Cuma Vaktinde Çalışmak

Question

Cuma vaktinde çalışmak haram mıdır? cuma vakti çalışmak günahmı

Cuma vaktinde calismak haram midir cuma vakti calismak gunahmi

Cuma Vaktinde Çalışmak ve Cumaya İzin Vermek

Cuma namazı için erken gitmek fazilettir. Alış veriş ve çeşitli ticari faaliyetleri terk etmek, Müslümanı meşguliyetler sebebiyle neticede cumayı ihmal ve terk etmesine sebep olmaması için mutlaka lazım gelen bir husustur.

Cumhura göre, cuma namazına koşmanın farziyyeti hatip hutbeye çıktığı zaman okunan (iç) ezanıyla başlar. Hanefilere göre ise, birinci ezan ile başlar.Ancak bir kimsenin evi mescitten çok uzakta bulunuyorsa o zaman namaza Yetişecek kadar bir zaman önce gitmeye koyulması farz olur.’

Cuma günü ilk ezan okununca alım-satımı ve diğer işleri bırakıp camiye gitmek vaciptir. Bu durumda alış-veriş yapmak veya bir işle meşgul olmakaramdır. ‘

İşverenin, işçiyi cuma namazını kılmaktan men etmeye hakkı yoktur. Ancak, ücretle tutulmuş olan kimsenin, namazla uğraşmak ve -mescid uzaksa gidip gelmek için kaybettiği zaman kadar, ücretinden kesebilir. Ücretle çalışannbu kimsenin de, namazla meşgul olduğu zaman karşılığı olan ücreti istemeye hakkı olmaz.”

Karşılıklı anlaşma ve dayanışmayla, cuma namazı konusunda kararlılık gösterilmesiyle ve bu hususta da mümkün mertebe olgun, dolgun ve birlikte hareketle cuma namazı konusunda işlenen zulümlerin bitirilebileceğine inanıyoruz.

İnanan insanların birbirlerine zulümleri kadar çirkin bir şey, inanan insan, İnanan insanların ibadetten alıkoyması kadar abes bir şey düşünülemez.
Yüce Rabbimiz, insanları namaz kılmaktan alıkoyanları çok şiddetli bir şekilde kınar ve tehdit eder: “Bir kulu, namaz kılarken men edecek adamı gördün mü sen?” (Alak, 9-10)

Bu, namazı nehyeden (yasaklayan, engel olan) herkes için bir ilahi korkutma ve tehdit ifadesidir. Bu ayet, Ebu Cehil hakkında nazil olmuştur, sonrada böyle insanları namazdan alıkoyan herkesi içine alır.

Bir örnek: Rivayet olunduğuna göre Hz. Ali (r.a.), namazgâhda bayram namazından önce namaz kılmakta olan birtakım kimseler gördü ve şöyle dedi: Resülullah’ın öyle yaptığını görmedim.” Hz. Ali’ye: “Öyle ise, (mekruh ve bidat işleyeni)namazdan alıkoymayacak mısın?” denilince, “Ben Hak Teâla’nın, “Bir kulu namaz kılarken men edecek (adamı) gördün mü sen?” âyetinin kapsamına girmekten çekiniyorum” demiş ve böylece onları bu namazdan açıkça nehy etmemiştir. ‘*

“Müminler sırf aziz, övgüye lâyık Allaha inandıkları için o zalimler onlardan öc aldılar.” (85 Buruc, 8)

Bu insanların ne suçları vardı ki böylesine cezalara ve eziyetlere uğratılıyorlardı. Acaba o mü’minler ne yapmışlar, onları o derece intikama sevk edecek neler yapmışlar da kızmışlardı?

Onlardan, o beğenmedikleri müminlerden o derece kızdıkları şey de başka bir şey değildi, ancak Allah’a iman etmeleriydi.”

Bugün dünyanın çeşitli yerlerinde ve ülkelerinde müminlerin başına gelen bela ve musibetler, savaş ve katliamlar da tıpkı öncekiler gibidir. Bugünkü kâfirlerin de dünkü kâfirlerden hiçbir farkı yoktur. Bugün de Müslümanları dinlerinden alıkoymak için çeşit çeşit planlar ve işkenceler uygulamaktadırlar.

Yüce Allah o kâfir Uhdud halkına ve diğer kâfirlere müjdelediği cehennem azabını bugünkü kâfirlere ve kıyamete kadar gelecek olan kâfirlere de müjdeliyor.”*

Kimse kimseyi inancından dolayı kınayamaz, tahkir edemez ve inancının gereğini yaşamaktan alıkoyamaz. Bile bile bu işe cesaret edenler, Ebü Cehillerle haşrolunmaya hazır olmalıdırlar…

İbadet edenlere saygılı olunmalı, hak ve hukukları korunmalıdır. Bir misâl verelim: “Namaz kılanın önünden geçen kimsenin üzerine ne kadar günah olduğunu bilseydi, onun önünden geçeceğine, kırk gün beklemesi kendisi içindaha hayırlı olurdu.”‘

Bu demektir ki, namaz kılan insanın değerinin yüceliğine zarar verilmemesi, Rahmanın huzurundaki mutluluğunun zedelenmemesi için önünden geçişin bile bu derece büyük vebali vardır. Ya Allah’ın kullarını Hâlık’a ibadetten ve mabetlerden alıkoymanın vebali nasıldır acaba?

Unutmayalım ki; ibadet edenlere kolaylık gösterilmesi, iş hayatı açısındanda, toplumsal huzur açısından da çok önemlidir ve faydalıdır…İbadet edenlere saygılı olmak, dinimizin emri olduğu gibi, insanlığımızında gereğidir. Bu saygı ile hem maddi hem de manevi birçok kazancımız olacağı gibi, kendi saygınlığımız da artacaktır.
Görgü Kuralları


Cuma saatinde çalışmak doğru değildir çünkü Allahu Teala cuma suresinde cumaya çağrıldığınız zaman çalışmayı bırakın alışverişi bırakın cumaya koçum buyuruyor

Cuma ezanı okunur okunmaz Müslümanlar alışverişi bırakmalı camiye koşmalıdır

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2022-08-21T14:53:25+03:00

    Cuma namazı vakti girdiği anda, çalışmak asla caiz değildir. Cuma namazının vakti girdiği zaman namaza gitmek vaciptir. İşverenin, işçiyi cuma namazını kılmaktan men etmeye hakkı yoktur. Ancak, ücretle tutulmuş olan kimsenin, namazla uğraşmak ve -mescid uzaksa gidip gelmek için kaybettiği zaman kadar, ücretinden kesebilir. Ücretle çalışannbu kimsenin de, namazla meşgul olduğu zaman karşılığı olan ücreti istemeye hakkı olmaz

Cevapla