Paylaş
Cünüpken adet olan kadın vakti giren namazını sonra kaza eder mi?
Question
Cünüpken adet olunca abdest alınır mı?
Cünüpken adet olmak gusül alamamak ve namazı kaçırmak… Ben cünüptüm tam gusül edecekken adet oldum ve namaz vakti kaçırdım çok günah mıdır?
CEVAP:
Cenabet olan bir kadın daha namaz vakti varken cünüplüğü kaldırmadan adet olursa artık Abdest alamaz, alsa da geçersiz olur abdestli sayılmaz, namaz da kılamaz adet bitip gusül aldıktan sonra namaza başlar, cünüp olduğu sırada kılamadığı namazı kaza etmesine gerek yoktur..
Cünüplük hali meydana geldiğinde namaz kılacak vakti geniş olduğundan o vakti kaza etmesine gerek yoktur.
DİYANET FEYVASI:
Namaz vakti girdiği hâlde namazı kılmadan âdet görmeye başlayan kadın o vaktin namazını kaza eder mi?Namaz kılmakla mükellef olan bir kadın, vakit girdiği hâlde henüz namazını kılmadan âdet görürse; Hanefîlere göre artık o vaktin namazını kaza etmekle yükümlü olmaz. Zira namazın edası mükellefe -daha önce kılmamışsa- vaktin sonunda farz olur. Bu açıdan bir kadın temiz olarak yatıp da uyandığı zaman, hayız görmeye başladığını anlarsa, uyandığı andan itibaren âdet görmeye başlamış sayılır ve vaktin namazını kılmaz. Buna mukabil hayızlı bir kadın, yatıp da vakit çıktıktan sonra uyandığı zaman temizlenmiş olduğunu anlarsa, ihtiyat olarak yattığı zamandan itibaren temizlenmiş sayılır ve o vaktin namazını kılması gerekir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 485).
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Cenabet olan bir kadın daha namazını kılma vakti varken adet olursa adet bitiminde bu namazı kaza etmesine gerek yoktur çünkü vaktinin son bulmasıyla namaz farzı olur vakit olduğu sürece namazını erteleme imkanı vardır bu caizdir