Cuma günü ve cuma gecesi hangi sure ve dualar okunur?

Question

Cuma Günü ve Gecesinin Dua ve Zikirleri

Cuma Gunu ve Gecesinin Dua ve Zikirleri

Cuma günü ve gecesinin faziletleri, okunacak dua ve zikirler

Peygamber Efendimiz Cuma günü ve gecesi ne yapardı sorusuna hadislerle cevaplar:

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: Şüphesiz en faziletli günleriniz Cuma günüdür. O günde Âdem (Aleyhisselam) yaratıldı. O günde vefat etti. Sur’a o gün üfürülecek, kıyamet gününün saikası o gündür. O halde Bana bolca salât-u selam getiriniz. Şüphesiz getireceğiniz salât u selamlar Bana arz olunup ulaştırılır. Bunun üzerine:

-“Ey Allah’ın Resulü! Mezarda defnolunduğun halde bu nasıl olur?” denildi. Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve sellem): “Toprak oldun, derler. Hâlbuki Allah yeryüzüne Peygamberlerin cesetlerini çürütmeyi haram etmiştir.” Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Şüphe siz Allahü Teâla, Cuma günü istisnasız olarak hiçbir Müslüman’ı bırakmaksızın hepsinin günahlarını affeder.’

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Hiç bir namaz Cuma günü sabah namazını cemaatle kılmak tan daha faziletli olamaz. Bu namazı cemaatle kılanın mutlaka mağfiret olunacağını ümit ediyorum.’

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Cuma günü herhangi bir saatte:
لا إله إلا أنت يا حنان يا منان يا بديع السموات والأرض يا ذا الجلال والإكرام

[Lâ ilâhe illâ ente yâ Hannânü ya Mennânü ya bedî’as semâvâti ve- arzı yâ zel-Celâli vel-Ikrâm] dua edilirse, sahibine muhakkak icabet olunur.”

Cuma Sabahı Okunacak Dua

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki : “Her kim “Cuma günün sabahı, sabah namazından evvel üç kere:

أستغفر الله العظيم الذي لا إله إلا هو الحى القيوم وأتوب إليه
[Esteğfirullahellezî lâ ilâhe illâ Hüvel-Hayyel-Kayyüme ve etûbü ileyh] derse, günahları denizlerin köpükleri kadar (fazla)da olsa,

Allahü Teâla onları affeder.

Cuma günü, öğleden önce tesbih namazı kılmak büyük sevaptır.

Cuma Namazından Sonra Okunacak Dualar

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Cuma günü ikindiden sonra, 70 kere istiğfar ederse, Allahü Teala onun 70 senelik günahını bağışlar.”

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Cuma namazından sonra oturduğu yerde yedişer kere İhlâs-t şerif, Felâk ve Nas surelerini okursa, o Cuma’dan gelecek Cuma’ya kadar Allah onu kötülüklerden esirger.”
Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Cuma namazında imam selam verdiğinde, ayağını bükmeden (namaz halini bozmadan) Fâtiha, İhlâs, Felâk ve Nas surelerini yedişer kere okursa, geçmiş ve gelecek günahları bağışlanır ve kendisine, Allahü Teala’ya ve âhi ret gününe inanların sayısınca ecir verilir.”

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Cuma namazından sonra oturduğu yerden kalkma dan 100 kere:

سبحان الله وبحمده سبحان الله العظيم وبحمده أستغفر الله [Sübhanellahi ve bi hamdih. Sübhanellahil azîm. Ve bihamdihi esteğfirullah.] derse, Allahü Teala o kişinin 100 bin günahını, ana-ba basının da 24 bin günahını mağfiret eder. ”

Vakit bulamayanlar:

شبحان الله العظيم وبحمده

[Sübhanellahil azîm ve bi hamdih.] demekle de yetinebilir. Dolayısıyla insan kendi vaktine göre hareket etmelidir.

Cuma Günü  ve cuma gecesi Okunacak dua ve zikirler

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Cuma gününde ve gecesinde Bana çok salât okursa, Allahü Teala onun ahiret isteklerinden 70, dünya istekle rinden de 30 olmak üzere 100 isteğini yerine getirir ve size hediyeler geldiği gibi, o salâtları da bana arz edecek bir meleği Allahü Teala bu hususta görevlendirir. Şüphesiz benim ölümümden sonraki bilmem, sağken bilmem gibidir.”

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Cuma günü bana 100 kere salât okuyan kişi, kıyamet günü ne öyle bir nurla gelir ki, o nur bütün mahlûkat arasında taksim edilse, elbette hepsini kaplar.’»

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim, bana Cuma gününde 80 kere salât u selâm okursa, Allahu Teala onun 80 senelik günahını bağışlar.” O zaman: “Ya Resulallah! Sana nasıl salâvat okuyacağız?” diye sorunca şöyle buyurdu:

اللهم صل على محمد عبدك ونبيك ورسولك النبي الأمي
[Allahümme salli alâ Muhammedin abdike ve nebiyyike ve rasúliken nebiyyil ümmiyyi] “Ey Allah’ım! Nebi ve Ümmî kulun, Peygamberin ve Resulün Muhammed’e salât et” dersin ve bunu bir sayarsın.’

Cuma Gecesi Okunacak Sureler

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Cuma gecesi, Kehf suresini okursa, kendisiyle Kâbe arası o kişi için nur gibi parlar ve ayrica gelecek on günlük günahları affedilir. Kendisine 70.000 melek sabah oluncaya kadar dua ederler. Hastalıklardan, felaketlerden, cüzzam, zatülcenb (akciğer zarı iltihabı), baras (tedavisi mümkün olmayan ve vücutta lekeler oluşan) hastalıkların dan ve deccal fitnesinden korunur.”

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Cuma gecesi veya Cuma günü, Duhan suresini okursa, Allahü Teala kendisine cennette bir köşk yapar.”

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Cuma gecesi, Yasin suresini okuyan mağfiret olunur.”

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Cuma günü Âl-i İmrân’ın anlatıldığı sureyi okuyan bir kimseye, güneş batıncaya kadar Allah rahmet, melekler istiğfar ederler.”

Cuma Günündeki Diğer Salih Ameller

1. Cuma günü, Cuma namazından önce yıkanmak müstehaptır. Bu konuda Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Şüphesiz Cuma günü boy abdesti almak, gusletmek; günahları, insanın vücudundan kılların diplerinden sökerek mahveder.”

2. Boy abdesti aldıktan sonra güzel koku sürünmek gerekir. Bu konuda Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Cuma gününde kişi abdestini alır, normal boy abdestini aldıktan sonra da en güzel kokuları sürünür, sonra en temiz yeni elbiselerini giyer, sonra Cuma namazına çıkıp, iki kişinin arasını bozmayıp, sonra da imamın okuyacağı hutbeyi dinlerse, onun cumadan cumaya olan hataları affolunur, öyle ki üç gün fazlasıyla.”

3. Cuma gününde mezarları ziyaret etmek de müstehaptır. Bu konuda Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Kim her Cuma ana ve babasının mezarlarını veya birisininkini ziyaret ederse, Allah o kimseyi affeder ve onu anne babasına itaat eden kişi, hayırlı kişi diye yâd eder.”

4. Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim beş hususu aynı günde yapacak olursa, Allah onu ‘Cennet Ehlinden’ diye yazar: Hastayı ziyaret eden, cenazeye katılan, bir gün (öncesi veya sonra) oruç tutan, Cuma’ya giden ve bir köle azat eden.”

5. Camiye erkenden gitmek gerekir. Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve sellem) buyurdu ki: “Kim (kirli taraflarını) yıkar ve gusleder, daha sonra erkence (camiye) gider, (imama) yakın oturur, (onu) güzelce (adabına uygun) dinlerse, attığı her bir adım karşılığında ona bir yıllık namaz ve bir yıllık oruç sevabı yazılır.”

Kaynak Dua hüzmeleri sayfa 86

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2024-01-24T12:37:28+03:00

    Cuma Günü ve Gecesinde Okunacak Zikirler

    La ilahe illallah Muhammedün Resulullah: Bu tesbihi 100 defa okumak, günahların bağışlanması için tavsiye edilen bir zikirdir.
    Subhanallahi ve bihamdihi Subhanallahil azim: Bu zikiri 100 defa okumak, Allah’ı övmek ve O’nun büyüklüğünü tasdik etmek için tavsiye edilen bir zikirdir.
    Estağfirullahe ve etubu ileyh: Bu istiğfarı 100 defa okumak, günahların bağışlanması için tavsiye edilen bir zikirdir.
    Cuma Gününün Faziletleri

    Cuma günü, Müslümanlar için önemli bir gündür. Bu gün, Müslümanların bir araya gelerek namaz kıldığı, dua ve zikir ettiği bir gündür. Cuma gününün bazı faziletleri şunlardır:

    Cuma günü, Müslümanların bir araya geldikleri ve Allah’a ibadet ettikleri bir gündür.
    Cuma günü, yapılan duaların kabul edildiği bir gündür.
    Cuma günü, yapılan ibadetlerin kat kat sevaplandığı bir gündür.
    Cuma günü, cehennemden kurtuluş günüdür.
    Bu nedenle, Müslümanların cuma gününü ibadet ederek ve dua ederek geçirmeleri tavsiye edilir.

Cevapla