Paylaş
Cuma namazı kimlere farz diyanet
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Cuma Namazı Kimlere Farzdır, Kimlere Farz Değildir?
Kimler Cuma namazı kılmayabilir? ? cuma namazı farz olmayan kişiler
DÖRT MEZHEBE GÖRE CUMA NAMAZI ŞARTLARI
Bir kimseye Cuma namazının farz olması için müctehit imamlar tarafından ileri sürülen şartlar şu şekilde sıralanmaktadır:
1- Müslüman Olmak:
Müslüman olmayan kimseler hiçbir ibâdetle sorumlu olmadıkları gibi, Cuma namazını kılmakla da yükümlü değillerdir. Bunlar ibâdetten önce, iman edilmesi gereken esaslara iman etmekle mükelleftirler. Zira İslama göre teklifin birinci basamağı imandır. Temelinde sahih ve sağlam bir itikat olmadıkça yapılan hiçbir amel sahih değildir. Nitekim Yüce Allah, “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için ezan okunduğu zaman hemen Allahı anmaya gidin” âyeti kerîmesiyle sadece mü’minlere hitâb etmektedir. Aynı şekilde Resûlüllah (s.a.v.) “Cuma namazı cemaat içinde bulunan her müslüman üzerine Allahın bir hakkı olup farzdır”buyurarak bu hususa dikkat çekmişlerdir.
2- Erkek Olmak :
Her ne kadar Cuma âyetindeki hitap umûmî ise de, kadınlara Cuma namazı farz değildir. Zira âyetin bu umûmî hükmü Târik b. Şihâb’dan rivayet edilen :”Cuma namazı cemaat içinde bulunan her müslüman üzerine Allah’ın bir hakkı oİup farzdır. Ancak bundan, başkasının mülkiyeti altında bulunan köle. kadın, çocuk ve hastalar müstesna hadisiyle tahsis edilmiştir.
3- Hür Olmak:
Yukarıda zikredilen Târik b. Şihâb hadisine binâen mülk edinilmiş kölelere ve hürriyeti elinde bulunmayan kimselere Cuma namazı farz değildir. Mülk edinilmiş köleye Cuma namazının farz olmamasının sebebi, birinci derecede efendisinin hizmeti ile sorumlu bulunmasıdır. Zira Cuma namazına gidip sonuna kadar imamı beklemesi emredilecek olursa, buna imkan bulamayabilir. Bundan dolayı da kendisine herhangi bir zarar dokunabilir. Bilhassa köleliğin yürürlükte olduğu dönemlerde müslüman olan bir kölenin, müslüman olmayan bir kimsenin mülkiyeti altında bulunduğu düşünülecek olursa, buradaki espriyi daha iyi kavramak mümkün olur. Bu sebeble Cumhûr-u ülemâ’ya göre, köleye Cuma namazı farz değildir. Ancak kadınlar için geçerli olan husus köleler için de aynen geçerli olup, imkan bulup Cuma namazına katılmaları halinde cemaatle beraber bu namazı kılmaları caiz ve sahihdir. Bu durumda kendilerinden öğle namazının farziyeti kalkmış olur.
4- Sıhhatli Olmak:
Cuma namazı ile mükellef olmak için sıhhatli olmak şarttır. Dolayısıyla Cuma namazına gidemeyecek kadar hasta olanlar veya Cuma namazına gitmesi halinde hastalıklarının artmasından endişe edilen kimselere Cuma namazı farz değildir. Böyleleri Cuma namazı yerine güçlerinin yettiği şekilde Öğle namazını kılmakla yükümlüdür. Zira “Allah, kimseye gücünün üstünde birşey teklif etmez âyeti mucibince bir kimse gücünün yetmeyeceği şeylerle sorumlu tutulmazlar. Bu sebeple Resûlül İah (s.a.v.) hastaları Cuma âyetinin umûmî hükmünden istisna etmiştir.
5- Âkil Ve Baliğ Olmak:
İlâhî emir ve yasaklarla mükellef olabilmek için akıl ve buluğ şarttır. Akıllı olmayanlarla erginlik çağına girmemiş olan kimseler hiç bir ibâdetle yükümlü olamadıklarından Cuma namazı ile de yükümlü değildirler. Bu sebeple deliler ve çocuklara Cuma namazı farz değildir. Bunun delili de Târik b. Şihab hadisi yanında: “Cuma namazı her bâîig olana farzdır” hadisidir. Teklifte ehliyetin akıl ve buluğ olduğu hususunda ihtilaf söz konusu değildir.
6- Mukim Olmak:
Cumhur-u fukahaya göre bir mükellefe Cuma namazının farz olabilmesi için bir yerde ikamet halinde olması şarttır. Bu münasebetle yolculuk halinde bulunan kimseye Cuma namazı farz değildir. Cumhur-u fukahanın bu husustaki delilleri, Cabir b. Abdillah (r.a)’ın Resulü Hah (s.a.v)’den rivayet ettiği şu hadisdir: “Allah’a ve âhiıet gününe inanan kimseye Cuma gününde Cuma namazı farzdır. Ancak hasta, yolcu, kadın, çocuk ve köle bundan müstesnadır.
Cuma namazı bütün müslümanlara farzdır yalnız kadınlara farz değildir kölelere farz değildir gelemeyecek kadar hasta olanlara farz değildir sefere çıkan yolculara farz değildir
Bu saydığım kişiler cuma namazından muaf tutulmuşlardır
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bir kimseye cuma namazının farz olabilmesi için belli başlı bazı şartlar vardır. Bunlar; müslüman olmak. Yani Müslüman olmayana cuma namazı farz değildir. Erkek olmak. Kadınlara cuma namazı farz değildir. Hür olmak. Hür olmayana cuma farz değildir. Cuma namazına gidebilecek kadar sıhhatli olmak. Ergenlik çağına ermiş olmak. Çocuğa cuma namazı farz değildir. Yolcu olmamak.
Bu şartları taşıyan her Müslüman’a cuma namazı farzdır.