Cuma namazının önemi nedir kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İSLAMDA CUMA NAMAZI VE ÖNEMİ

Cuma namazinin onemi nedir kisaca

Cuma namazının dinimizde önemi

Allah Teala nın bizlere sunmuş olduğu bütün mevsimler, gece ile gündüz, güz ile bahar şüphesiz büyük önem arz etmektedir.
Bunların yanında cenab’ı Allah; bazı vakitleri de,üstün olarak nitelendirmiştir. Yıl içinde Ramazan ayı , geceler içinde Kadir Gecesi ne kadar önemli ise, günler içinde de Cuma günü o kadar önemlidir.
Çünkü Cuma günü Müslümanların bir araya geldikleri ve haftalık ibadetimiz olan Cuma namazını topluca camilerde kıldıkları gündür.
Nitekim Allah; Cuma süresinde :Ey iman edenler Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır. (1) buyurmaktadır .

Cuma vakti sadece alışverişin değil , her türlü işin ve çalışmanın bırakılıp, Cuma namazına gidilmesi gerekir. Çünkü Cuma namazına gitmek iş ve alışverişten daha hayırlıdır. Zira Cuma günü Müslümanların bayramıdır, bilinçlenme, bilgilenme ve günahlardan arınma, kaynaşma ve dayanışma günüdür. Kendisine Cuma namazı farz olan hiçbir Müslümanın mazeretsiz Cuma namazını terk etmemesi gerekir.

Peygamber Efendimiz bu konuda; “ Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her müslümana farzdır.’’(2) buyurmuş ve Kim tembellik ederek üç Cuma namazını terk ederse, Allah o kimsenin kalbini mühürler.(3) anlamındaki sözleriyle Cuma namazını mazeretsiz kılmayanların akıbetini ve Cuma namazının önemini bizlere bildirmiştir.
Kıymetli cemaat!
Cuma namazını kılmamayı mubah kılan bazı haller vardır. Bunlar; esaret altında bulunanlar, tutuklular ve mahkumlar, engelli ve ağır hastalar mal ve can güvenliği endişesi olanlardır.

Müslümanlar Cuma günü Kur’an okumak, zikir ve tefekkür etmek, peygamberimize salat ve selam getirmek, tövbe ve istiğfar etmek, vaaz ve hutbe dinlemek suretiyle, böyle değerli bir günün manevi feyzinden yaralanmaya çalışırlar
Cuma gününde bir saat vardır ki; Müslüman bu saate isabet ederek, hayırlı bir şey isterse, Allah ona istediğini verir. (4) anlamındaki peygamberimizin sözüne uyarak, dua ve niyazda bulunurlar.
Peygamber (s.a.v.) Efendimizin şu hadisi ile bitirmek istiyorum; Bir kimse güzelce abdest alır, sonra mescide gelir, susup okunacak hutbeyi dinlerse, gelecek Cumaya kadar ve ondan sonraki üç gün içinde, işleyeceği küçük günahları affedilir. (5)
———-
1-Cuma :9
2-Ebu Davud Teharet:129
3-Tirmizi Cuma :354
4-Müslim Cuma :15
5-Müslim Cuma :24

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2021-07-14T16:15:45+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cuma namazının önemini şu şekilde açıklayabiliriz; cuma namazı Müslümanların hep beraber bir araya geldikleri beraberce hutbe dinleyip namaz kıldıkları bir gündür. Cuma namazının denk geldiği saatte her türlü iş ne olursa olsun bırakılıp hep beraber mescide, camiye gidilip yan yana omuz omuza kılınan bir namazdır. Müslümanlar Cuma günü Kur’an okumak, zikir ve tefekkür etmek, peygamberimize salat ve selam getirmek, tövbe ve istiğfar etmek, vaaz ve hutbe dinlemek suretiyle, böyle değerli bir günün manevi feyzinden yaralanmaya çalışırlar

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cuma namazı, İslam dininde büyük bir öneme sahiptir. Allah, Cuma günü Müslümanlara toplu ibadet için mescitlerde bir araya gelmelerini emretmiştir. Cuma günü, Müslümanların haftalık bayramıdır ve bu gün, namaz kılmak, Allah’ı anmak ve vaazları dinlemek için önemli bir fırsattır. Kur’an-ı Kerim’de Cuma Suresi’nde de bu emir açıkça belirtilmiştir: “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın.” (Cuma, 62:9)

    Cuma namazı, ergenlik çağına gelmiş her Müslümana farz kılınmıştır ve mazeretsiz olarak terk edilmesi büyük bir günah kabul edilir. Peygamber Efendimiz de Cuma namazının önemini vurgulayarak, üç kez tembellik yapıp Cuma namazını terk edenin kalbinin mühürleneceğini belirtmiştir. Cuma günü, Müslümanlar için hem manevi hem de sosyal açıdan birlik ve dayanışma günü olarak kabul edilir.

Cevapla