsuf ise bunu mekruh görmüştür.

5. Bir gün önce veya bir gün sonrasıyla birlikte cuma gününü oruçlu geçirmek câiz olduğu gibi, bir kimsenin âdeti üzere tutmakta olduğu oruç, cuma gününe rastlarsa o gün oruç tutmasında herhangi bir sakınca yoktur.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cuma günü oruç tutmakla ilgili olarak İslam’da bazı hadisler bulunmaktadır. Cuma günü oruç tutmanın sevapları ve faziletleri anlatılmıştır. İşte cuma günü oruç tutmakla ilgili bazı hadisler:

    1. Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Kim cuma günü oruç tutarsa, bununla cuma günü namazı kılanların oruç tuttuğunu ifade etmiş olur. Cuma günü namazı kılanların her biri için (oruç tutanın sevabı kadar) bir nehir vardır.” (İbn Mâce)

    Bu hadiste, cuma günü oruç tutmanın cuma namazı kılanların oruç tuttuğunu ifade ettiği ve bu tutulan oruçların büyük sevaplara ulaştığını anlatır.

    1. Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Kim cuma günü oruç tutarsa, ona cuma namazı kılanların oruç tuttuğu sevabı verilir.” (Tirmizi)

    Bu hadiste de cuma günü oruç tutan kişiye, cuma namazı kılanların oruç tuttuğu sevap verildiği ifade edilir.

    1. Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Kim cuma günü bir gün oruç tutarsa, bu onun için Cuma’dan önceki gün ile sonraki gün arasındaki günahlarını örter.” (Buhari, Müslim)

    Bu hadiste, cuma günü oruç tutmanın kişinin günahlarını örteceği ve bir nevi kefaret olduğu ifade edilir.

    En iyi cevap

Cevapla