Paylaş
Cuma namazına yetişemeyen ne yapmalıdır
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Cuma namazına gidemeyen öğle namazını kılabilir mi? cuma namazına gidemeyen öğle namazını kılabiliyorsa ne zaman kılar?
cuma namazına gidemeyen ne yapar bu soruya geniş ve anlaşılır cevap verir misiniz
Hoş geldiniz sayın misafir.
Bir Müslüman cuma namazını keyfi olarak kaçırmamalıdır. En büyük farzlardan biridir. Cuma’yı bilerek kaçıran günah işlemiş olur. Ama tabi ki hepimiz insanız bir aksilik yaşayıp kaçırabiliriz.
Bu durumda ne yapılmalı?
Bu durumda öğle namazının kılınması gerekir. Cuma namazını kaçıran o gün öğle namazını kılarsa farzını tamamlamış olur. Tabi ki mantıken bunu cuma namazından sonra kılması gerekir. Elbette bu dediğim kişinin elinde olmayan nedenlerden dolayı cumayı kaçırdıysa geçerli.
Kendisine cuma namazı farz olan bir kimse ise özürsüz olarak cumaya gitmez ve imam cuma namazını bitirmeden önce kendi evinde o günkü öğle namazını kılarsa Hanefîlere göre bu namaz geçerlidir, fakat cumaya gitmediği için günahkâr olur. Diğer üç mezhebe ve Hanefîlerden İmam Züfer’e göre ise kıldığı öğle namazı geçersizdir. Bu kimse öğle namazını, cuma namazı kılındıktan sonra tekrar kılmalıdır (Merğînânî, el-Hidâye, II, 115-117; Halebî, es-Sağîr, s. 321).
BENZER KONULAR:
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Üzerine cuma namazı farz olan bir kişinin bilerek ve isteyerek cuma namazını kaçırması caiz değildir. Cuma namazına bilerek yetişemeyen kişi günah işlemiş olur. Fakat hepimiz insanız. Cuma namazına yetişememiş isek; bu durumda öğle namazını kılmamız yeterlidir. Öğle namazını kılmak için ise, cuma namazından sonra kılınması gerekmektedir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da Cuma namazı (Jumu’ah) büyük önem taşır ve Müslüman erkeklerin mümkün olduğunca camide cemaat namazına katılmaları ve katılmaları şiddetle tavsiye edilir. Ancak mesafe, hastalık, iş zorunluluğu veya diğer geçerli kısıtlamalar gibi çeşitli nedenlerle Cuma namazına ulaşılamayan durumlar olabilir. Bu gibi durumlarda, önerilen bazı eylemler şunlardır:
Bunun yerine Öğle Namazını kılın: Cuma namazına gidemeyenler, bunun yerine normal Öğle namazını kılmalıdır. Öğle namazı, ikindi vakti kılınan farz namazdır ve Cuma’ya gidemeyenlerin yerine geçer.
Kehf Suresini Okuyun: Cuma günleri, öğle namazından önce veya sonra, Kehf Suresi’nin (Kur’an-ı Kerim’in 18. Suresi) okunması müstehabdır. Bu uygulama büyük ödül ve nimetler taşır.
İlim ve tefekkür arayın: Cuma namazında harcanacak zamanı ibadet ve ilim aramak için kullanın. Bu, Kuran okumayı, İslami literatürü incelemeyi, İslam’ın öğretileri üzerinde derinlemesine düşünmeyi veya dua ve Allah’ı anmayı içerebilir.
Müslüman toplumla bağlantı kurun: Kişi fiziksel olarak Cuma namazına gidemese de, Müslüman toplumla başka şekillerde ilişki kurabilir. Bu, çevrimiçi İslami derslere veya etkinliklere katılmayı, sosyal medya veya sanal platformlar aracılığıyla Müslüman kardeşlerle bağlantı kurmayı veya toplum hizmeti veya gönüllü faaliyetlerde bulunmayı içerebilir.
Şunu belirtmekte fayda var ki, cuma namazına katılmak çok teşvik edilirken, bazı geçerli sebepler veya koşullar onu yapmaktan alıkoyabilir. Bu gibi durumlarda bireyler, içinde bulundukları koşullar içinde ellerinden gelen en iyi şekilde dini yükümlülüklerini yerine getirmek için samimi çaba göstermelidir.
Durumunuzla ilgili özel endişeleriniz varsa veya daha fazla rehberliğe ihtiyacınız varsa, durumunuzun belirli ayrıntılarına dayalı olarak size kişiselleştirilmiş tavsiyeler sağlayabilecek bilgili bir İslam alimine veya nitelikli bir dini otoriteye danışmanız önerilir.