Paylaş
Cuma günü yolculuğa çıkmak
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
CUMA GÜNÜ YOLCULUĞA ÇIKMAK CAİZ Mİ?
Cuma namazı kılmakla yükümlü olan kişinin Cuma günü fecirden sonra yola çıkması haramdır. Ancak yoldayken Cuma namazına kavuşabileceğini zanne den veya vakti daralıp da ulaşamamaktan korktuğu hac yolculuğu gibi farz bir yolculuğa çıkan ya da yalnız kalmaktan korkmak gibi bir zarureti olan kişinin Cuma günü fecirden sonra yola çıkması haram olmaz. Ama fecirden önce yola çıkmak mekruh değildir.
Hanefi mezhebine göre ise Cuma günü Cumanın birinci ezanı okunduktan sonra Cuma namazı kılınıncaya kadar şehirden çıkmak, sahih görüşe göre mekruhtur Ama zevalden önce şehirden çıkmak mekruh değildir.
BENZER KONULAR:
- Cuma namazı neden Cemaat İle Kılınır?
- Cuma namazı ne Zaman Kılınır?
- Cuma namazı nerede kılınır?
- Cuma namazı neden önemli
- Cuma namazı neden tek kılınmaz
- Tümünü görüntüle.
- Şafii mezhebine göre Cuma namazı nasıl kılınır?
- Şafii mezhebinde Cuma namazı nasıl kılınır
- Şafilerde Cuma namazı nasıl kılınır video
- Cuma namazı kaç rekattır?
- Kadınlar Evde Cuma Namazı Kılabilir mi?
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da Cuma günleri seyahate karşı özel bir yasak yoktur. Cuma, İslam’da mübarek bir gün olarak kabul edilir ve Müslümanların Cuma namazı kılmak için camide toplandıkları cemaatle namaz kılma günü (Jumu’ah) olarak önem taşır.
Müslümanlara Cuma namazına katılmaları ve bunun getirdiği manevi sevaplardan yararlanmaları tavsiye edilirken, Cuma günleri seyahat etmek veya gerekli faaliyetlerde bulunmak caizdir. İslam, bireylerin çeşitli sorumlulukları ve taahhütleri olduğunu kabul ederek günlük yaşamda denge ve esnekliği teşvik eder.
Cuma günü yola çıkmanız gerekiyorsa, yine de Cuma namazını yola çıkmadan önce kılarak veya bu mümkün değilse, namazı gideceğiniz yerde veya yolculuk sırasında uygun bir yerde kılmayı ayarlayarak dini vecibelerinizi yerine getirebilirsiniz. Saygın bilim adamlarından bilgi almanız ve yerel gelenek ve düzenlemelere bağlı kalmanız ve aynı zamanda dini yükümlülüklerin elinizden gelen en iyi şekilde yerine getirilmesini sağlamanız önerilir.