Cuma günü oruç tutulur mu

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Cuma günü oruç tutmak hadis arapça türkçe

Cuma gunu oruc tutulur mu

Cuma günü orucu ile ilgili Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem sadece cuma günü oruç tutmayı mekruh görmüştür yalnız bu yanlış anlaşılmasın cuma günleri sadece oruç tutmak mekruhtur yani senenin 52 haftasında sadece cuma gününe özel oruç tutmak mekruhtur yoksa oruç tutacağız zaman cumaya denk gelirse onun sünnete aykırı bir durum yoktur mekruh değildir

1764- عَنْ أَبي هُرَيْرة رضَيَ اللَّه عَنْهُ عَنِ النَّبِيِّ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم قَالَ : « لا تَخُصُّوا لَيْلَةَ الجُمُعَةِ بِقِيَامٍ مِنْ بَيْن اللَّيَالي ، وَلا تَخُصُّوا يَوْمَ الجُمُعَة بِصيَامٍ مِنْ بيْنِ الأَيَّامِ إِلاَّ أَنْ يَكُونَ في صَوْمٍ يَصُومُهُ أَحَدُكُمْ »رواه مسلم .
1764. Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Geceler arasında sadece cuma gecesini namaz kılmaya ayırmayınız. Günler arasında da sadece cuma gününü oruç tutmaya tahsis etmeyiniz. Ancak, sizden birinizin tutmakta olduğu oruç cumaya rastlarsa, bunda bir sakınca yoktur.”

Answers ( 4 )

    1
    2022-06-03T09:50:00+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Tek bir gün cuma günü olarak oruç tutmak mekruhtur. Oruç tutmak isteyen kişiler Perşembe ile beraber cuma gününü oruçlu geçirebilirler. Veya cuma gününden başlayıp; cumartesi… şeklinde oruç tutabilirler.

    Rasulullah (sav) şöyle buyuruyor;

    “Geceler arasında sadece cuma gecesini namaz kılmaya ayırmayınız. Günler arasında da sadece cuma gününü oruç tutmaya tahsis etmeyiniz. Ancak, sizden birinizin tutmakta olduğu oruç cumaya rastlarsa, bunda bir sakınca yoktur.”

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cuma günü oruç tutulur mu

    Sadece Cuma günü oruç tutmanın yasak olması:

    Ebd Hüreyre, Rasulullah’ın (s.a.) şöyle buyurduğunu işittim demiştir:

    الأيقوم أحدكم يوم الجمعة إلا يوما قبله أو بعده »

    “Hiçbiriniz bir gün öncesi veya bir gün sonrasında da oruç tutmadan, sadece Cuma günü oruç tutmasın. “4548) Hz. Peygamber’in (s.a.) esi Cüveyriye bt. Haris’ten gelen rivayet ise şu şekildedir:

    ضائمة وهي إن النبي صلى الله عليه وسلم دخل عليها يوم الجمعة

    قال لها: أضن أنس قال: لا، قال: تريدين أن تضومي

    قال: فأفطري

    “Cuma günü o oruçlu iken Hz. Peygamber (s.a.) yanına geldi ve dedi ki: Dün oruç tuttun mu? O da ‘hayır’ dedi. Rasulullah: Yarın oruç tutmak istiyor musun? dedi. O yine ‘hayır’ deyince Hz. Pey gamber (s.a.): Öyleyse orucunu boz, dedi. ”

    İmam Müslim Sahîh ‘inde Eba Hüreyre’nin Hz. Peygamber’den (s.a.) rivayet ettiği şu hadise yer vermiştir:

    لا تخشوا ليلة الجمعة بقيام من بين الليالي ولا تختصوا يوم

    بصيام من بين الأيام، إلا أن يكون في صوم يومه أخذكم»

    “Geceler arasında sadece Cuma gecesini ibadete tahsis etme yin: gürler arasında da sadece Cuma gününü oruca tahsis etme yin. Ancak birinizin önceden tutageldiği bir oruç varsa o başka.

    Bu hadis-i şeriflerden anlaşılan, sadece Cuma günü oruç tutma nin yasak olduğudur. Ancak bir gün öncesi veya bir gün sonrasıyla birlikte ya da bir kimse Arafe gibi belirli günlerde oruç tutmayı adet haline getirmiş ve o gün cumaya rastlamışsa, Cuma günü oruç tutu labilir. İbnü’l-Münzir ve İbn Hazm, sadece Cuma günü oruç tutmanın yasaklığını, Hz. Ali, Ebû Hüreyre, Selman ve Ebû Zer’den nakletmiş Jerdir. İbn Hazm der ki: Sahabeden bunlara muhalif olan birini bilmi yoruz. Cumhur, bu konudaki yasakhğın tenzihen mekruhluk ifade ettiği görüşündedir.

    Sadece Cuma günü oruç tutmanın yasak olmasının sebebi konu sunda farklı görüşler vardır. Bunlardan biri, Cuma rin bayram günü olmasıdır ve bayramda oruç tutulmaz. Bu görüş, İbn Hacer el Askalani nin Buhâri nin Sahih’ine yaptığı şerhte tercih ettiği görüş tür. Bununla ilgili olarak der ki: Bu, konuya dair görüşlerin en kuvvetli ve en doğru olanıdır. Bu konuda varit olan iki hadisi de delil olarak gösterir. Birincisi, Hakim ve başkalarının merfu olarak Ebu Hüreyre den rivayet ettikleri şu hadistir:

    يوم عيد، فلا تجعلوا يوم عيدكم يوم صيامكم إلا أن

    تصوموا قبله أو بعده »

    “Cuma günü bayram günüdür. Bayram gününüzü oruç günü yapmayın. Ancak bir gün öncesi veya bir gün sonrasıyla tutmanız başka.

    İkincisi, İbn Ebi Şeybe’nin hasen bir isnadla Hz. Ali’den rivayet ettiği şu hadistir:

    من كان منكم متطوعا من الشهر، فليصم يوم الخميس ولا يصوم يوم

    الجمعة، فإنه يوم طعام وشراب وذكر»

    “Bir ayda nafile oruç tutmak isteyen kimse, Perşembe günü tutsun. Cuma günü oruç tutmasın. Zira Cuma günü yeme, içme ve zikir günüdür. ”

    En iyi cevap
    0
    2023-11-21T08:44:02+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cuma günü oruç tutulurmu

    Cuma günü oruç tutmak mekruh değildir dileyen dilediği günde oruç tutabilir
    mekruh olan Oruç bir yılın içinde bulunan 52 hafta yani 52 cuma Oruç tutmaktır Hiçbir gün oruç tutmayıp Sadece cuma günü tutmak mekruhtur Onun dışında mekruh değildir

    0
    2023-11-21T08:45:15+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cuma gününü tek başına tutmak mekruhtur fakat perşembe den başladın pazar a ya da istediğin kadar tutabilirsin ama hususi cuma günü tutmak Hocamın da delilinde göründüğü gibi mekruhtur.

Cevapla