Paylaş
Cünüpken adak adamak
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Cünüp iken adak adanır mı?
Cenabetken adak adadım dinen adağım geçerli midir? Cünüp bir insanın adadığı adağın hükmü nedir? bilgi verir misiniz
cevap:
İslam’da cünüpken adak adamak kabul edilmemektedir. Cünüp, cinsel ilişki, meni çıkışı, orgazm veya büyük abdest yapma gibi durumlardan dolayı temizlenmemiş olan kişiyi ifade eder. Cünüp olan bir kişi, temizlenip gusül abdesti almadıkça ibadetlere devam edemez. Gusül abdesti alınmadan adak adanması da caiz değildir.
Adak, bir niyetle Allah’a bir taat veya ibadet yapmayı taahhüt etmektir. Adak, temiz ve ibadetlere hazır bir şekilde yerine getirilmelidir. Cünüp durumunda ise kişi ibadetlere devam edebilmek için gusül abdesti almalıdır. Gusül abdesti alınmadıkça ibadetler ve adaklar kabul edilmez.
Ancak, cünüpken yapılan bir adak niyeti, temizlenme ve gusül abdesti alındıktan sonra yerine getirilebilir. Yani cünüpken adak etmek kabul edilmez, ancak gusül abdesti alındıktan sonra adak yerine getirilebilir. Gusül abdesti alındıktan sonra adak niyetiyle bir ibadet yapmak, adak sahibi için geçerli olacaktır.
Sonuç olarak, İslam’da cünüpken adak adamak kabul edilmemektedir. Cünüp olan bir kişi temizlenip gusül abdesti aldıktan sonra adak niyetini yerine getirebilir. Gusül abdesti alınmadan adak yerine getirilmez ve kabul edilmez.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
2 / 2
İslam’da cünüpken adak adamak konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Cünüp, cinsel ilişki, meni çıkması, orgazm veya bir kadının adet kanının çıkması gibi durumlardan sonra gusül abdesti almayan kişidir. Adak ise bir niyaz veya sözleşme şeklinde yapılan bir ibadet taahhüdüdür.
Bazı İslam alimleri, cünüpken adak adamayı uygun görmemekte ve bunun gunah olduğunu belirtmektedir. Bu görüşe göre, adak adamak için temiz bir halde olunması, yani cünüplükten arınmış olunması gerekmektedir. Cünüpken yapılan adaklar kabul edilmez ve tekrar adak adanması gerekmektedir.
Diğer bazı İslam alimleri ise cünüpken adak adamanın dinen sakıncalı olmadığını ifade etmektedir. Onlara göre, cünüpken adak adanan kişi, adak taahhüdünü yerine getirebilir ve ardından gusül abdesti alarak temizlik sağlar. Bu görüşe göre, cünüpken adak adamak kabul edilebilir.
Bu konuda dinî otoriteler arasında farklı görüşler olduğunu belirtmek önemlidir. Dolayısıyla, cünüpken adak adamak isteyen bir kişi bu konuda kendi içtihadını yapabilir veya bir dinî otoriteye danışabilir.