Cünüp kimse necis sayılır mi?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Cünüp insan neden pis sayılır (mı)? hadis ve açıklaması

Cunup kimse necis sayilir mi

Cenabet olan kişi necis/haram sayılır mı? Mezheplere göre hükümler

Cünüplük insana arız olan manevi bir kirdir, zahirî bir murdarlık değildir. Böylesine manevi bir kirden gusletmek suretiyle arınmanın sayılamayacak kadar faydaları vardır. En azından kalbe kuvvet, ruha cilâ, bedene sıhhat kazandırır. Gusleden kimse kullandığı suyu bedeninin her tarafına dokun durduğu için artık o su müstamel sayılır, başka bir şeyde kullanılmaz.

Cünüplüğün zahiri bir murdarlık olmadına delalet eden hadis-i şerif şöyledir: Ashab-ı Kirâm’dan Huzeyfe b. Yeman (radıyallahu anh) şöyle anlatmış tır: “Rasulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) onunla karşılaşınca, kendisi cünüp bulunuyormuş; o sebeple oradan uzaklaşmış, guslettikten sonra gel miş ve (özür dileyerek şöyle) demişti: Cünüp idim. Bunun üzerine Efendi miz (sallallahu aleyhi ve sellem): “Doğrusu müslüman necis olmaz.”

Hadis-i şerifle İlgili Mezheplerin içtihat Ve Yorumları

Malikiler’e göre, müslümanın ayna (zâtı, kendisi) temizdir, müşrikin aynı necistir. Cumhura göre, müşrikin aynı necis değildir. Çünkü kitap ehli kadınla evlenmeyi Allah (celle celaluhu) mübah kılmıştır. Ayrıca onların hazır ladığı necis olmayan yiyecekler bize heläl kahınmıştır. Kestikleri hayvandan yememizde bir sakınca görülmemiştir.

İmam Mâlik ve aynı görüşte olanlar, Ebu Sa’lebe’nin şu rivâyetini delil olarak almışlardır: “Ya Rasulallah! Biz kitap ehli olan bir kavmin toprakların da bulunuyoruz, onların kaplarında bir şeyler yiyebilir miyiz? Diye sorunca, Rasulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) ona şöyle buyurmuştur: “Başka kap bulabilirseniz onların kaplarında yemeyin, bulamazsanız, yıkayın da öyleceyiyin.”
Cumhura göre ise, müşriklere ait kapların mutlak anlamda necis olmadığına, o kaplarda domuz eti pişirdikleri ve içki kullandıkları için murdar sayıldığına inanmıştır. Nitekim İmam Ahmed b. Hanbel ve Ebu Dâvud’un Salebe’den rivayet ettikleri hadiste şu sözler yer almıştır: “Bizim (eyleştiğimiz) yer, Kitap chlinin yeridir. Şüphesiz ki onlar domuz eti yiyorlar, şarap içi yorlar. Bu durumda biz onların kaplarını ve çömleklerini nasıl yapalım (kul lanalım mi)?” Bundan da anlaşılıyor ki, müşrikler domuz eti yedikleri, ona bulaştıkları; şarap içtikleri ve ondan kaçınmadıkları için zahiren de murdar sayılmışlarsa da, böyle bir durumu olmayan müşriklerin zahiren murdar sa yılması söz konusu değildir. Nitekim Buhari ve Müslim’in tesbitlerine göre, Rasulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), müşrike bir kadına ait deriden mamul su kabından abdest almıştır. Aynı zamanda müşrik olan Sümâme b. Esâl’ı Mescid’deki hurma sütunlarından birine bağlamıştır. Hayber’in fet hinde müşrike kadının pişirip hazırladığı koyundan yemiştir. Hristiyan ülke lerden satılık için getirilen peynirden yemiştir.

Her şeyden önce Kur’ân-ı Kerim’de en son inen Mâide sûresinde Ki tap ehlinin yiyeceklerinin (helâl maddeden olduğu takdirde) müslümanlara helal kılındığı açıklanarak her türlü şüphe giderilmiştir.

Müslümanın Dirisi de, Ölüsü de Temizdir

Müslümanın dirisinin temiz olduğunda icma’ vardır. O bakımdan ak sini iddia eden çıkmamıştır. Ölüsüne gelince, müctehit imamların çıkarım ve görüşleri farklıdır:

İmam Ebû Hanife ile İmam Mâlik’e göre, necistir. Yıkanmadıkça üzeri ne Kur’ân okunmaz.

İmam Şâfiî ile İmam Ahmed b. Hanbel’e göre, temizdir. Yıkanmadan önce de yanında Kur’ân okunur.

Hz. Cabir (radıyallahu anh)’in ve Ebû Hureyre (radıyallahu anh)’ın cünüp bu lundukları bir zamanda, Rasulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)’le karşılaştıklanında dönüp sapmalan, ona karş olan üstün saylarının bir ifadesi, aynı zamanda Rasulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)’in böyle karşılaş malarda selâm verdikten sonra el sıkışmasını ve karşısındaki insan için duâ etme âdetini bildikleri için öyle bir vaziyette, yani mânevi bir kirle huzurun da durmaktan hayâ etmelerinin açık belirtisidir. Nitekim Ebû Hureyre (ra diyallahu anh) diyor ki: “Cünüp bulunduğum bir halde Rasulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)’le karşılaştım. Elini (musafaha için) bana uzatınca ben elimi ondan çektim ve doğrusu ben cünüpüm, dedim. Bunun üzerine (sallal lahu aleyhi ve sellem): Sübhanallah! Müslüman necis olmaz.” buyurdu.29 Bu ve benzeri rivâyetleri Ahmed b. Hanbel ve Ebû Dâvud’da nakletmişlerdir.

Abdest alınan su her ne kadar çoğu ilim adamlarınca temiz kabul edilmişse de onun bu temizliği sadece gerektiğinde necaseti gidermede kul lanma imkânına dayanır. O halde mecbur kalınmadıkça onu hiçbir şeyde kullanmamak daha uygun olur. Zaten Ahmed b. Hanbel, Leys, Evzaî, Şafiî, Mâlik ve bir rivayette Ebû Hanife onu gayr-i mutahhir saymışlardır.

Hadis-i Şeriften Çıkarılan Hükümler

1. Cünüp olan müslüman necis değildir. Sadece ârizi olarak mânevi bir kir taşımaktadır. O vaziyette elini ve ağzına yıkayarak yemek yiyebilir, musafaha yapabilir, selam verip alır.

2. Müslüman itikad yönünden de temizdir. Müşrik ise necistir.

3. Çoğu ilim adamlarına göre, müslümanın dirisi de, ölüsü de temiz dir, İmam Ebû Hanife onun ölüsünü necis saymış, gusledildikten sonra temizlenir demiştir.

4. Müslümanın abdest aldığı su temizdir, dokunduğu yeri murdar yapmaz.

5. Kâfir bedeni itibariyle de necistir. Nitekim Kur’ân’da: “Muhakkak ki müşrikler necistir.” buyurulmuştur.

6. Müslüman murdar şeylerden korunup arınmayı âdet edindiğin den temizdir. Müşrik ise baza murdar şeylerden korunmadığı meselâ domuz eti yediği ve ona dokunduğu için necistir.

7. Müşriklerin çoğu bazı zahiri necasetten korunmadıkları, hatta bazı necis şeyleri temiz kabul ettikleri için murdar sayılmışlardır. Ayet te müşriklerin necis olduğu belirtilirken hem zahirî, hem mânevi murdarlığa işaret edilmiştir. Bazısına göre, onların murdarlığa iti kadi yöndendir.

8. Küfür mânevi bir murdarlıktır ki, kişinin kalbini ve ruhunu kirle tir. İmân mânevi bir nur ve temizliktir ki, kişinin kalbini ve ruhunu arındırıp tertemiz yapar. Bu bakımdan cünüplük, küfür değildir, o halde kalbi ve ruhu kirletip karanlığa boğan bir murdarlık sayıla maz. Sadece manevi bir kirdir ki, gusletmekle temizlenir.

Kaynak: buluğul Meram hadis kitabı

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    0
    2022-10-19T11:11:53+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cünüp kimse pis sayılmaz necis sayılmaz. Çünkü cünüp olan kişi sadece manen kirli duruma düşer fakat bedeni ve elbiseleri temizdir cünüplükten dolayı elbiseler kirlenmez vücudu kirlenmez sadece çıkan meni necistir, bulaştığı yer yıkanmalıdır onun dışında vücut temizdir.

    Kısacası cenabetlik manevi bir kirliliktir insanın vücut temizdir pis değildir necis sayılmaz.

    En iyi cevap

Cevapla