Cuma Namazı Nedir? Kısaca

Question

Cuma Namazı Ne Demektir?

Cuma Namazi Nedir nasil kilinir Kisaca

Cuma Namazı Hakkında Kısa bilgiler

Cuma gününün özelliklerinden biri ve en önde geleni Cuma namazıdır. Cuma namazı hicret esnasında farz kılınmıştır. Peygamberimiz ilk Cuma namazını, Ranûna vadisinde kıldırmıştır. Yüce Allah, “Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağırıldığınızda, alışverişi bırakıp Allah’ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır.” buyurmaktadır (Cum’a, 62/9).

Cuma namazı, farz namazlardan olup, Cuma günü öğle namazı vaktinde kılınır. Cumanın farzı iki rekattır. Hanefîlere göre farzdan önce dört ve sonra da dört rekat sünnet kılınır. Cuma namazının özelliklerinden birisi de namazdan önce hutbe okunmasıdır. (bk. Hutbe)

Cuma namazı, akıllı, buluğ çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve mukim erkek Müslümanlara farz kılınmıştır; kadınlara, kölelere, yolculara ve cemaata gelemeyecek kadar mazereti olanlara farz değildir. Bununla birlikte, Cuma namazını kılmaları halinde geçerli olup, ayrıca öğle namazı kılmaları gerekmez.

Hanefîlere göre Cuma namazının Cuma günü öğle namazı vaktinde kılınması, namazdan önce hutbe okunması, Cuma kılınan yerin halka açık olması, imam hariç en az üç kişilik bir cemaatin olması, Cuma kılınan yerin şehir hükmünde olması gerekir.

Cuma günü namazdan önce gusül abdesti almak, temizlik yapmak ve namaza hazırlanmak, temiz elbiseler giymek, güzel kokular sürünmek Cuma’nın adabındandır.
(Kaynak: Diyanet)


Cuma namazının ne olduğu konusunda çok güzel bir tanem olmuş ayet hadis ve kısaca bilgi verilmiş
Cuma mesajı olarak bu konuyu paylaşabilirsinizfrownsmilewink​​​​​​
BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 5 )

    3
    2021-07-12T19:41:05+03:00

    Cuma namazı öğle vaktinde kılınan farz namazlardan biridir. Cuma namazını kılan bir kimsenin üzerinden öğle namazı borcu düşmektedir. Cuma namazı 4 rekat ilk sünnet 2 rekat farz ve yine 4 rekat son sünnet olmak üzere 10 rekat olan bir namazdır. Yine cuma namazında hutbe okunması da gerekmektedir. Cuma namazı akıllı, ergenlik çağına gelmiş, sağlıklı mukim olan (yolculuk halinde olmayan), erkek her müslümana farzdır.

    En iyi cevap
    2
    2022-02-25T12:33:19+03:00

    Cuma namazı

    Selam aleykum, cuma namazında imamla rüku kılmayı unuttuysam namazı nasıl sahih kılabilirim lütfen bana detaylı anlatırmısın. Imam ile selâm verdikten sonra.

  1. Cuma namazı ile ilgili sorunuz pek anlaşılmıyor

     

    Cuma namazına son rekata rükuya yetişmeyen kişi namazını tıpkı öğle namazı gibi kılar, çünkü cuma namazının sahih olabilmesi için en az bir rekata yetişmek gerekir.

    1
    2023-03-10T18:38:01+03:00

    Cuma namazında okul olduğu için son sünneti kilamadan okula gidiyorum yaklaşık 5-6 dk geç kalıyorum ona rağmen kılmasam günah olurmu

  2. Sünneti kılmamanın günahı olmaz

    0
    2023-05-27T06:40:18+03:00

    Cum’ah Namazı olarak da bilinen Cuma Namazı, Müslümanların her Cuma, genellikle öğleden sonra kıldıkları bir cemaat namazıdır. Müslüman erkeklerin cemaat namazına katılmaları haftalık toplumsal bir yükümlülük olarak kabul edildiğinden, İslam’da özel bir öneme sahiptir.

    İşte Cuma Namazı ile ilgili bazı önemli noktalar:

    Zorunluluk: Cuma namazı, hür, aklı başında ve cemaatle namaz kılabilecek durumda olan yetişkin Müslüman erkeklere farzdır. Kadınlara, çocuklara, yolculara ve geçerli mazereti olanlara farz değildir.

    Toplanma: Müslümanlar Cuma Namazı için bir camide veya belirlenmiş bir ibadet yerinde toplanırlar. Hutbe, cemaate dini öğretiler, rehberlik ve hatırlatmalarla hitap eden bir imam veya din adamı tarafından verilir.

    Format: Cuma Namazı, bir hutbe ve ardından iki rekatlık bir duadan oluşur. Vaaz tipik olarak Allah’a hamd etmeyi, Hz.

    Vakit: Cuma Namazı ikindi vakti, güneşin tepe noktasına (öğlen) geçmesinden kısa bir süre sonra kılınır. Cuma günleri öğle namazının yerine geçer.

    Önem: Cuma Namazı, Müslümanların bir araya gelmesi, imanlarını güçlendirmesi, hutbeden ders alması ve Müslüman toplumu içinde birlik ve kardeşliği tesis etmesi için toplumsal bir farz ve fırsat olarak kabul edilir.

    Sünnet İşler: Cuma günleri gusül almak, temiz ve güzel giyinmek, Kehf suresini okumak ve namaza erken gitmek gibi bazı amellerin yapılması müstehabdır.

    Cuma Namazı’nın sadece dini bir yükümlülük olmadığını, aynı zamanda Müslümanların bir araya gelerek, öğrenerek, sosyalleşerek bir topluluk olarak bağlarını güçlendirecekleri bir platform olduğunu belirtmek önemlidir. Manevi gençleşme, bilgi arama ve Allah’la ve ibadet arkadaşlarıyla bağlantı kurma için bir fırsattır.

    Yerel adetler ve uygulamalar, Cuma Namazının uzunluğuna ve belirli ayrıntılarına göre değişiklik gösterebilir, bu nedenle yerel alimlerin rehberliğine uyulması ve cemaatin uygulamalarına bağlı kalınması tavsiye edilir.

Cevapla